Τριγμοί και για τον «δεσμευμένο λογαριασμό»

Αντίγραφο του γερμανικού εγγράφου ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ
Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012 10:06
UPD:13:51

O Σίμος Κεδίκογλου απέρριψε μιλώντας στη ΝΕΤ τις αιτιάσεις ότι γίνεται τέτοια συζήτηση από την κυβέρνηση. «Αυτό είχε τεθεί στην προηγούμενη κυβέρνηση, εμείς ούτε που το συζητάμε», ανέφερε χαρακτηριστικά (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Συνεχίζεται ο θόρυβος σχετικά με τις γερμανικές προτάσεις για εποπτεία και δημιουργία ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να απορρίπτει ότι γίνεται τέτοια συζήτηση και το ΠΑΣΟΚ να επιμένει πως το ζήτημα έχει τεθεί, ανακοινώνοντας ότι το σχετικό έγγραφο στάλθηκε από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ στις 20 Οκτωβρίου.

«Το έγγραφο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το ΠΑΣΟΚ, εστάλη από τον Γερμανό υφυπουργό Οικονομικών Τόμας Στέφεν, το Σάββατο 20 Οκτωβρίου, στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Θα παρακαλούσαμε να είναι όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ό,τι λέμε το λέμε για να στηρίξουμε τη χώρα και να βοηθήσουμε στο τελικό αποτέλεσμα», συμπληρώνεται.

Νωρίτερα, ο Σίμος Κεδίκογλου απέρριψε μιλώντας στη ΝΕΤ τις αιτιάσεις ότι γίνεται τέτοια συζήτηση από την κυβέρνηση. «Αυτό είχε τεθεί στην προηγούμενη κυβέρνηση, εμείς ούτε που το συζητάμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το ζήτημα πήρε μεγάλη έκταση χθες καθώς μετά από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το ΠΑΣΟΚ έδωσε στη δημοσιότητα το έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο γίνεται λόγος για ειδικό λογαριασμό που θα είναι απόλυτα ελεγχόμενος από τον EFSF και θα αποδεσμεύει κεφάλαια για την Ελλάδα ανάλογα με τις διαθέσεις των πιστωτών.

Υπάρχει επίσης και αναφορά πως αν ο προϋπολογισμός της Ελλάδας παρουσιάζει υπερβάσεις σε ορισμένους τομείς δαπανών, τότε αυτομάτως θα περικόπτονται άλλες δαπάνες.

Σε δηλώσεις της, η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά επέμεινε ότι το έγγραφο εστάλη από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. «Το έγγραφο αυτό», είπε, «ζητεί να δημιουργηθεί ένας λογαριασμός στην ΕΚΤ και να τον διαχειρίζεται η τρόικα, αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση. Δεν φάνηκε καθόλου στη συζήτηση να συμφωνεί η κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση...».

Από τη ΝΔ επεσήμαιναν ότι «το θέμα δεν είναι τι σου στέλνουν, αλλά τι απαντάς εσύ». Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τόνισαν τέλος πως «η ένσταση του Βενιζέλου αφορά σε μια ιδέα που έχει ρίξει από την αρχή στο τραπέζι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε και δεν την δέχεται κανείς. Ούτε καν η Μέρκελ».

Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Μάρτιο οι δόσεις των δανείων από το μηχανισμό στήριξης που προορίζονται για την αποπληρωμή του χρέους καταβάλλονται στον ειδικό λογαριασμό που έχει ανοιχτεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, από τον οποίο πληρώνονται αυτομάτως και κατά απόλυτη προτεραιότητα οι υποχρεώσεις για ομόλογα και τόκους.

Ακριβές αντίγραφο ζητεί ο Αλ. Τσίπρας

Ακριβές αντίγραφο του γερμανικού εγγράφου, καθώς και αντίγραφο της απάντησης της κυβέρνησης στο γερμανικό ΥΠΟΙΚ ζήτησε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.

Εξάλλου, σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΣΑΕ Στέφανο Ταμβάκη σημείωσε ότι «η χώρα πρέπει να αρνηθεί το διαρκή οικονομικό έλεγχο σε όσους θέλουν να τη μετατρέψουν σε αποικία χρέους, καθώς ήδη βιώνει μία πρωτοφανή κρίση, μία οικονομική και κοινωνική καταστροφή που δεν έχει ξαναδεί παρά μόνο μετά από πόλεμο».

Ανεξάρτητοι Ελληνες: Όψιμη η διαπίστωση περί προτεκτοράτου

Ο μόνος εναλλακτικός δρόμος βρίσκεται έξω από το μνημόνιο, επανέλαβε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χ.Ζώης και με αφορμή το θέμα του non paper, χαρακτήρισε όψιμη τη διαπίστωση του κ. Βενιζέλου ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει προτεκτοράτο και υποκριτικές τις διαμαρτυρίες των κ.κ. Σαμαρά και Κουβέλη http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2247096 .

Χρυσή Αυγή: Η Ελλάδα είναι πλούσια χώρα, αλλά κυβερνάται από ανδρείκελα

Η απαίτηση των τοκογλύφων για δέσμευση της εθνικής μας περιουσίας σε κλειστό λογαριασμό αποδεικνύει ότι η Ελλάς είναι μία πλούσια χώρα, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή.

Υπογραμμίζει ωστόσο ότι «δυστυχώς κυβερνάται από ανδρείκελα και υπηρέτες ξένων συμφερόντων» http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2247118 .

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή