Εβδομάδα περιορισμένων κινηματογραφικών επιλογών

Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2012 10:38
UPD:10:38

Η νέα δραματική ταινία του Γερμανού σκηνοθέτη Κρίστιαν Πέτζολντ «Barbara», μάς μεταφέρει στο διχασμένο Βερολίνο του 1980, όπου μία γιατρός μετατίθεται δυσμενώς και τίθεται υπό επιτήρηση, λόγω του εραστή της.

A- A A+

Κινηματογραφικά φτωχή μπορεί να χαρακτηριστεί η εβδομάδα που διανύουμε, αφού μόνο τρεις ταινίες κάνουν πρεμιέρα στις σκοτεινές αίθουσες. Ένα ερωτικό δράμα με φόντο το Δυτικό Βερολίνο, μια κωμωδία που μιλά για τη δύναμη της ειλικρίνειας και μια νέα περιπέτεια από το θρυλικό δίδυμο των Γαλατών θα αποπειραθούν να δελεάσουν για μια κινηματογραφική έξοδο.

«Barbara»

Η νέα δραματική ταινία του Γερμανού σκηνοθέτη Κρίστιαν Πέτζολντ μάς μεταφέρει στο διχασμένο Βερολίνο του 1980, όπου μία γιατρός μετατίθεται δυσμενώς και τίθεται υπό επιτήρηση, λόγω του εραστή της. Προετοιμάζοντας, ταυτόχρονα, την απόδρασή της, εργάζεται με ευσυνειδησία στη νέα της θέση και αναπτύσσει μία ιδιαίτερη σχέση με τους ασθενείς, αλλά και τον γιατρό του νοσοκομείου. Στους βασικούς ρόλους βρίσκουμε τους Νίνα Χος, Ρόναλντ Ζέρφελντ, Ράινερ Μποκ και Κριστίνα Χέκε.

«O εξαιρετικός κύριος Lazhar»

Η δραματική κωμωδία του Φιλίπ Φαλαρντό - με τους Μοχάμεντ Φελάγκ, Σοφί Νελίς, Εμιλιέν Νερόν και Ντανιέλ Προυλ- ήταν υποψήφια για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας 2012, ενώ απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Καναδικής Ταινίας στο Φεστιβάλ του Τορόντο 2011, το Βραβείο Κοινού στα διεθνή Φεστιβάλ του Λοκάρνο και του Σύδνεϋ και αρκετά ακόμα βραβεία στον Καναδά. Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο της Evelyne de la Cheneliere και μιλά για τη συνάντηση δύο διαφορετικών κόσμων και τη δύναμη της ειλικρίνειας. Ένας δάσκαλος από την Αλγερία προσφέρεται να αναλάβει σε ένα δημοτικό σχολείο της Γαλλίας μία θέση που κανείς δεν τη θέλει, αφού έμεινε κενή μετά την αυτοκτονία της δασκάλας. Με ζήλο και αγάπη χτίζει μια όμορφη σχέση με τα παιδιά, όμως το παρελθόν τού χτυπά την πόρτα απειλητικά και ο κίνδυνος της απέλασης πλησιάζει.

«Αστερίξ και Οβελίξ στη Βρετανία»

Οι θρυλικοί ήρωες επανέρχονται για τέταρτη φορά στη μεγάλη οθόνη με τις νέες τους περιπέτειες, τη σκηνοθετική υπογραφή του Λοράν Τιράρ και το γαλλικό τους άρωμα. Ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ μένει πιστός στον ρόλο του Οβελίξ, με τον Εντουάρ Μπαέρ στο πλευρό του να ενσαρκώνει τον Αστερίξ, ενώ το καστ γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό με τα μεγάλα αστέρια του γαλλικού κινηματογράφου, Κατρίν Ντενέβ, Γκιγιόμ Γκαλιέν, Φαμπρίς Λουκινί και Βενσάν Λακόστ. Αυτήν τη φορά, το αγαπημένο δίδυμο ταξιδεύει στη Βρετανία μεταφέροντας ένα βαρέλι με το διάσημο μαγικό φίλτρο, για να βοηθήσει τη Βασίλισσα στον αγώνα κατά των Ρωμαίων. Ο Καίσαρας γίνεται έξαλλος και, σε λίγο, Γαλάτες, Βρετανοί, Νορμανδοί και Ρωμαίοι αρχίζουν ένα ξέφρενο κυνηγητό, προκειμένου να αποκτήσουν το φίλτρο, που θα τους εξασφαλίσει τη νίκη.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης

Προτεινόμενα για εσάς