Reuters/Ipsos: Ισοπαλία Ομπάμα - Ρόμνεϊ

Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2012 20:59
UPD:22:19

Νέα δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos εμφανίζει Ρόμνεϊ και Ομπάμα ισοψηφούν στο 46%. Στη φωτογραφία στιγμιότυπο από τη δεύτερη τηλεμαχία μεταξύ των δύο υποψηφίων.

A- A A+

Ισοπαλία μεταξύ του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου Μιτ Ρόμνεϊ και του Δημοκρατικού Μπαράκ Ομπάμα εν όψει των προεδρικών εκλογών της 6ης Νοεμβρίου δείχνει νέα δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos.

Η δημοσκόπηση που έγινε στο Διαδίκτυο, σε δείγμα πολιτών που θεωρείται πολύ πιθανό να ψηφίσουν, έδειξε ότι Ρόμνεϊ και Ομπάμα ισοψηφούν στο 46%, ενώ απομένουν λίγες ώρες πριν από την τρίτη και τελευταία τηλεοπτική τους αναμέτρηση απόψε το βράδυ (πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, ώρα Ελλάδας).

«Οι σημερινοί αριθμοί υπογραμμίζουν το γεγονός ότι η κούρσα είναι πολύ αμφίρροπη. Εισερχόμαστε στην τελευταία τηλεμαχία με τους υποψήφιους κυριολεκτικά να ισοψηφούν», σχολίασε η Τζούλια Κλαρκ, ειδική του οίκου Ipsos.

Πάντως ο Ομπάμα συνεχίζει να διατηρεί ένα ουσιαστικό προβάδισμα σε πολιτείες-κλειδιά που ενδέχεται να κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Η εταιρεία Ipsos προβλέπει ότι ο Δημοκρατικός πρόεδρος θα κερδίσει σε πολιτείες όπως η Φλόριντα, το Οχάιο και η Βιρτζίνια.

Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 957 ψηφοφόρων μεταξύ 18ης και 22ας Οκτωβρίου και έχει περιθώριο λάθους ±3,6%.

Το τρίτο και τελευταίο ντιμπέιτ Ομπάμα - Ρόμνεϊ

Η εξωτερική πολιτική θα βρεθεί στο επίκεντρο της τρίτης και τελευταίας τηλεοπτικής αναμέτρησης ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα και τον ρεπουμπλικανό αντίπαλό του Μιτ Ρόμνεϊ, ενόψει των προεδρικών εκλογών της 6ης Νοεμβρίου.

REUTERS
ΗΠΑ: Επί της εξωτερικής πολιτικής η τελευταία τηλεμαχία

ΗΠΑ: Επί της εξωτερικής πολιτικής η τελευταία τηλεμαχία

Το ντιμπέιτ, διάρκειας 90 λεπτών, θα διεξαχθεί στις 4.00 ώρα Ελλάδας, στο πανεπιστήμιο Lynn, στην Μπόκα Ρατόν της Φλόριντα, με συντονιστή τον Μπομπ Σίφερ του CBS και θα είναι χωρισμένο σε έξι ενότητες: ο ρόλος των ΗΠΑ στον κόσμο, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, το Ισραήλ και το Ιράν, οι αλλαγές στη Μέση Ανατολή, το θέμα της τρομοκρατίας και η άνοδος της Κίνας.

Η εξωτερική πολιτική θεωρείται «ισχυρό χαρτί» του αμερικανού προέδρου, αλλά ο Ρόμνεϊ τις τελευταίες εβδομάδες ασκεί δριμεία κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Ομπάμα στην τρομοκρατική επίθεση τον περασμένο μήνα εναντίον του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη της Λιβύης. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος επιχειρεί να κερδίσει έδαφος ποντάροντας σε θέματα εθνικής ασφαλείας τα οποία απασχολούσαν ανέκαθεν τους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους.

« Τελικά, οι αμερικανοί ψηφοφόροι θέλουν να γνωρίζουν ποιος υποψήφιος θα τους εγγυηθεί την ασφάλειά τους. Οι ψηφοφόροι θα παρακολουθήσουν τους κ.κ. Ρόμνεϊ και Ομπάμα να ανταλλάσσουν χτυπήματα για το θέμα της εξωτερικής πολιτικής και στη συνέχεια θα επιλέξουν τον νικητή απαντώντας στο ερώτημα: Σε έναν κόσμο που απειλείται, ποιός είναι ο κατάλληλος; » , είπε η Λόρα Μπλούμενφελντ, μέλος της γερμανικής δεξαμενής σκέψης Marshall Fund .

Οι προηγούμενες τηλεοπτικές αναμετρήσεις αποδείχτηκαν ζωτικής σημασίας για το πως οι αμερικανοί ψηφοφόροι κρίνουν τους υποψήφιους και ο Ρόμνεϊ ενισχύθηκε πολύ στις δημοσκοπήσεις μετά το πρώτο ντιμπέιτ, για το οποίο ο Ομπάμα αστειεύτηκε για την «χλιαρή» εμφάνισή του κάνοντας λόγο για έναν «ωραίο υπνάκο που πήρε στο πρώτο ντιμπέιτ». Αμφότεροι οι υποψήφιοι έγιναν πιο μαχητικοί στη δεύτερη τηλεμαχία.

«Ο πρόεδρος δημιούργησε αυτή την πλαστή εικόνα του Μιτ Ρόμνεϊ στο μυαλό ορισμένων ψηφοφόρων που καταρρίφθηκε απόλυτα στο πρώτο ντιμπέιτ και νομίζω ότι τώρα αυτό που είναι προφανές σε αυτές τις τηλεμαχίες είναι ότι ο πρόεδρος δεν έχει σχέδιο για την επόμενη τετραετία», δήλωσε χθες σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιοι.

Εκατομμύρια αμερικανοί αναμένεται να παρακολουθήσουν και την αποψινή αναμέτρηση, στην οποία οι δύο υποψήφιοι θα βάλουν τα δυνατά τους καθώς η προεκλογική κούρσα διεξάγεται στήθος με στήθος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή