Ενστάσεις της αντιπολίτευσης στην κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού του Δημοσίου σε ΔΕΚΟ

Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2012 17:47

Κατά την ομιλία του, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, υπενθύμισε πως η κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού κρατικής συμμετοχής στις εν λόγω ΔΕΚΟ και στα λιμάνια, είναι ειλημμένη υποχρέωση από το προηγούμενο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, οπότε πλέον η τρόικα αξιώνει να εισαχθεί ως προαπαιτούμενη πράξη για την είσπραξη της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

A- A A+

Εν μέσω ενστάσεων από την αντιπολίτευση συζητείται με τη διαδικασία του επείγοντος στη Βουλή η συζήτηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την κατάργηση του ελάχιστου νομοθετημένου ποσοστού, που κατέχει το Δημόσιο σε μια σειρά από ΔΕΚΟ.

Το νομοθέτημα στηρίζεται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και καταψηφίζεται από την αντιπολίτευση, ενώ η Δημοκρατική Αριστερά εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία, σε ό,τι αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, ζητώντας τροποποιήσεις των σχετικών διατάξεων.

Κατά την ομιλία του, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, υπενθύμισε πως η κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού κρατικής συμμετοχής στις εν λόγω ΔΕΚΟ και στα λιμάνια, είναι ειλημμένη υποχρέωση από το προηγούμενο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, οπότε πλέον η τρόικα αξιώνει να εισαχθεί ως προαπαιτούμενη πράξη για την είσπραξη της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Διευκρίνισε επίσης ότι τα παραπάνω δεν προδικάζουν το τελικό ποσοστό ιδιοκτησίας ή ελέγχου του Δημοσίου σε ΔΕΚΟ -όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΔΑΘ. Το μεν ποσοστό που θα διατηρηθεί, θα καθοριστεί κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους ενδιαφερομένους, ο δε έλεγχος διασφαλίζεται με Ρυθμιστικές Αρχές και άλλους τρόπους, σημείωσε.

Το ελληνικό Δημόσιο, ωστόσο, προσδοκά πολύ περισσότερα οφέλη απ' την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας (άρθρο 3 του νομοσχεδίου), η οποία θα συντελέσει στη μείωση του χρέους, αλλά και με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα: Σύμφωνα με μελέτη που επικαλέστηκε ο υπουργός Οικονομικών, «για κάθε ευρώ που δαπανάται για αγορά ή αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας, άλλα τρία ευρώ θα επενδύονται πάνω σ' αυτό».

Την εκτίμηση ότι από τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα ωφεληθεί το σύνολο της κοινωνίας, γιατί θα υπάρξει οικονομική και κοινωνική σταθερότητα, εξέφρασε στην εισήγησή του, από πλευράς ΝΔ, ο Ιορδάνης Τζαμτζής. «Θα προκύψουν νέες ευκαιρίες και θέσεις εργασίας. Οι θετικές συνέπειες στην οικονομία θα προέλθουν απ' την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας», είπε ο κ. Τζαμτζής.

Πιο συγκρατημένος στις εκτιμήσεις του εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε το ρόλο των κομμάτων της συμπολίτευσης «αναγκαστικά αμυντικό στην παρούσα συγκυρία».

Ο κ. Κουκουλόπουλος αμφισβήτησε τον ισχυρισμό πως τα προαπαιτούμενα της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ είναι και τα τελευταία μέτρα που θα ληφθούν και υπογράμμισε πως «ο μόνος τρόπος για να πούμε στους πολίτες πως υπάρχει δυνατότητα εξόδου απ' τις κραυγαλέες αδικίες σε βάρος τους, είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής». Ζήτησε παράλληλα να εξεταστεί η κάθε αποκρατικοποίηση ξεχωριστά στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, όπως επίσης να υπάρξουν μέτρα που να οδηγήσουν σε μείωση της τιμής του πετρελαίου, μετά την - απαραίτητη - εξίσωση των φόρων κατανάλωσης.

Τις «πάρα πολύ ισχυρές επιφυλάξεις» του κόμματός της για την κατάργηση του ελαχίστου ποσοστού του Δημοσίου στις στρατηγικής σημασίας ΔΕΚΟ, εξέφρασε η Ασημίνα Ξυροτήρη εκ μέρους της Δημοκρατικής Αριστεράς. «Υποστηρίζουμε πως στις ΔΕΚΟ που διαχειρίζονται δημόσια αγαθά, το Δημόσιο πρέπει να διατηρήσει το ποσοστό του και στρατηγικό έλεγχο. Οι προϋποθέσεις που θέτουμε δεν διασφαλίζονται με την γενική ρύθμιση που εισάγεται», σημείωσε. Αντίστοιχα, για την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, «δεν είναι τόσο απλό να παραχωρείται η κοίτη των ποταμών, η θαλάσσια όχθη», πρόσθεσε.

«Και το τελευταίο ευρώ από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, δεν πηγαίνει στην ανάπτυξη, αλλά κατευθείαν στο ΤΑΙΠΕΔ για την αποπληρωμή ενός μη βιώσιμου χρέους», τόνισε απαντώντας στις επισημάνσεις του κ. Τζαμτζή, η κα Νάντια Βαλαβάνη (ΣΥΡΙΖΑ). Κατά την κα Βαλαβάνη, «υπάρχει πρόβλημα νομιμότητας για όλες τις πράξεις του ΤΑΙΠΕΔ» ενώ και «η πλήρης αποξένωση του Δημοσίου απ' τη συμμετοχή του στις στρατηγικής σημασίας ΔΕΚΟ, εξαντλεί και καταργεί πλήρως την συνταγματική αρχή του κρατικού παρεμβατισμού».

Ο Κώστας Μαρκόπουλος, για λογαριασμό των Ανεξάρτητων Ελλήνων, υποστήριξε πως η κυβέρνηση προβαίνει στις αποκρατικοποιήσεις χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό, πλην εκείνου της εξασφάλισης της δόσης των 31,5 δισ. Ρώτησε μάλιστα τον υπουργό Οικονομικών εάν η επιμήκυνση συνεπάγεται νέα μέτρα μέχρι το 2016 - για να εισπράξει την απάντηση πως «το πακέτο των 90 δισ. είναι αρκετό, εφόσον όλα πάνε καλά».

«Εδώ ξεπουλάμε και χαρίζουμε και φτωχαίνουμε, ό,τι με αίμα έκτισαν οι προηγούμενες γενιές», σημείωσε στην εισήγησή του ο Γιώργος Γερμενής (Χρυσή Αυγή). «Ακόμα και τα έσοδα αυτά, ωστόσο, έχουν ήδη υποθηκευτεί στους δανειστές μας και θα δημιουργήσουν μια μη αναστρέψιμη κατάσταση σε όλα τα επίπεδα», υποστήριξε.

«Η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας αποτελεί βασικό μηχανισμό της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου - και το νομοσχέδιο έρχεται να καταργήσει εκείνες τις διατάξεις που δυσκόλευαν τις αποκρατικοποιήσεις», σημείωσε ο Χρ. Κατσώτης (ΚΚΕ). «Οι υποδομές απαξιώνονται, αφού η συντήρησή τους θα γίνεται με γνώμονα την προσωρινή κερδοφορία του κεφαλαίου για όσο διάστημα θα τις κατέχει - και όχι την μακροπρόθεσμη απόδοσή τους», κατέληξε ο βουλευτής.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή