Ο αυθεντικός και πρόσχαρος «Βαφτιστικός» επιστρέφει δυναμικά

Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012 18:27
UPD:18:27

A- A A+

Μετά την επιτυχία που σημείωσε το καλοκαίρι, στρεφόμενη στο εύφορο ρεπερτόριο της ελληνικής οπερέτας και παρουσιάζοντας τον «Βαφτιστικό» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, η Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής «Καμεράτα» επανέρχεται με έξι νέες παραστάσεις της αγαπημένης οπερέτας, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στις 23, 26, 27 και 28 Οκτωβρίου και στις 2 και 3 Νοεμβρίου, στις 8 το βράδυ, στο πλαίσιο του κύκλου «Όπερα και Οπερέτα», στη σκηνή του Μεγάρου θα ανεβεί και πάλι «Ο βαφτιστικός», ένα από τα σημαντικότερα έργα ελληνικής οπερέτας, ένα έργο χαρούμενο, διάστικτο από βιεννέζικα βαλς, πόλκες, μαζούρκες, σουίνγκ και ταγκό.

Με τον απαιτούμενο σεβασμό

Σε σκηνοθεσία του Βασίλη Παπαβασιλείου και μουσική διεύθυνση του βραβευμένου Γιώργου Πέτρου, ο οποίος επιχειρεί μια τολμηρή ανάγνωση που αξιοποιεί την πρωτότυπη ενορχήστρωση του 1918, αποκαθίσταται η μουσική αξιοπρέπεια ενός έργου ταλαιπωρημένου από προχειρότητες και «νοσταλγικές» παραναγνώσεις. Με τη σύμπραξη ενός πεπειραμένου επιτελείου πρωταγωνιστών, η απόδοση της δημοφιλέστερης ελληνικής οπερέτας σε πλήρως σκηνοθετημένη μορφή φιλοδοξεί να τη συστήσει και σε μια νέα γενιά ακροατών.

Οι γνωστές μελωδίες του έργου «Συ μου πήρες», «Τίκι-Τακ» («Η καρδιά μου πονεί για σας»), «Τον καιρό εκείνο τον παλιό», «Στ’ άγριο το δάσος» και πολλές ακόμα αποπνέουν την ανάλαφρη διάθεσή τους, εκτελεσμένες με την αυθεντική και λιτή ενορχήστρωση της γένεσής τους.

Φτιαγμένη από αισιοδοξία

Ο Θεόφραστος Σακελλαρίδης έγραψε την οπερέτα «Ο βαφτιστικός» σε μία στιγμή αισιοδοξίας και ελπίδας για την Ελλάδα. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 18 Ιουλίου του 1918, μια εποχή που η εκπλήρωση της Μεγάλης Ιδέας φαινόταν εφικτή, καθώς η επέκταση των συνόρων ήταν γεγονός, οι γυναίκες έβρισκαν τη θέση τους στην ελληνική κοινωνία και η Αθήνα έμοιαζε να γίνεται σιγά σιγά μια γοητευτική πόλη, που θα μπορούσε να σταθεί δίπλα στις πιο όμορφες πρωτεύουσες της Ευρώπης. Η πνοή της Belle Epoque ήταν μεθυστική και παρέσερνε τον κόσμο να πιστεύει ότι όλα τα όνειρα θα γίνουν πραγματικότητα.

Σε μουσική, πεζό και λιμπρέτο του Σακελλαρίδη, ο «Βαφτιστικός» βασίζεται σε μια γαλλική φάρσα και είναι γεμάτος παρεξηγήσεις, ανατροπές και παιχνιδιάρικα ευρήματα, που δημιουργούν αλυσιδωτές ιστορίες, οι οποίες εκτυλίσσονται στην Αθήνα, με φόντο τη μεγάλη ιστορία των Βαλκανικών Πολέμων.

Ένας στρατιωτικός καταφέρνει με τέχνασμα να μείνει εκτός μάχης, προκαλώντας, έτσι, την περιφρόνηση της γυναίκας του και νονάς του Βαφτιστικού, ο οποίος πολεμάει γενναία, με αποτέλεσμα να γίνει αντικείμενο θαυμασμού και μέτρο σύγκρισης για τη δειλία του συζύγου της. Όταν ένας απατεώνας εμφανίζεται προσποιούμενος τον Βαφτιστικό, ξεκινά μια ερωτική περιπέτεια με τη νονά και αρχίζει το διασκεδαστικό παιχνίδι των παρεξηγήσεων και των αποκαλύψεων.

Ταυτότητα παράστασης: σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου, δραματουργία: Σωτήρης Χαβιαράς, μουσική προετοιμασία: Δημήτρης Γιάκας, μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου, διδασκαλία: Σταύρος Μπερής, σκηνικά – κοστούμια: Marie-Noelle Semet, χορογραφία – κινησιολογία: Ισίδωρος Σιδέρης, φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος. Διανομή: Βιβίκα: Τζίνα Φωτεινοπούλου, Κική: Ειρήνη Καράγιαννη, Χαρμίδης: Γιάννης Χριστόπουλος, Ζαχαρούλης: Δημήτρης Ναλμπάντης, Συνταγματάρχης: Ζάχος Τερζάκης, Κορτάσης: Θανάσης Τσαλταμπάσης, Μαρτής: Θανάσης Δήμου. Συμμετέχει η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων.

Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη, Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη, Αμπελόκηποι - Αθήνα, τηλ.: 210 6465000, 210 7282333. Τιμές εισιτηρίων: 40 (VIP), 28, 20, 11, 6,50 (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, Α.Μ.Ε.Α.), 8,50 (65+, πολύτεκνοι) ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς