«Ιστορική» επίσκεψη του εμίρη του Κατάρ στη Γάζα

Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012 14:12
UPD:14:12

A- A A+

«Ιστορική» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε την επίσκεψη που πραγματοποιεί στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας ο εμίρης του Κατάρ, ο πρώτος αρχηγός κράτους που την επισκέπτεται από το 2007, όταν η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο.

Ο Σεΐχης Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ-Θανί θα εγκαινιάσει έργα ανοικοδόμησης ύψους 250 εκατ. δολαρίων.

Ο εμίρης έφτασε αεροπορικώς μέχρι την Αίγυπτο και στη συνέχεια μετέβη στη Λωρίδα της Γάζας οδικώς από τη Ράφα και εν μέσω αυστηρών μέτρων ασφαλείας.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Χαμάς δήλωσε ότι έχει ένα «καλά προετοιμασμένο σχέδιο» για την ασφάλεια του εμίρη, αναπτύσσοντας χιλιάδες άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας.

REUTERS

Με επιφύλαξη υποδέχτηκε την επίσκεψη η Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Όχθη. Εκπρόσωπος του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε τις προσπάθειες του εμίρη να βοηθήσει το λαό της Γάζας, αλλά υπογράμμισε «την αναγκαιότητα να διατηρήσουμε τη νόμιμη εκπροσώπηση του παλαιστινιακού λαού».

Ο Αμπάς ζήτησε από το Σεΐχη Χαμάντ να «καλέσει τη Χαμάς να στηρίξει τη συμφιλίωση και να τερματίσει αυτό το διχασμό».

Εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι είναι «απίστευτο» που το Κατάρ επέλεξε την πλευρά της Χαμάς, ενώ «δεν τίμησε ποτέ με μία επίσκεψη την Παλαιστινιακή Αρχή».

Το Κατάρ, μία από τις πλουσιότερες χώρες στον αραβικό κόσμο, έχει γίνει ένας από τους σημαντικότερους υποστηρικτές και χρηματοδότες της Χαμάς, μετά την αποχώρησή της ηγεσίας της από τη Συρία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή