Συρία: «13 νεκροί» από έκρηξη στη Δαμασκό

Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2012 17:30
UPD:17:30
REUTERS

A- A A+

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 29 τραυματίστηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου μπροστά από το αστυνομικό τμήμα της χριστιανικής συνοικίας της παλιάς πόλης της Δαμασκού, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο Sana.

«Ένας εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί κάτω από ένα αυτοκίνητο στην πλατεία της Μπαμπ Τούμα εξερράγη σήμερα προκαλώντας τον θάνατο 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό ακόμη 29», μετέδωσε το Sana, το οποίο κατηγόρησε για την έκρηξη «μια ένοπλη τρομοκρατική ομάδα».

Το αντιπολιτευόμενο Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επεσήμανε από την πλευρά του ότι 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν από την έκρηξη.

Πρόκειται για την πρώτη τέτοιου είδους επίθεση που σημειώνεται στη συνοικία, μια από τις πιο παλιές της Δαμασκού.

Μεγάλο μέρος της χριστιανικής κοινότητας έχει ταχθεί υπέρ του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.

Σύμφωνα με το Sana, εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη κοντά σε τέμενος μεταξύ των συνοικιών Σμπέινε και Ασάλι στη Δαμασκό.

Συνάντηση Μπραχίμι-Ασαντ

Εν τω μεταξύ, ο διεθνής μεσολαβητής Λαχντάρ Μπραχίμι, που βρίσκεται στη Δαμασκό προκειμένου να προωθήσει την κήρυξη εκεχειρίας στη διάρκεια της μουσουλμανικής γιορτής Έιντ αλ-Αντχα και συναντήθηκε με το σύρο πρόεδρο.

REUTERS

Ο Μπραχίμι απηύθυνε έκκληση προς όλες τις εμπόλεμες πλευρές στη Συρία να κηρύξουν «μονομερώς» εκεχειρία με την ευκαιρία της μουσουλμανικής γιορτής.

«Απευθύνω έκκληση προς όλους να λάβουν μια μονομερή απόφαση για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες με την ευκαιρία της γιορτής Αϊντ αλ-Αντχα και αυτή η εκεχειρία να ισχύσει από σήμερα ή αύριο», δήλωσε ο Μπραχίμι σε δημοσιογράφους.

Ο διεθνής μεσολαβητής, ο οποίος επισκέπτεται για δεύτερη φορά τη Δαμασκό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του την 1η Σεπτεμβρίου, είχε δηλώσει την Παρασκευή κατά την άφιξή του στη συριακή πρωτεύουσα ότι οι συνομιλίες του θα επικεντρώνονταν στην «ανάγκη να μειωθούν τα βίαια επεισόδια και αν είναι δυνατόν να διακοπούν με την ευκαιρία της μουσουλμανικής γιορτής Έιντ αλ-Αντχα» από τις 26 έως τις 28 Οκτωβρίου.

Ο διεθνής απεσταλμένος συνάντησε επίσης χθες μέλη της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης, όπως τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Συντονισμού για την εθνική και δημοκρατική αλλαγή Αμπντελ Αζίρ.

Παρά την έκκληση Μπραχίμι, μαίνονται από το πρωί οι μάχες μεταξύ του στρατού και των σύρων ανταρτών σε συνοικία κοντά στη Δαμασκό, καθώς και στο Χαλέπι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή