Για «στρατιωτική απειλή» από τη Μαδρίτη κάνουν λόγο καταλανοί ευρωβουλευτές

Βαθαίνει η κρίση στις σχέσεις ισπανικής κυβέρνησης και Καταλωνίας
Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012 19:38
UPD:19:40

Η πρωτόγνωρη έκκληση για προστασία «του καταλανικού πληθυσμού» απέναντι σε μία εικαζόμενη στρατιωτική «απειλή» από την Ισπανία, έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία έχει αναζωπυρωθεί η συζήτηση για την ανεξαρτητοποίηση της βορειοανατολικής αυτόνομης περιφέρειας της Ισπανίας.

A- A A+

Εντύπωση έχει προκαλέσει η κίνηση καταλανών ευρωβουλευτών να απευθυνθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να ζητήσουν να προστατεύσει «τον καταλανικό πληθυσμό» απέναντι σε μία εικαζόμενη στρατιωτική «απειλή» από την Ισπανία.

Η πρωτόγνωρη έκκληση έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία έχει αναζωπυρωθεί η συζήτηση για την ανεξαρτητοποίηση της βορειοανατολικής αυτόνομης περιφέρειας της Ισπανίας.

«Απευθυνόμαστε σε εσάς προκειμένου να σας διαβιβάσουμε τη βαθιά μας ανησυχία, η οποία πηγάζει από μία σειρά απειλών για τη χρήση στρατιωτικής δύναμης κατά του καταλανικού πληθυσμού», ανέφεραν οι τέσσερις καταλανικής καταγωγής ευρωβουλευτές οι οποίοι υπογράφουν την επιστολή.

Οι ευρωβουλευτές, οι οποίοι προέρχονται πολιτικά από τους σοσιαλιστές, τους πράσινους και τους καταλανούς εθνικιστές, ζητούν από την ΕΕ «να απαιτήσει δημοσίως να αποσυρθεί από τη δημόσια συζήτηση κάθε αναφορά σε στρατιωτική απειλή».

Σύμφωνα με τους συντάκτες της επιστολής, ιθύνοντες του κυβερνητικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) της Ισπανίας, καθώς και στρατιωτικοί, έχουν διατυπώσεις απειλητικά σχόλια στο πλαίσιο της συζήτησης για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

«Πολλοί εξ αυτών υπενθύμισαν πως σε περίπτωση απόσχισης ενός τμήματος του ισπανικού κράτους, το Αρθρο 8 του Συντάγματος επιτάσσει ότι οι ένοπλες δυνάμεις 'έχουν αποστολή να εγγυηθούν την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ισπανίας'», υποστηρίζουν στο κείμενό τους.

Η επιστολή, με ημερομηνία 22 Οκτωβρίου, η οποία απευθύνεται στην Ευρωπαία επίτροπο Βιβιάν Ρέντινγκ, «δεν ανταποκρίνεται στο παραμικρό στην ισπανική πραγματικότητα», ήταν η αντίδραση από τον επικεφαλής της μείζονος σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης Αλφρέδο Πέρεθ Ρουβαλκάβα.

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου, η πλούσια και με αποσχιστικές τάσεις περιοχή της Ισπανίας βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την κεντρική κυβέρνηση, από την οποία ζητά μεγαλύτερη δημοσιονομική αυτονομία.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας έχει προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 25 Νοεμβρίου και σκοπεύει να διοργανώσει κατόπιν δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση της περιφέρειας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή