Μπραχίμι: «Πράσινο φως» από τη Συρία για προσωρινή κατάπαυση του πυρός

Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012 12:27
UPD:25/10/2012 08:47

A- A A+

Το «πράσινο φως» φέρεται να έδωσε η Δαμασκός για κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής γιορτής Έιντ αλ Αντχα, αποδεχόμενη την πρόταση του διεθνούς μεσολαβητή για τη Συρία, Λακντάρ Μπραχίμι.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο κ. Μπραχίμι κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Κάιρο δήλωσε ότι ο Μπασάρ αλ Ασαντ συμφώνησε για την εκεχειρία και σύντομα θα το ανακοινώσει.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας ανακοίνωσε ότι η πρόταση είναι ακόμα «υπό μελέτη» και ότι η οριστική απόφαση θα ανακοινωθεί αύριο.

«Η πρόταση να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη διάρκεια της εορτής του Έιντ αλ Αντχα μελετάται ακόμη από την ηγεσία του στρατού και των ενόπλων δυνάμεων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι η ιερή γιορτή για τους μουσουλμάνους ξεκινάει αύριο Πέμπτη και θα διαρκέσει τρεις ημέρες.

REUTERS

Προηγούμενη προσπάθεια για εκεχειρία, τον Απρίλιο, είχε καταρρεύσει εντός λίγων ημερών, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για υπονόμευσή της.

Ο διεθνής μεσολαβητής για τη Συρία πάντως δεν προσδιόρισε τον ακριβή χρόνο λήξης της εκεχειρίας, εφ' όσον αυτή συμφωνηθεί τελικά.

Για ενδείξεις τις οποίες έχει η Ρωσία ότι η κυβέρνηση Ασαντ θα δεχθεί την πρόταση για ολιγοήμερη εκεχειρία έκανε λόγο ο ρώσος μόνιμος εκπρόσωπος στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν.

Η δήλωση Τσούρκιν έγινε λίγα λεπτά μετά το τέλος της κλειστής συνεδρίασης του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο ενημερώθηκε από τον Μπραχίμι μέσω τηλεδιάσκεψης από την Αίγπυτο.

Αλληλοκατηγορίες για σφαγή αμάχων στην Δούμα

Εξάλλου, η σφαγή 25 αμάχων, μεταξύ των οποίων υπήρχαν γυναίκες και παιδιά, στην πόλη της Δούμα κοντά στην Δαμασκό έχει «ανάψει» το φυτίλι νέου επικοινωνιακού πολέμου μεταξύ κυβέρνησης και ανταρτών.

«Πάνω από 20 πολίτες σφαγιάστηκαν από φιλοκυβερνητική πολιτοφυλακή, ενώ περίμεναν σε σημείο ελέγχου και στη συνέχεια τα πτώματά τους πετάχτηκαν σε παρακείμενο κτίριο», αναφέρεται σε ανακοίνωση των δυνάμεων των ανταρτών στη Δούμα.

Από την πλευρά της, η συριακή κρατική τηλεόραση κάνει λόγο για σφαγή των αμάχων από «τρομοκράτες της ισλαμικής οργάνωσης Λίβα Αλ Ισλάμ».

Εν τω μεταξύ, συριακά μαχητικά πραγματοποίησαν σήμερα βομβαρδισμούς στην στρατηγικής σημασίας πόλη Μάαρατ Αλ Νούμαν στα βόρεια της χώρας, την ώρα που οι αντάρτες περικύκλωναν μία στρατιωτική βάση στα ανατολικά της.

Ο έλεγχος της πόλης, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα χέρια των ανταρτών, είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη μετακίνηση στρατευμάτων ανάμεση στη Δαμασκό και το Χαλέπι.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή