Διαψεύδονται τα περί απευθείας συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν

Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2012 07:07
UPD:15:17
A- A A+

Διέψευσε το Σάββατο ο Λευκός Οίκος την αναφορά που έγινε από την εφημερίδα New York Times, ότι η κυβέρνηση Ομπάμα έχει συμφωνήσει για απευθείας συνομιλίες με την κυβέρνηση του Ιράν, σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Τόμι Βίετορ, ανέφερε σε ανακοίνωση ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να επέλθει επίλυση επί του θέματος.

«Δεν αληθεύει ότι οι ΗΠΑ και το Ιράν συμφώνησαν σε τετ-α-τετ συζήτηση ή οποιαδήποτε άλλη συνάντηση μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης με την ομάδα των 5+1 και εξ αρχής έχουμε πει ότι είμαστε έτοιμοι για διμερείς συναντήσεις.»

Σε άρθρο που ανάρτησε αργά το Σάββατο στην ηλεκτρονική της σελίδα, η New York Times, επικαλούμενη αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης που δεν κατονομάζει, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και το Ιράν συμφωνούν να συμμετάσχουν σε απευθείας διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η συμφωνία αυτή είναι το αποτέλεσμα μυστικών επαφών μεταξύ των δύο πλευρών και το Ιράν επέμεινε οι διαπραγματεύσεις να πραγματοποιηθούν μετά τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

Ωστόσο ο Βίετορ, στη διάψευσή του, αναφέρει ότι «αυτό πάντα ήταν ο στόχος μας, η τήρηση από το Ιράν των δεσμεύσεών του, μέσω της πίεσης που ασκείται από την επιβολή των κυρώσεων… Η μπάλα είναι στο γήπεδο των Ιρανών, διαφορετικά θα συνεχίσουν να υφίστανται τις καταστροφικές κυρώσεις και μια ακόμη μεγαλύτερη πίεση».

Το δημοσίευμα διέψευσε και η Τεχεράνη. «Δεν έχουμε συζητήσεις ή διαπραγματεύσεις με την Αμερική», δήλωσε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί σε συνέντευξη Τύπου.

«Οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό μας πρόγραμμα συνεχίζονται με την Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ρωσία και Γερμανία). Πέραν αυτών δεν έχουμε άλλες συνομιλίες με τις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο Σαλεχί.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή