Την αντίθεσή του στη χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, τονίζοντας ότι η συνταγογράφηση της φαρμακευτικής αγωγής αποτελεί ευθύνη, επιστημονικά και δεοντολογικά, μόνο του γιατρού.
Όπως προειδοποιεί σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ, η αλλαγή του σκευάσματος, η επιλογή ενός παρεμφερούς σκευάσματος με την ίδια δραστική ουσία, ή λίγο διαφορετική από τρίτους, εκτός του θεράποντος γιατρού, μπορεί να αποβεί μοιραία τόσο για την αποτυχία του θεραπευτικού σχήματος και της συμμόρφωσης του ασθενούς στο φάρμακο όσο και για τη ζωή του.
Το θεραπευτικό αποτέλεσμα ενός φαρμάκου έχει άμεση σχέση με την καθαρότητα της δραστικής του ουσίας, καθώς και με άλλους παράγοντες, τονίζουν οι γιατροί της Αθήνας και επισημαίνουν ότι για να κυκλοφορήσει ένα φάρμακο στην αγορά με ασφάλεια, πρέπει να προϋπάρχουν πιστοποιημένες μελέτες κλινικής αποτελεσματικότητας και βιοδιαθεσιμότητας στον τοπικό πληθυσμό.
«Για τα φάρμακα που θα εισαχθούν από το Μπαγκλαντές, την Ινδία και την Κίνα, ποιες μελέτες έχουν δημοσιοποιηθεί;», διερωτώνται και τονίζουν ότι σήμερα δεν υπάρχει δυνατότητα ελέγχου της κλινικής αποτελεσματικότητας και βιοδιαθεσιμότητας στην Ελλάδα.
Ο ΙΣΑ ξεκαθαρίζει πως τάσσεται υπέρ του εξορθολογισμού της υγειονομικής δαπάνης και της εξοικονόμησης πόρων, ωστόσο, όπως αναφέρει, είναι αντίθετος στην εφαρμογή αποφάσεων «που ελλοχεύουν τον δημόσιο κίνδυνο αύξησης της νοσηρότητας, της θνησιμότητας, αλλά και της θνητότητας των πολιτών μας».