Επέστρεψαν στην Αθήνα, με την πτήση OA 302 της Olympic Air από το Τελ Αβίβ, οι πέντε έλληνες πολίτες, μεταξύ των οποίων και δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που επέβαιναν στο πλοίο «Εστέλ» και οι οποίοι είχαν συλληφθεί από τις ισραηλινές αρχές.
Την επιστροφή των Ελλήνων πολιτών συντόνισε ο πρέσβης της Ελλάδος στο Ισραήλ Κυριάκος Λουκάκης, ενώ κατά την αναχώρησή τους, από το Τελ Αβίβ επικοινώνησε μαζί τους τηλεφωνικά ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Στην Αθήνα τους υποδέχθηκε η διευθύντρια της Α6 Διεύθυνσης Αραβικών Χωρών και Μέσης Ανατολής του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Ελένη Σουρανή.
Οι Έλληνες που συμμετείχαν στην αποστολή θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη Τρίτη (και όχι την Δευτέρα όπως είχε αρχικώς ανακοινωθεί) στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
«Η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν κάποια χρόνια συνεχίζεται με υπομονή και επιμονή και παρά τις μικρές θυσίες που απαιτούνται μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα ακόμη και στην περίπτωση που οι συνθήκες είναι δύσκολες όπως και ο αντίπαλος» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο συντονιστής της αποστολής Βαγγέλης Πισίας.
Ο κ. Πισίας πρόσθεσε, ότι με τις κινήσεις αυτές, αποστέλλεται ένα θετικό μήνυμα για την Ελλάδα στους λαούς της περιοχής αλλά και προς το εσωτερικό της χώρας, ότι πρέπει «να συνεχίζουμε τους αγώνες και να μην τα παρατάμε».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ βρίσκεται πάντα στο πλευρό του διεθνούς δικαίου και της νομιμότητας. Της νομιμότητας που καταπατά συστηματικά η κυβέρνηση Νετανιάχου», δήλωσε η βουλευτής του κόμματος Ρένα Δούρου από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος κατά την άφιξη των Ελλήνων.
Τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου από την Ιερουσαλήμ αναφέρει ότι οι ισραηλινές αρχές αποφάσισαν να επιτρέψουν την επιστροφή στις χώρες τους σε οκτώ ακτιβιστές, πέντε Έλληνες, δύο Ισπανούς και έναν Ιταλό.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Μετανάστευσης του Ισραήλ, 19 ακτιβιστές θα κρατηθούν για 72 ακόμη ώρες, ενώ για τρεις υπηκόους του Ισραήλ που βρίσκονταν στο πλοίο θα συνεχιστεί η ανάκριση από τις ισραηλινές αρχές.
Σύμφωνα με πηγές των ακτιβιστών, είναι πιθανό να τους απαγγελθούν κατηγορίες για «υποκίνηση σε στάση» και «παροχή βοήθειας στον εχθρό».
Μετά την ανακοπή της πορείας του από το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό, το πλοίο οδηγήθηκε χθες στο λιμάνι του Ασντότ, όπου πλήρωμα και επιβαίνοντες κρατήθηκαν από τις ισραηλινές αρχές.
Στο υπό φιλανδική σημαία «Εστέλ», που κατευθυνόταν προς τη Γάζα στα πλαίσια επιχείρησης της πρωτοβουλίας «Ένα καράβι για τη Γάζα», επέβαιναν 30 συνολικά ακτιβιστές, στην πλειοψηφία τους Νορβηγοί και Σουηδοί, ανάμεσά τους και μέλη ευρωπαϊκών κοινοβουλίων.