Πύραυλος - εξολοθρευτής ηλεκτρονικού εξοπλισμού

Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012 11:38
UPD:11:40

Το νέο όπλο που αναπτύσσει η Boeing ονομάζεται CHAMP (Counter-electronics High - powered Advanced Missile Project) και αντιπροσωπεύει μία οπλική τεχνολογία που φιλοδοξεί να αλλάξει κάποια στιγμή το πρόσωπο του πολέμου.

A- A A+

Είναι αναίμακτο, καθώς δεν επηρεάζει τους ανθρώπους (τουλάχιστον, όχι άμεσα), αλλά καταστροφικό, καθώς καταστρέφει τον ηλεκτρονικό τεχνολογικό εξοπλισμό.

Το νέο όπλο που αναπτύσσει η Boeing ονομάζεται CHAMP (Counter-electronics High - powered Advanced Missile Project) και αντιπροσωπεύει μία οπλική τεχνολογία που φιλοδοξεί να αλλάξει κάποια στιγμή το πρόσωπο του πολέμου.

Ο πύραυλος CHAMP, που χρησιμοποιεί μικροκύματα υψηλής ισχύος για να εξουδετερώσει τα ηλεκτρονικά του στόχου, δοκιμάστηκε στις 16 Οκτωβρίου στην αεροπορική βάση Χιλ στη Γιούτα, από μέλη της Boeing Phantom Works team, στελέχη του AFRL (Air Force Research Laboratory), και συγκεκριμένα του τμήματος Directed Energy Directorate, που ασχολείται με κατεξοχήν «εξωτικά» προγράμματα, και μέλη του Raytheon Ktech, που παρείχε τη γεννήτρια μικροκυμάτων υψηλής ισχύος.

Η δοκιμή - επίδειξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας χαρακτηρίστηκε από την ίδια τη Boeing ως «ιστορική»: ο CHAMP πλησίασε τον πρώτο στόχο και εξέπεμψε μία ισχυρή «δόση» μικροκυμάτων σε ένα διώροφο κτίριο που είχε στηθεί για αυτόν ακριβώς το λόγο στο πεδίο δοκιμών, το οποίο περιείχε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ηλεκτρικά συστήματα σε πλήρη λειτουργία. Το αποτέλεσμα ήταν πλήρης «συσκότιση», καθώς το σύνολο του ηλεκτρονικού εξοπλισμού - ακόμα και οι κάμερες που είχαν στηθεί για την παρακολούθηση της δοκιμής - τέθηκε εκτός λειτουργίας.

Κατά τον Κιθ Κόουλμαν, υπεύθυνο προγράμματος, η συγκεκριμένη τεχνολογία «σηματοδοτεί μία νέα εποχή στη διεξαγωγή πολέμου κατά τη σύγχρονη εποχή…στο κοντινό μέλλον, η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αχρηστεύσει τα ηλεκτρονικά συστήματα ενός εχθρού πριν ακόμα καταφθάσουν τα πρώτα στρατεύματα ή αεροσκάφη».

Ο CHAMP χτύπησε επτά στόχους κατά την πτήση του, σε μία δοκιμή που διήρκεσε μία ώρα, καταστρέφοντας τα ηλεκτρονικά συστήματα μέσα στα κτίρια που στοχεύθηκαν.

Κατά τον Τζέημς Ντοντ, αντιπρόεδρο της Advanced Boeing Military Aircraft, απώτερος στόχος είναι η ανάπτυξη ενός όπλου που θα μπορεί να «νικήσει» τον εχθρό χωρίς να βλάπτει ανθρώπους και κτίρια. Επί της παρούσης, αναλύονται τα δεδομένα και η τηλεμετρία από τη δοκιμή, που πολλοί θεωρούν πως εγκαινίασε μία νέα εποχή στο σύγχρονο πόλεμο. «Μετατρέψαμε την επιστημονική φαντασία σε γεγονός» αναφέρει σχετικά ο Κόουλμαν.

Μέχρι τώρα, δεν έχουν υπάρξει κάποιου είδους εγγυήσεις πως ο πύραυλος CHAMP (ο οποίος, σημειωτέον, δεν χρειάζεται καν να εκραγεί για να πλήξει το στόχο του - αρκεί η εκπομπή των μικροκυμάτων, οπότε και δεν υπάρχουν παράπλευρες απώλειες) θα βρει το δρόμο του στο αμερικανικό οπλοστάσιο, ωστόσο στη Boeing υπάρχει αισιοδοξία σχετικά με την πορεία του προγράμματος.

Η εταιρεία χαρακτηρίζει το CHAMP ως μία «μη κινητική» εναλλακτική σε «παραδοσιακά» εκρηκτικά, ενώ η ισχύς των εκπομπών μικροκυμάτων είναι παραμετροποιήσιμη, ανάλογα με την «σκληρότητα» του στόχου.

Προτεινόμενα για εσάς