Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 15 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Τρίπολη του Λιβάνου, σε μάχες ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες σουνιτών και αλαουιτών - σιιτών μουσουλμάνων.
Η εσωτερική διάσπαση και σύγκρουση στη χώρα έχει κορυφωθεί, μετά την δολοφονία του σουνίτη ανώτατου αξιωματικού των αρχών ασφαλείας του Λιβάνου Γουισάμ Αλ Χασάν την Παρασκευή, η οποία αποδόθηκε από τη σουνιτική αντιπολίτευση στο καθεστώς Ασαντ της Συρίας.
Στην πρωτεύουσα Βηρυτό, η ένταση δείχνει να υποχωρεί, μετά την ανάπτυξη μονάδων του λιβανικού στρατού, οι οποίες ανέλαβαν καθήκοντα προστασίας της δημόσιας τάξης.
Το μέτωπο της αντιπολίτευσης ζητά από το Σάββατο την παραίτηση της κυβέρνησης Μικάτι, που στηρίζεται από τις φιλικές στο συριακό καθεστώς δυνάμεις της Χεζμπολλάχ και τους συμμάχους της.
Ο Μικάτι υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία ωστόσο δεν έγινε δεκτή από τον πρόεδρο του Λιβάνου Μισέλ Σουλεϊμάν.
Μέχρι και το μεσημέρι της Τρίτης, συνοικίες της Τρίπολης παρέμεναν αποκλεισμένες από δυνάμεις του στρατού με τεθωρακισμένα οχήματα.
Οι χθεσινοβραδινές αιματηρές συγκρούσεις αποτέλεσαν τη συνέχεια μιας διαμάχης, η οποία από την Παρασκευή έχει κοστίσει συνολικά 10 νεκρούς και 65 τραυματίες.
Υπενθυμίζεται ότι ο Γουισάμ Αλ Χασάν ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια και συνεργάτης του δολοφονηθέντος το 2005 πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Αλ Χαρίρι. Είχε ηγηθεί μάλιστα των ερευνών, οι οποίες είχαν καταλήξει στην απόδοση ευθυνών για τη δολοφονία Χαρίρι στη Συρία, αλλά και στη Χεζμπολλάχ.
Ο Αλ Χασάν είχε οργανώσει πρόσφατα και τη σύλληψη του Μισέλ Σαμάχα, πρώην υπουργού Πληροφοριών και φίλα προσκείμενου στο συριακό καθεστώς. Ο Σαμάχα κατηγορείται ότι ετοίμαζε σειρά βομβιστικών επιθέσεων κατά αντίπαλων στον Ασαντ δυνάμεων στο Λίβανο.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, από την πλευρά της, είχε σήμερα συναντήσεις τόσο με τον πρόεδρο, όσο και με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου. Σε δηλώσεις της, έκανε λόγο για την ανάγκη να μην υπάρξει «πολιτικό κενό» στο Λίβανο, μέσω μιας κυβερνητικής κρίσης.
Τη Δευτέρα, η ηγεσία του λιβανικού στρατού απηύθυνε προειδοποίηση σε όλους τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας «να είναι προσεκτικοί στην έκφραση θέσεων και γνωμών», καθώς και στο ζήτημα των μαζικών καλεσμάτων για κινητοποιήσεις, «διότι το μέλλον του λιβανικού έθνους βρίσκεται σε κίνδυνο».
Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο