ΑIDS: Απειλεί να αποσταθεροποιήσει μια ήπειρο

Τρίτη, 02 Ιουλίου 2002 17:37

A- A A+

Μέσα στα επόμενα είκοσι χρόνια 70 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν από AIDS, εκτός αν οι πλούσιες χώρες εντείνουν τις προσπάθειές τους να περιορίσουν τη θανατηφόρo ασθένεια, προειδοποιούν τα Ηνωμένα Εθνη.

Περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν προσβληθεί από AIDS ή είναι φορείς του ιού HIV, ενώ πριν από δύο χρόνια ο αριθμός των ασθενών και των φορέων έφτανε τα 34 εκατομμύρια, επισημαίνεται στην έκθεση της UNAIDS, της υπηρεσίας του ΟΗΕ η οποία συντονίζει τα προγράμματα κατά του AIDS.

Το AIDS απειλεί να εξαφανίσει μια ολόκληρη γενιά στην Αφρική, να αποσταθεροποιήσει μια ολόκληρη ήπειρο, προειδοποιούν οι ειδικοί της υπηρεσίας που εκπόνησαν την έκθεση με αφορμή της 14η Διεθνή Διάσκεψη για το AIDS που αρχίζει την επόμενη εβδομάδα στη Βαρκελώνη.

«Το AIDS από ένα καθαρά ιατρικό πρόβλημα έχει μετατραπεί σε ένα θέμα που αφορά την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, ακόμα και την ασφάλεια. Η ασθένεια αυτή "καταβροχθίζει" το εργατικό δυναμικό της Αφρικής, καθυστερεί την οικονομική ανάπτυξη και επιδεινώνει τη φτώχεια».

Το 2001 πέθαναν από AIDS τρία εκατομμύρια άνθρωποι -τα 2,2 εκατομμύρια στην Αφρική- και μολύνθηκαν από τον ιό πέντε εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Συνολικά οι φορείς φτάνουν τα 40 εκατομμύρια, από τα οποία τα τρία εκατομμύρια είναι παιδιά κάτω των 15 ετών.

Στις χώρες της Αφρικής 28,5 εκατομμύρια άνθρωποι είναι φορείς ή νοσούν, ποσοστό 70% των ασθενών και των φορέων σε όλον τον κόσμο. Στην ίδια περιοχή το ποσοστό των ενηλίκων που έχουν μολυνθεί από τον ιό φτάνει σήμερα το 9%. Είναι χαρακτηριστικό πως στη Ζιμπάμπουε πριν από δύο χρόνια το ένα τέταρτο των ενηλίκων κατοίκων της χώρας ήταν φορείς και σήμερα είναι το ένα τρίτο. Επίσης η ασθένεια μεταδίδεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς στην ανατολική Ασία και την ανατολική Ευρώπη, όπου το σύνολο των ασθενών και των φορέων έχει διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.

Στην έκθεσή της, η UNAIDS ζητάει από τις πλούσιες χώρες μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια για να αντιμετωπιστεί η ασθένεια. Κάθε χρόνο, μέχρι το 2005, χρειάζονται 7 εως 10 δισεκατομμύρια δολάρια για να υπάρξουν αποτελέσματα. Μόνο το 4% των φορέων του AIDS στις αναπτυσσόμενες χώρες έχει πρόσβαση στα φάρμακα, ενώ στη βόρειο Αμερική το αντίστοιχο ποσοστό είναι μεγαλύτερο του 50%.

Στις αναπτυγμένες χώρες, όπου 500.000 άνθρωποι λαμβάνουν τα κατάλληλα φάρμακα, 25.000 άνθρωποι πέθαναν από AIDS πέρυσι. Αντίθετα στην Αφρική όπου μόνο 30.000 παίρνουν τα φάρμακα αυτά, 2,2 εκατομμύρια πέθαναν από την ίδια ασθένεια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή