Τρεις νεκροί από σαλμονέλα στην Ολλανδία

Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012 00:47
A- A A+

Τρεις ηλικιωμένοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ολλανδία από σαλμονέλα και άλλοι 950 άνθρωποι ασθένησαν αφού κατανάλωσαν μολυσμένο καπνιστό σολομό, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της χώρας.

Τα προϊόντα, στα οποία είχε ανιχνευτεί σαλμονέλα τύπου Thompson, έχουν αποσυρθεί από την αγορά, διευκρίνισε το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (RIVM) της Ολλανδίας προσθέτοντας ότι περίπου εκατό άνθρωποι στις ΗΠΑ ασθένησαν από τον ίδιο τύπο σαλμονέλας.

Ο Οργανισμός Παρακολούθησης Τροφίμων και Κατανάλωσης (NVWA) είχε σημάνει κινδύνου στις αρχές Οκτωβρίου, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τη μόλυνση στην ολλανδική εταιρεία Foppen Paling en Zalm, η οποία παράγει τα συγκεκριμένα ψάρια. Ο NVWA ζήτησε μάλιστα από όλες τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ - μάρκετ να αποσύρουν τους μολυσμένους σολομούς από τα ράφια τους.

Από την πλευρά της η Foppen, η έδρα της οποίας βρίσκεται στο Χάρντερβαϊκ, στην κεντρική Ολλανδία, υποστήριξε ότι για τη μόλυνση ευθύνεται μια θυγατρική της στην Ελλάδα.

Ωστόσο ο Eνιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων είχε προχωρήσει στην αναστολή της λειτουργίας της παραγωγικής μονάδας «Ολυμπιακή ΑΒΕ Χελιού και Σολομού» στην Πρέβεζα, η οποία είναι θυγατρική μονάδα της ολλανδικής εταιρείας «Foppen Paling en Zalm», όταν σε παρτίδες καπνιστού σολομού ανιχνεύτηκε σαλμονέλα τύπου Thompson, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΕΦΕΤ Γιάννη Μίχα.

Αρχικά, ο ΕΦΕΤ έλαβε ενημέρωση από το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, σχετικά με την ανίχνευση Salmonella Thompson σε παρτίδες συσκευασμένου καπνιστού σολομού που παρήχθησαν στην εν λόγω επιχείρηση, η οποία και τροφοδοτεί αποκλειστικά τη μητρική. Αμεσα προχώρησε σε ανακλήσεις του προϊόντος και δυο μέρες αργότερα, στις 5 Οκτωβρίου γνωστοποίησε ότι προχώρησε στην αναστολή λειτουργίας της παραγωγικής μονάδας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή