Συσκέψεις Σαμαρά με υπουργούς

Σε συνεχή επαφή οι πολιτικοί αρχηγοί μετά την εμπλοκή
Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012 10:24
UPD:14:02

A- A A+

Σειρά συσκέψεων με υπουργούς έχει σήμερα από νωρίς το πρωί ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, καθώς συνεχίζονται οι διεργασίες για να υπάρξει τελική συμφωνία και ενώ χθες δήλωσε αποφασισμένος να κρατήσει «σταθερά το τιμόνι» με μόνο κριτήριο την Ελλάδα και το μέλλον της.

Ηδη, ο κ. Σαμαράς έχει συναντηθεί με τον υπουργό Περιβάλλοντος Ευάγγελο Λιβιεράτο, τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό θέμα που συζητείται είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη συζήτηση των νέων μέτρων στη Βουλή.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα, δεδομένου ότι αύριο συνεδριάζει και το Euroworking Group. Οπως έγινε γνωστό μάλιστα αναβάλλεται για τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών.

Σε συνεχή επαφή μετά την εμπλοκή οι πολιτικοί αρχηγοί

Κατά τη χθεσινή του δήλωση ο Πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση για ενότητα με την επισήμανση ότι «θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε», φράση που προκάλεσε ποικίλα σχόλια ιδίως στο στρατόπεδο της ΔΗΜΑΡ.

PRIMEMINISTER.GOV.GR

Το «αγκάθι» των εργασιακών παραμένει και προκάλεσε έντονες τριβές στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όσο και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ προέβαλαν σθεναρές αντιστάσεις στο σχέδιο συμφωνίας τρόικας - υπουργείου Εργασίας για τις αλλαγές στον ιδιωτικό τομέα.

Πάντως, σε σημερινές του δηλώσεις ο Γιάννης Βρούτσης ανέφερε ότι από χθες έχουν γίνει αρκετά βελτιωτικά βήματα σε σχέση με το αρχικό κείμενο και πρόσθεσε: «Συνεχίζεται η προσπάθεια ακόμα και σήμερα και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για ακόμη θετικότερα βήματα».

Γ. Βρούτσης: Εχουν γίνει αρκετά βελτιωτικά βήματα

Γ. Βρούτσης: Εχουν γίνει αρκετά βελτιωτικά βήματα

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επιδιώκει τη συναίνεση των εκπροσώπων των δανειστών για διατήρηση των οικογενειακών επιδομάτων, για μεγαλύτερο ύψος αποζημίωσης από εκείνο που προτείνει σήμερα η τρόικα και για επέκταση του χρόνου προειδοποίησης για την απόλυση.

Την ίδια στιγμή οι κυβερνητικοί εταίροι φαίνεται πως ρίχνουν τους τόνους για να αποφευχθεί κυβερνητική κρίση. Πρώτος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ανέφερε πως υπάρχει συνεχής ενημέρωση των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και πρόσθεσε πως οι πολιτικοί αρχηγοί είναι σε διαρκή επικοινωνία. Επίσης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει σήμερα νέα σύσκεψη των τριών.

Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο κ. Κεδίκογλου σημείωσε ότι το ζητούμενο είναι να υπάρξει μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία. Σχετικά με τις ενστάσεις για τα εργασιακά, είπε πως «το βέβαιο είναι ότι προσπαθούμε να ξεπεράσουμε αυτήν την εμπλοκή» και, τέλος, υπογραμμίζοντας το κατεπείγον της συγκυρίας, τόνισε: «Πρέπει να φέρουμε το συντομότερο δυνατό αποτέλεσμα».

«Δεν παίζουμε με το μέλλον της χώρας», ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέα Παπαδόπουλου στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Ο κ. Παπαδόπουλος υπεραμύνθηκε της σκληρής στάσης που τηρεί ο Φ. Κουβέλης (σ.σ. επιμένει στην καταψήφιση οποιασδήποτε αλλαγής στα εργασιακά), επισημαίνοντας: «Δεν είμαστε ασόβαροι, θέλουμε να περισώσουμε κάποια πράγματα».

Επίσης, και αυτός επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν διαρκείς διαβουλεύσεις και συνεννοήσεις μεταξύ των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρξει άμεσα κάποιο αποτέλεσμα.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Επικρατείας της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης χαρακτήρισε σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση «ατυχή έκφραση» τη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι θα σώσουν την Ελλάδα όσοι το τολμήσουν. «Αν απευθύνεται σε εμάς είναι έξω από την πραγματικότητα», παρατήρησε.

«Έχουμε κάνει πάρα πολύ τολμηρές κινήσεις ως κόμμα της αριστεράς», πρόσθεσε ο κ. Λυκούδης και συνέχισε: «Ας σκεφτούν και οι εταίροι και κυρίως οι υπάλληλοι των εταίρων ότι υπάρχουν όρια».

Αλέξης Τσίπρας: Ο λαός δεν έχει ανάγκη από φοβισμένες ηγεσίες

Ο λαός δεν έχει ανάγκη από φοβισμένες ηγεσίες, τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΣΑΕ http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2247113 και διεμήνυσε ότι πρέπει να πούμε ένα μεγάλο όχι στο διαρκή διεθνή οικονομικό έλεγχο και σε όσους θέλουν μετατρέψουν τη χώρα σε αποικία χρέους.

Α. Τσίπρας: «Οχι» σε όσους θέλουν να μας κάνουν αποικία χρέους

Α. Τσίπρας: «Οχι» σε όσους θέλουν να μας κάνουν αποικία χρέους

«Η κυβέρνηση κρέμεται από μια κλωστή» εκτίμησε νωρίτερα σε ραδιοφωνική του συνέντευξή ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, τονίζοντας ότι είναι στο χέρι της ελληνικής κοινωνίας να συντομεύσει τον χρόνο παραμονής της στην εξουσία.

«Η συγκρότηση αυτής της κυβέρνησης βασικά είχε έναν και μόνο σκοπό, να περάσει αυτό το πακέτο μέτρων», υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, για να συμπληρώσει ότι αυτό είχε συνδεθεί με το «εκβιαστικό δίλημμα» της έγκρισης των 31,5 δις ευρώ.

Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι τώρα συνειδητοποιούν ότι είναι αντιμέτωποι με τη λαϊκή κατακραυγή, κατέληξε ο κ. Σκουρλέτης, σημειώνοντας ότι παρουσιάζουν «μια εικόνα αποσύνθεσης και κοινωνικής απομόνωσής τους».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή