«Καλά στην υγεία τους» όλοι οι επιβάτες του «Eστέλ»

Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2012 18:08
UPD:23:01
A- A A+

Όλοι οι επιβάτες του σκάφους «Εστέλ», σημαίας Φινλανδίας, που κατευθυνόταν στη Γάζα και του οποίου τον πλου ανέκοψε το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ, είναι καλά στην υγεία τους, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στο ιστιοφόρο επέβαιναν πέντε Έλληνες, μεταξύ των οποίων δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι κ.κ. Βαγγέλης Διαμαντόπουλος και Δημήτρης Κοδέλας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών έχει ζητήσει τον ταχύτερο δυνατό επαναπατρισμό των ελλήνων πολιτών και έχει λάβει σχετικές διαβεβαιώσεις.

Το πλοίο, στο οποίο επέβειναν φιλο-παλαιστίνιοι ακτιβιστές που προσπάθησαν να σπάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, αναχαιτίστηκε το Σάββατο από το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση μιας εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού, το πλοίο αναχαιτίστηκε προκειμένου να μην παραβιαστεί ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας. Η ίδια πρόσθεσε ότι κανείς δεν τραυματίστηκε όταν πεζοναύτες κατέλεβαν το σκάφος καθώς «οι επιβάτες δεν προέβαλαν αντίσταση».

Στη συνέχεια κατευθύνθηκε με συνοδεία του ισραηλινού ναυτικού στο ισραηλινό λιμάνι Ασντότ, όπου και έφτασε αργά το απόγευμα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι ακτιβιστές που επέβαιναν στο σκαφος αναμενόταν να παραδοθούν στην αστυνομία και κατόπιν στην υπηρεσία μετανάστευσης του Ισραήλ.

Το πλοίο, στο οποίο επέβαιναν συνολικά 30 ακτιβιστές από την Ευρώπη, τον Καναδά και το Ισραήλ, σκόπευε να μεταφέρει στο λιμάνι της Γάζας σχολικό και ιατρικό υλικό καθώς και οικοδομικά υλικά.

«Πρόκληση» η αποστολή του σκάφους

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε «πρόκληση» την αποστολή «Εστέλ».

«Ακόμη και οι άνθρωποι που βρίσκονταν πάνω στο πλοίο ξέρουν ότι δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Αν ανησυχούσαν πραγματικά για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα κατευθύνονταν στη Συρία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Από τη Γάζα, ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπου Ζούχρι δήλωσε ότι «η επίθεση εναντίον του πλοίου Εστέλ και η απαγωγή των ακτιβιστών που επέβαιναν σε αυτό είναι πράξη πειρατείας και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Διαμαρτυρία του ΣΥΡΙΖΑ στην πρεσβεία του Ισραήλ

Ψήφισμα διαμαρτυρίας για την επέμβαση του Ισραήλ στο πλοίο Εστέλ, θυροκόλλησε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πρεσβεία του Ισραήλ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε την πρεσβεία του Ισραήλ και ζήτησε να δει κάποιον υπεύθυνο. Ωστόσο ενημερώθηκε ότι δεν υπάρχει κανένας υπεύθυνος, παρά μόνο το προσωπικό ασφαλείας.

Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία θυροκόλλησε ψήφισμα διαμαρτυρίας για την επέμβαση του Ισραήλ.

Νωρίτερα, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ σε ομόφωνο ψήφισμά της καταδίκασε την ενέργεια του Ισραήλ «με τον πιο απερίφραστο τρόπο» και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση «να καταγγείλει την παράνομη επίθεση στο πλοίο "Εστέλ" και να ζητήσει την άμεση απελευθέρωση όλων των επιβατών του».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή