Ογκώδη συλλαλητήρια

Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2012 14:57
UPD:21:49

Την αντίθεσή του στα προωθούμενα μέτρα διατρανώνει πλήθος κόσμου που συμμετέχει στα συλλαλητήρια των εργατικών συνδικάτων στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

A- A A+

Την αντίθεσή του στα προωθούμενα μέτρα δήλωσε πλήθος κόσμου που συμμετείχε στα συλλαλητήρια των εργατικών συνδικάτων στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Αργά το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η πορεία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ προς τη Βουλή, ενώ νωρίτερα στο Σύνταγμα έφθασαν οι διαδηλωτές που συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Η απεργιακή συγκέντρωση ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε στις 12.00 το μεσημέρι στο Πεδίον του 'Αρεως όπου και εγκρίθηκε το ψήφισμα του συλλαλητηρίου. «Απαιτούμε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να ακούσουν τη φωνή της κοινωνίας την οργή των εργαζομένων και να ανθεωρήσουν ριζικά τη λανθασμένη, αδιέξοδη και υφεσιακή ασκούμενη Ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική» αναφέρεται στο ψήφισμα μεταξύ των άλλων και τονίζεται ότι τα συνδικάτα «θα συνεχίσουν να δίνουν με ενότητα και αποφασιστικότητα σκληρές μάχες».

Ακολούθησε η πορεία, στην οποία συμμετείχε και μπλοκ των μεταλλωρύχων του Βελγίου με σύνθημα «είμαστε όλοι Έλληνες». Λίγο μετά τις 13.00 ένταση σημειώθηκε στο Σύνταγμα, όταν αστυνομικοί επιχείρησαν να εμποδίσουν στη Βασ. Γεωργίου διαδηλωτές που κατευθύνονταν προς τη Βουλή. Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε χρήση χημικών, ενώ άγνωστοι εκτόξευσαν εναντίον τους μολότοφ. Περιορισμένη χρήση χημικών έγινε λίγο αργότερα και στην οδό Ερμού.

Όπως έγινε γνωστό αργότερα, ένας 67χρονος ναυτεργάτης που συμμετείχε στην πορεία του ΠΑΜΕ μεταφέρθηκε νεκρός από την πλατεία Συντάγματος στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Σύμφωνα με την αστυνομία, ο θάνατός του οφείλεται σε καρδιακό επεισόδιο και δεν σχετίζεται με τα επεισόδια.

Κατά τα σημερινά επεισόδια, έγιναν επτά συλλήψεις και 103 προσαγωγές, ενώ από τα επεισόδια τραυματίστηκαν σύμφωνα με την Αστυνομία έξι πολίτες και τρεις αστυνομικοί.

Το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε τη συγκέντρωσή του στην Ομόνοια. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σωτήρης Πουλικόγιαννης. Όπως είπε, σήμερα που η κρίση οξύνεται και το κεφάλαιο εξαπολύει λυσσαλέα επίθεση στην προσπάθειά του να τσακίσει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργατών, η καταστολή θα εντείνεται. Πρόσθεσε ότι «θα βρίσκουμε μπροστά μας και παρακρατικές ομάδες» και υπογράμμισε ότι «μόνο ένα μαζικό ταξικό οργανωμένο εργατικό κίνημα, μπορεί να τσακίσει αυτούς τους μηχανισμούς».

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, είπε ότι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν καταλήξει και σε αυτό το «τελευταίο όπως μας λένε» πακέτο μέτρων «και για τα επόμενα, πάντα "τελευταία" πακέτα μέτρων, και έχουν καταλήξει γιατί τα μέτρα είναι εντολές των μονοπωλίων».

«Σε αυτό τον σχεδιασμό έχουν δώσει ρόλο και στη φασιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής με στόχο να στρέψει τους Έλληνες εργάτες εναντίον των μεταναστών, να πατρονάρει από τα δουλεμπορικά της Έλληνες εργάτες σα φθηνό κρέας για τους εργοδότες και να λειτουργήσει σαν παρακρατικός κατασταλτικός μηχανισμός ενάντια στο ταξικό κίνημα» επισήμανε ο κ. Πουλικόγιαννης.

Γ. Παναγόπουλος: Αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς

«Αυτή την ώρα, οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών στο Βουκουρέστι αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς», δήλωσε με αφορμή τις σημερινές κινητοποιήσεις ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, προσθέτοντας ότι οι λαοί της Ευρώπης στενάζουν με πρώτο τον ελληνικό λαό, που οι πολιτικές τους «άδικες, άνισες, αναποτελεσματικές, μας έχουν οδηγήσει στη φτώχεια και στην εξαθλίωση».

Γ. Παναγόπουλος: Αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς

Γ. Παναγόπουλος: Αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ επανέλαβε ότι όλα τα βάρη έχουν πέσει πάνω στους μισθωτούς και τους χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ αυτοί που ευθύνονται βρίσκονται στο απυρόβλητο. «Πλουτίζουν και πίνουν στην υγειά των κορόιδων», συμπλήρωσε και προανήγγειλε τέλος πανευρωπαϊκή κινητοποίηση για τις 14 Νοεμβρίου.

Δριμύ κατηγορώ σε βάρος των κυβερνώντων για την πορεία της χώρας, εξαπέλυσε νωρίτερα και ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Ν. Κιουτσούκης. «Κατάφεραν το ακατόρθωτο, να μην ευημερούν ούτε οι άνθρωποι, ούτε οι αριθμοί», όμως τα όρια ανοχής και αντοχής του λαού έχουν ξεπεραστεί προ πολλού, παρατήρησε μεταξύ άλλων.

«Οι εργαζόμενοι είναι εδώ και αντιστέκονται για να μην περάσουν τα μέτρα που θρέφουν την ύφεση και οδηγούν την κοινωνία σε ανθρωπιστική κρίση» δήλωσε ο Κώστας Τσικρικάς, πρόεδρος της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ). «Αγωνιζόμαστε για μια νέα πολιτική που δεν θα ομνύει στο παρασιτικό κεφάλαιο και θα επενδύει στην πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη» πρόσθεσε.

Κ. Τσικρικάς: Οι εργαζόμενοι είναι εδώ και αντιστέκονται

Κ. Τσικρικάς: Οι εργαζόμενοι είναι εδώ και αντιστέκονται

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, η συμμετοχή των εργαζομένων στη γενική απεργία, ήταν μαζική. Στην απεργία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης έστειλαν όλες σχεδόν οι ευρωπαϊκές συνομοσπονδίες εργαζομένων, ενώ, όπως τονίζει η ΓΣΕΕ, ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρουσία του Συνδικάτου Εργατών Μετάλλου Βαλλονίας-Βρυξελλών Βελγίου.

Η ΓΣΕΕ διαμηνύει πως θα συνεχίσει και «θα κλιμακώσει τον αγώνα σε Ελλάδα και Ευρώπη για την ακύρωση των καταστροφικών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών των μνημονίων με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και στο προσεχές διάστημα σε συνεννόηση και συντονισμό κατ’ αρχήν με τις συνομοσπονδίες του Ευρωπαϊκού Νότου».

Από την πλευρά της, η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι η μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις «καταδεικνύει για ακόμα μία φορά την αντίδραση, αλλά και αντίσταση, της ελληνικής κοινωνίας μπροστά στην αναλγησία όλων εκείνων που εμμένουν στην ίδια σκληρή, αντιλαϊκή, αντεργατική και ταυτόχρονα αναποτελεσματική και αδιέξοδη πολιτική».

Χιλιάδες διαδήλωσαν σε Θεσσαλονίκη - Σέρρες

Χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν στη Θεσσαλονίκη κατά των νέων μέτρων με βασικό σύνθημα «φτάνει πια», στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Παράλληλα αρκετά καταστήματα έμειναν κλειστά, καθώς επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που απηύθυναν η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕΕ.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ) οργάνωσαν απεργιακή συγκέντρωση έξω από το ΕΚΘ και στη συνέχεια έκαναν πορεία, στην οποία προστέθηκαν τα μπλοκ της Πρωτοβουλίας Σωματείων και του αντιεξουσιαστικού χώρου που έκαναν προσυγκέντρωση στην Καμάρα. Το ΠΑΜΕ έκανε ξεχωριστή συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου και στη συνέχεια πορεία στους κεντρικούς δρόμους η οποία κατέληξε στην οδό Τσιμισκή.

Επαγγελματίες, έμποροι, βιοτέχνες, ιδιοκτήτες ταξί και περιπτέρων συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της ΧΑΝΘ και με πορεία έφτασαν στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες έκαναν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9 το πρωί και θα προσχωρήσουν σε νέα από τις 8 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

Οι ιδιοκτήτες ταξί της Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε 24ωρη απεργία.

Στις Σέρρες περισσότεροι από 3.000 απεργοί ανταποκρίθηκαν στην προγραμματισμένη πορεία των σωματείων τους στο κέντρο της πόλης.

Στην ειρηνική πορεία που πραγματοποιήθηκε, με έντονη την παρουσία αστυνομικής δύναμης, συμμετείχαν ο Εμπορικός Σύλλογος Σερρών, η ομοσπονδία εμποροβιοτεχνών, δημοτικοί υπάλληλοι, εκπρόσωποι ΟΛΜΕ και ΕΛΜΕ, γιατροί, δικηγόροι, φαρμακοποιοί, κοινωνικοί φορείς, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι, συμβασιούχοι πυροσβέστες, οδηγοί και ιδιοκτήτες ταξί, περιπτερούχοι, εκπρόσωποι και μέλη της ένωσης εστιατορίων και μέλη των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Κλειστά παραμένουν από το πρωί όλα τα εμπορικά καταστήματα, ταβέρνες και καφε-μπαρ, παραλύοντας την κίνηση στην πόλη των Σερρών.

Διαδηλώσεις σε Χανιά

Σε απεργιακό κλοιό βρέθηκαν και τα Χανιά, με τους εργαζόμενους να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα των συνδικάτων και να συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, αλλά, και στα δύο συλλαλητήρια διαμαρτυρίας που οργανώθηκαν. Κεντρικό σύνθημα των κινητοποιήσεων ήταν να μην περάσουν τα μέτρα που απαιτεί η τρόικα, αίτημα το οποίο εκφράστηκε και με τα ψηφίσματα των συμμετεχόντων στις κινητοποιήσεις.

Το πρώτο συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στις 10 το πρωί από το ΠΑΜΕ, στην πλατεία 1866 και ολοκληρώθηκε με πορεία στους δρόμους των Χανίων.

Ακολούθησε το συλλαλητήριο που οργάνωσαν το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Χανίων, στην πλατεία της δημοτικής αγοράς. Πραγματοποιήθηκε πορεία, η οποία κατέληξε στην πλατεία δικαστηρίων και τα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, έξω από τα οποία εργολήπτες δημοσίων έργων είχαν παρατάξει μηχανήματα έργων.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων παρέδωσε το ψήφισμα της κινητοποίησης στον αντιπεριφερειάρχη Απόστολο Βουλγαράκη.

Τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα των Χανίων καθώς και τα καταστήματα της δημοτικής αγοράς ήταν κλειστά, ενώ, κλειστά παρέμειναν και τα φαρμακεία.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επιστημονικοί φορείς, οδηγοί ταξί, ενώ, στάση εργασίας πραγματοποίησαν το πρωί τα αστικά και τα υπεραστικά λεωφορεία.

...Πάτρα

Δύο συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν και στην Πάτρα. Η μία στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης με διοργανωτές το εργατικό κέντρο και το νομαρχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης δημιουργήθηκε ένταση, όταν εργαζόμενοι του δήμου Πατρέων, μόλις είδαν τον δήμαρχο, Γιάννη Δημαρά, άρχισαν να διαμαρτύρονται για τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, υποστηρίζοντας πως σκοπός της είναι η ιδιωτικοποίηση του τομέα καθαριότητας. Έπειτα από λίγη ώρα, προκλήθηκε νέα ένταση, όταν ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Γ. Σουβαλιώτης ανακοίνωσε τη διαδρομή που θα ακολουθούσε η πορεία. Εργαζόμενοι του δήμου ζήτησαν να πορευτούν έξω από το δημαρχείο της πόλης, με αποτέλεσμα ο κορμός της πορείας να «σπάσει» στη συνέχεια στα δύο.

Η δεύτερη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε από το ΠΑΜΕ στην πλατεία Γεωργίου, όπου μετά τις ομιλίες πραγματοποιήθηκε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της σημερινής κινητοποίησης παρέμειναν κλειστά σχεδόν όλα τα εμπορικά καταστήματα και ακινητοποιημένα τα ταξί. Με απόφαση του συλλόγου εστίασης και αναψυχής, οι ιδιοκτήτες καφετεριών της πόλης πρόσφεραν δωρεάν καφέ καθ΄όλη τη διάρκεια των κινητοποιήσεων.

Η Αστυνομία είχε λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας και διμοιρίες των ΜΑΤ ακολουθούσαν το μπλοκ των αντιεξουσιαστών, που βρισκόταν στο τέλος της πορείας του εργατικού κέντρου. Τελικά η πορεία ολοκληρώθηκε, χωρίς να σημειωθούν απρόοπτα.

...και σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου

Πολύ μεγάλη ήταν η συμμετοχή στις διπλές απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών της Πελοποννήσου. Καθολική ήταν και η συμμετοχή των εμπόρων.

Στην Καλαμάτα οι μηχανικοί απέκλεισαν το πρωί την Τράπεζα της Ελλάδος. Στο Ναύπλιο το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε κατάληψη στον ΟΑΕΔ και μαζί με αγρότες έστησε συμβολικό μπλόκο σε κεντρικό κόμβο της πόλης, ενώ, οι επαγγελματοβιοτέχνες έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το νοσοκομείο της πόλης, για την υποβάθμισή του. Στη Σπάρτη οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία τριών βουλευτών, καλώντας τους να μην ψηφίσουν τα μέτρα.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τρίπολης, Αθανάσιος Αρβανίτης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή των εμπόρων στην απεργία, παρά το γεγονός, ότι η Πέμπτη, όπως είπε, είναι δύσκολη ημέρα για τους εμπόρους. Ανέφερε ακόμη πως δεν αντέχουν άλλα δυσβάσταχτα μέτρα και χρειάζεται να γίνουν κινήσεις για τόνωση της αγοράς, με πρώτη τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ. Ο κ. Αρβανίτης υπογράμμισε ότι οι εμπορικές μισθώσεις στην Τρίπολη έχουν μειωθεί σε ποσοστό 30% και είναι αναγκαίο να πέσουν άλλο ένα 10%, ενώ, τόνισε πως μέσα σε διάστημα ενάμιση έτους έβαλε λουκέτο το 30% των καταστημάτων της πόλης, σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου.

Αλ. Τσίπρας: Η τρόικα εσωτερικού μάς δουλεύει ψιλό γαζί

«Τη στιγμή που η κοινωνία έχει γονατίσει, η τρικομματική κοινοπραξία, η τρόικα εσωτερικού μας δουλεύει ψιλό γαζί» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παίζει θέατρο διαφωνίας πάνω σε μέτρα που ήδη έχουν ψηφίσει από τον περασμένο Φεβρουάριο, για να δικαιολογήσουν αυτά που έχουν συμφωνήσει με την τρόικα, κυρίως στο πακέτο των 13,5 δισ. που όπως είπε, θα τσακίσει την οικονομία και την κοινωνία.

«Οι ίδιοι άνθρωποι, που κρατάνε στα συρτάρια τους τις λίστες των φοροφυγάδων μεγαλοκαταθετών, έχουν το θράσος να φέρουν εκ νέου μέτρα που θα γονατίσουν το λαό και την κοινωνία» τόνισε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει ότι η άμμος στην κλεψύδρα τους έχει αρχίσει να αδειάζει.

Π. Καμμένος: Η τρόικα υλοποιεί τα σχέδια του ξένου κατακτητή

Ο κυβερνητικός θίασος έχει μετατραπεί σε μια κακή κωμωδία, δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, κατηγορώντας για μία ακόμη φορά την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα προεκλογικά στον ελληνικό λαό.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πίσω από αυτή την κωμωδία, «παίζεται όμως ένα δράμα», είπε ο κ. Καμμένος, κάνοντας λόγο για το «δράμα» της ελληνικής οικογένειας, του εργαζομένου, του συνταξιούχου και της μικρομεσαίας επιχείρησης που βλέπουν το βιός τους να κατάσχεται από τις εισπρακτικές εταιρείες που μπαίνουν στα σπίτια τους

Η τρόικα «υλοποιεί τα σχέδια του ξένου πια κατακτητή» υπογράμμισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, για να καταλήξει ότι αυτή δεν είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση των εθνών κρατών που πιστέψαμε, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση του 4ου γερμανικού Ράιχ.

Αλ. Παπαρήγα: Ο λαός να τραβήξει το δρόμο της ρήξης

«Αυτό που έχει σημασία είναι να οικοδομηθεί μια γερή λαϊκή συμμαχία και να τραβήξει ο λαός το δρόμο της ρήξης, της ανατροπής, της αποδέσμευσης από την Ε.Ε., της διαγραφής του χρέους και της κοινωνικοποίησης. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος», δήλωσε η γενική γραμματάς της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία βρέθηκε στην κεφαλή της πορείας του ΠΑΜΕ.

ΑΠΕ - ΜΠΕ
«Να οικοδομηθεί γερή λαϊκή συμμαχία»

Η δήλωση της Α. Παπαρήγα

Χρυσή Αυγή: Κομματικό καπέλωμα των διαδηλώσεων

Για «κομματικό καπέλωμα των αντιμνημονιακών συγκεντρώσεων από τον Τσίπρα και τους χρυσοπληρωμένους εργατοπατέρες», έκανε λόγο η Χρυσή Αυγή. «Λίγες χιλιάδες αριστεριστές, λαθρομετανάστες και αναρχικοί - με γραφικότητες και επεισόδια -ανάγκασαν τους αγανακτισμένους Έλληνες πολίτες να απέχουν από κάθε κινητοποίηση. Η Χρυσή Αυγή επιμένει στη γραμμή των μαζικών διαδηλώσεων χωρίς κομματικές, αλλά μόνο με ελληνικές σημαίες», σημείωσε σε ανακοίνωσή της.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή