Αντιδράσεις προκάλεσε ο φασιστικός χαιρετισμός του Ν. Μιχαλολιάκου

Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2012 21:16
UPD:23:32
A- A A+

Σε υψηλούς τόνους απάντησαν οι εκπρόσωποι κομμάτων στο φασιστικό χαιρετισμό που απηύθυνε ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής σε εκδήλωση του κόμματός του.

Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης τον χαρακτήρισε «ύβρι».

«Για μας, την πλειοψηφία των Ελλήνων, που εκτελέστηκαν από τους Ναζί και οι δυο μας παππούδες, και χάσαμε έντεκα συγγενείς σε εθνικούς αγώνες, ο φασιστικός χαιρετισμός δεν είναι μόνο πρόκληση, αλλά και ύβρις.

»Λίγες ημέρες πριν γιορτάσουμε την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, η φασιστική τραγωδία της κατοχής της χώρας μας παρουσιάζεται ως φασίζουσα κωμωδία ορισμένων στην Ελλάδα του 2012. Ο ελληνικός λαός έχει και μνήμη και κρίση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά ανέφερε ότι ο κ. Μιχαλολιάκος «υπόσχεται μια νέα Ελλάδα με υλικά που οδήγησαν την Ευρώπη στην καταστροφή».

«Ο κ. Μιχαλολιάκος δεν έχει κανένα πρόβλημα να χαιρετά ναζιστικά. Εκμεταλλεύεται την κρίση και υπόσχεται μια νέα Ελλάδα με υλικά που οδήγησαν την Ευρώπη στην καταστροφή. Ο ελληνικός λαός έχει και μνήμη και κρίση. Πέρασε πολλά για να επιτρέψει στις δυνάμεις του φασισμού να εμφανίζονται ως λύση», επισημαίνει η κ. Γεννηματά.

«Μετά το ναζιστικό χαιρετισμό ακολουθεί η ναζιστική βία. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι στη χώρα της Δημοκρατίας δεν μπορεί η οργή να μετατρέπεται σε ναζισμό», αναφέρεται σε ανακοίνωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Ο κ. Μιχαλολιάκος απηύθυνε φασιστικό χαιρετισμό το Σάββατο μιλώντας σε εκδήλωση της 12ης Γιορτής Ελληνικής Νεολαίας στο άλσος Ελληνικού Στρατού. «Το είπα, και το σχολίασαν. Στην ομιλία που έκανα στους συναγωνιστές μου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής, στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής. Ότι μας είπανε ναζί, δεν μας είπαν όμως ποτέ κλέφτες. Αυτά τα χέρια μπορεί καμιά φορά να χαιρετάνε έτσι», είπε, χαιρετώντας στο σημείο αυτό φασιστικά. «Αλλά είναι καθαρά χέρια. Δεν είναι βρόμικα. Δεν έχουν κλέψει», ανέφερε ο κ. Μιχαλολιάκος http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2246138 .

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Ομιλία Ν. Μιχαλολιάκου

Ομιλία Ν. Μιχαλολιάκου

Απαντώντας στις αντιδράσεις για το φασιστικό χαιρετισμό, η Χρυσή Αυγή εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει: «Το εθνικό καθεστώς του Ιωάννου Μεταξά, που είπε ΟΧΙ στους ξένους εισβολείς και τους πολέμησε στην Πίνδο και την Μακεδονία το 1940-41 είχε καθιερώσει επισήμως τον χαιρετισμό με τεταμένη την δεξιά. Έτσι ακριβώς χαιρετούσαν τότε οι Έλληνες πατριώτες που έδωσαν το αίμα τους για την Ελευθερία της Πατρίδας μας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή