Έτοιμη για συμμετοχή σε στρατιωτική αποστολή στο Μάλι η Γερμανία

Συνάντηση Βεστερβέλε - Πρόντι στο Βερολίνο
Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012 19:36
UPD:19:37

Η Γερμανία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε μια διεθνή στρατιωτική αποστολή η οποία «θα βοηθήσει τους Αφρικανούς» να σταθεροποιήσουν το βόρειο Μάλι, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Γκίντο Βεστερβέλε.

A- A A+

Η Γερμανία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε μια διεθνή στρατιωτική αποστολή η οποία «θα βοηθήσει τους Αφρικανούς» να σταθεροποιήσουν το βόρειο Μάλι, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Γκίντο Βεστερβέλε, υποδεχόμενος στο Βερολίνο τον Ρομάνο Πρόντι, ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για την περιοχή.

Ο Βεστερβέλε υπογράμμισε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να στηρίξει το Μάλι για να ανακτήσει τον έλεγχο των βόρειων περιοχών της χώρας, προσθέτοντας παράλληλα ότι μια βιώσιμη σταθεροποίηση δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο μέσω μιας πολιτικής διαδικασίας.

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα η περιοχή, η οποία ελέγχεται από ένοπλες ισλαμιστικές πολιτοφυλακές, να μην εξελιχθεί σε «καταφύγιο της διεθνούς τρομοκρατίας».

«Η Γερμανία, η Ευρώπη, είναι έτοιμη να δράσει αλλά δεν πρόκειται εδώ για την αποστολή μάχιμων στρατευμάτων», πρόσθεσε ο κ. Βεστερβέλε, αναφερόμενος στην απόφαση την οποία έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση την Παρασκευή να σχεδιάσει στρατιωτική αποστολή, η οποία θα αναλάβει να εκπαιδεύσει τον στρατό του Μάλι.

Την Δευτέρα, η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις του Μαλί είναι «πολύ αδύναμες» και χρειάζονται βοήθεια από το εξωτερικό για να χειριστούν την κατάσταση.

Στις 12 Οκτωβρίου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε υιοθετήσει μία απόφαση με την οποία προετοιμάζει την ανάπτυξη διεθνούς στρατιωτικής δύναμης, αποτελούμενης από 3.000 άνδρες στην αφρικανική χώρα.

Η διεθνής δράση δεν μπορεί να είναι «μια άμεση παρέμβαση», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ρομάνο Πρόντι.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή