Επιστημονικό συνέδριο για την ιστορική επέτειο των 100 χρόνων από την είσοδο του ελληνικού στρατού στη Θεσσαλονίκη (26 Οκτωβρίου 1912) και την απελευθέρωση μεγάλου τμήματος της Μακεδονίας και της Ηπείρου, θα διεξαχθεί το Σάββατο, 27 Οκτωβρίου, στις ΗΠΑ, στο University of Missouri-St. Louis.
Το συνέδριο, που διοργανώνεται από τον κάτοχο της Έδρας Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου, καθηγητή Αρχαιολογίας, Μιχάλη Κοσμόπουλο, επιχειρεί την εκτίμηση της ιστορικής σημασίας του γεγονότος, που είχε καταλυτική σημασία για τους Βαλκανικούς Πολέμους, ενώ πέρα από την απελευθέρωση μεγάλου τμήματος της Μακεδονίας άλλαξε την εξέλιξη της ιστορίας της Ελλάδας και τη ροή της Ευρώπης.
Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι ιστορικοί από την Ελλάδα, τον Καναδά και τις ΗΠΑ, ανάμεσα στους οποίους ο κάτοχος της Έδρας Ελληνικών Σπουδών στο Βανκούβερ, καθηγητής Ανδρέας Γερολυμάτος, η καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Ηλέκτρα Κωστοπούλου και ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο Simon Fraser, Δόξης Δοξιάδης.
Οι βασικές ενότητες που θα συζητηθούν στο επιστημονικό συνέδριο είναι οι: εξόντωση εθνοτήτων, πόλεμος και προπαγάνδα, ο ρόλος του στρατού και του ναυτικού στους Βαλκανικούς Πολέμους και η προσφορά των Ελλήνων της Διασποράς που επέστρεψαν στην Ελλάδα για να πολεμήσουν.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα μεταδοθούν ζωντανά από τον ιστότοπο: www.greekstudies.org. Η μετάδοση θα αρχίσει στις 9 μ.μ., ώρα Ελλάδας, το Σάββατο 27 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 1 πμ τα ξημερώματα της Κυριακής.
Το συνέδριο στηρίζεται από το Stavros Niarchos Centre for Hellenic Studies at Simon Fraser University και το Onassis Foundation (USA).
Πηγή: ΑΜΠΕ