Μικρή η προσέλευση στο αντι-Μορσί συλλαλητήριο στο Κάιρο

Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012 18:47
UPD:20:39

«Κάτω ο Μορσί-Μουμπάρακ», φώναξαν μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές, κατηγορώντας το νέο αιγύπτιο πρόεδρο ότι βαδίζει στα αυταρχικά χνάρια του προκατόχου του.

A- A A+

Μικρότερη του αναμενόμενου ήταν η προσέλευση στο συλλαλητήριο στο οποίο είχαν καλέσει φιλελεύθεροι και δυνάμεις από το χώρο της αιγυπτιακής αριστεράς ενάντια στα σχέδια της Μουσουλμανικής Αδελφότητας για το νέο αιγυπτιακό σύνταγμα και κατά της αυξανόμενης παρέμβασης και επιρροής των Ισλαμιστών στην κοινωνία.

Το σώμα το οποίο έχει αναλάβει τη σύνταξη του σχεδίου συντάγματος, και στο οποίο κυριαρχούν οι ισλαμιστές, από τις τάξεις των οποίων προέρχεται και ο νέος πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μορσί, έχει εκδώσει μία μορφή προσχεδίου, η οποία αντιμετωπίζεται με σοβαρό σκεπτικισμό από μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, σαν επικίνδυνη για τις ατομικές ελευθερίες.

«Ελευθερία, δικαιοσύνη, κάτω η Συντακτική Επιτροπή», ήταν το κύριο σύνθημα των διαδηλωτών στην πλατεία Ταχρίρ ενώ άλλοι φώναζαν: «Κάτω ο Μόρσι-Μουμπάρακ», κατηγορώντας το νέο αιγύπτιο πρόεδρο ότι βαδίζει στα αυταρχικά χνάρια του προκατόχου του.

Συγκρούσεις στην πλατεία Ταχρίρ, την περασμένη εβδομάδα, μεταξύ οπαδών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και αντιπάλων τους είχαν αφήσει πάνω από 100 τραυματίες στο πεδίο της σύγκρουσης.

Εν τω μεταξύ η παράταξη του Μόρσι, το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (PLJ), εξέλεξε σήμερα ως επικεφαλής του τον Σάαντ αλ Κατάτνι, για να διαδεχθεί τον Μόρσι, ο οποίος αποχώρησε από την ηγεσία του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

H παράταξη του Μόρσι, το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (PLJ), εξέλεξε σήμερα ως επικεφαλής του τον Σάαντ αλ Κατάτνι.

Ο Κατάτνι, πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου (που σήμερα έχει διαλυθεί) επικράτησε του προσωρινού προέδρου του PLJ Ίσαμ αλ Αριάν, συγκεντρώνοντας το 67% των προτιμήσεων των κομματικών αντιπροσώπων.

Στην πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος του κόμματος, ο Κατάτνι δήλωσε πως «μία από τις κύριες προτεραιότητές του θα είναι η ενίσχυση της εθνικής ενότητας».

Ο νέος πρόεδρος του κόμματος θεωρείται ότι πρόσκειται στην πιο ριζοσπαστική τάση των Αδελφών Μουσουλμάνων. Ο αντίπαλός του Αριάν είχε βρεθεί στο στόχαστρο επικρίσεων για τις εμπρηστικές του δηλώσεις κατά των αντιπάλων των ισλαμιστών ενώ τελεί υπό δικαστική έρευνα σήμερα για υποκίνηση ταραχών αναφορικά με τα επεισόδια στη διαδήλωση.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή