Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν κοινά οικονομικά συμφέροντα καθώς οι οικονομίες μας δεν είναι ανταγωνιστικές αλλά συμπληρωματικές, δήλωσε ο Κάρολος Παπούλιας μετά τη συνάντησή του με τον αιγύπτιο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι στο Κάιρο.
Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι ελληνικές επενδύσεις στην Αίγυπτο έφθασαν τις 145, με κεφάλαιο άνω του 1,5 δισ. ευρώ, γεγονός που καθιστά τη χώρα μας τον πέμπτο σε μέγεθος επενδυτή μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων. Στο σημείο αυτό πρόσθεσε πως συμφωνήθηκε με τον αιγύπτιο πρόεδρο να πενταπλασιαστούν οι επενδύσεις και οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανακάλυψη σημαντικών υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι μια σημαντική γεωοικονομική και γεωπολιτική εξέλιξη και η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη σύναψη συμφωνίας για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο, η οποία θα είναι επωφελής και για τις δυο χώρες.
Παράλληλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη στην Αίγυπτο. «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που επισκέπτομαι επισήμως την Αίγυπτο. Θέλω να σσς ευχαριστήσω θερμά, για την εγκάρδια υποδοχή και φιλοξενία που επιφυλάξατε σε εμένα και στα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας», δήλωσε και προσκάλεσε τον αιγύπτιο ομόλογό του να επισκεφθεί επίσημα την Ελλάδα, πρόσκληση που έγινε αποδεκτή.
Από την πλευρά του ο Μοχάμεντ Μόρσι καλωσόρισε τον Κάρολο Παπούλια στο προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο με την φράση «οι σχέσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου είναι πολύ παλαιές και ξεχωριστές».
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την συνάντηση των δύο ηγετών, ο αιγύπτιος πρόεδρος ενημέρωσε πως οι συνομιλίες περιελάμβαναν πολλά θέματα, μεταξύ των οποίων οι διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις καθώς και οι σχέσεις των λαών των δύο χωρών, οι εμπορικές σχέσεις και οι επενδύσεις.
Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την δραστηριοποίηση ελληνικών εταιρειών στην Αίγυπτο και υποσχέθηκε να συμβάλει ώστε να επιλυθούν προβλήματα που έχουν ανακύψει.
Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμησή του ιδιαίτερα για τον ρόλο της Ελλάδας στο παλαιστινιακό και τα αναφαίρετα δικαιώματά του.
Τέλος για τη συριακή κρίση, είπε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη να σταματήσει αυτή η αιματοχυσία και να σημειωθεί μία πραγματική αλλαγή στη χώρα χωρίς ξένη στρατιωτική επέμβαση.
Πηγή: ΑΜΠΕ