Αρχισαν οι συνομιλίες κολομβιανής κυβέρνησης και ανταρτών

Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2012 17:12
UPD:19:15

A- A A+

Αρχισαν στο Όσλο κεκλεισμένων των θυρών οι συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης της Κολομβίας και των μαρξιστών ανταρτών FARC, με τις δύο πλευρές να υπόσχονται ότι θα αναζητήσουν μία διεξοδική ειρηνευτική συμφωνία, με στόχο τον τερματισμό της 50ετούς σύγκρουσης.

Σε διακήρυξή τους, που αναγνώστηκε από αντιπρόσωπο της Κούβας, μίας από τις εγγυήτριες των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μαζί με την Νορβηγία, οι δύο πλευρές ανακοινώνουν την έναρξη ενός διαλόγου, που αποβλέπει στην επίτευξη «μίας σταθερής και βιώσιμης ειρήνης».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των διαπραγματευτών των ανταρτών Ιβάν Μαρκές δήλωσε ότι χρειάζονται βαθιές οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις στην Κολομβία προκειμένου η πλευρά του να καταλήξει σε συμφωνία με την κυβέρνηση.

«Η ειρήνη δεν σημαίνει ότι τα όπλα σιγούν. Η ειρήνη είναι κάτι πολύ περισσότερο», δήλωσε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τους διαπραγματευτές της κυβέρνησης.

Όπως ανακοίνωσαν, η επόμενη φάση των συνομιλιών τους θα αρχίσει στην Αβάνα στις 15 Νοεμβρίου.

Προηγούμενες απόπειρες για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας κατέληξαν σε ναυάγιο.

΄Ετοιμη για κατάπαυση του πυρός δηλώνει η ηγεσία των FARC

REUTERS

Η ηγεσία των FARC δηλώνει έτοιμη να συζητήσει κατάπαυση του πυρός σε οποιοδήποτε σημείο των ειρηνευτικών συνομιλιών, όπως δήλωσε εκ μέρους της ο διαπραγματευτής Ρικάρντο Τέγιες.

«Πιστεύουμε ότι η χώρα δε χρειάζεται άλλους νεκρούς, ούτε άλλους ανάπηρους. Είμαστε έτοιμοι για κατάπαυση του πυρός οποιαδήποτε στιγμή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, κυβερνητικοί διαπραγματευτές είχαν δηλώσει ότι δεν θα υπάρξει εκεχειρία πριν την υπογραφή τελικής συμφωνίας ειρήνευσης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή