Δυναμική η είσοδος στη χειμερινή κινηματογραφική περίοδο

Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012 10:57
UPD:29/11/2012 12:30

Ο σκηνοθέτης - σεναριογράφος Aντριου Ντόμινικ συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον Μπράντ Πιτ, στο αστυνομικό αυτό θρίλερ που βασίζεται στο βιβλίο «Cogan's Trade» του Τζορτζ Χίγκινς.

A- A A+

Μεγάλα ονόματα σε σπουδαίες δημιουργίες συνθέτουν το κινηματογραφικό παζλ της εβδομάδας που - επίσημα πλέον- εγκαινιάζει τη χειμερινή περίοδο για τους σινεφίλ. Στα κομμάτια του, συναντάμε τη χαρά του απροσδόκητου, ένα καρτέλ ναρκωτικών, κανόνες της μαφίας, ποτοαπαγόρευση υπό τους ήχους του Νικ Κέιβ και ένα ρουμανικό χωριό.

«Η παράξενη ζωή του Τίμοθι Γκριν»

Ο υποψήφιος για Όσκαρ συγγραφέας, σεναριογράφος και σκηνοθέτης Πίτερ Χέτζις βασίζεται σε μια ιστορία του Άχμετ Ζάπα, γιου του μουσικού Φρανκ Ζάπα, για να δείξει μέσα από αυτήν την ταινία φαντασίας ότι, μερικές φορές, τα πιο όμορφα πράγματα στη ζωή συμβαίνουν με τον πιο απροσδόκητο τρόπο. Η βραβευμένη με Χρυσή Σφαίρα Τζένιφερ Γκάρνερ και ο Τζόελ Έτζερτον υποδύονται το ευτυχισμένο νιόπαντρο ζευγάρι, το οποίο αποχαιρετά τα όνειρά του, όταν ανακαλύπτει ότι δεν μπορεί να αποκτήσει παιδιά. Όμως, μια βροχερή νύχτα, έρχεται στο σπίτι τους ένας παράξενος επισκέπτης.

«Αγριότητα»

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν ξεφεύγει από το γνωστό πολιτικό του ύφος, δημιουργώντας - με στιλ «Pulp fiction»- ένα αστυνομικό θρίλερ, που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ντον Γουίνσλοου. Οι Τέιλορ Κιτς, Μπλέικ Λάιβλι, Εμίλ Χιρς, Τζον Τραβόλτα, Σάλμα Χάγιεκ, Τρέβορ Ντόνοβαν, Aαρον Τζόνσον, Μπενίτσιο Ντελ Τόρο, Τζόελ Ντέιβιντ Μουρ και Ντέμιαν Μπισίρ πρωταγωνιστούν στην ιστορία δύο αδελφικών φίλων, οι οποίοι ασχολούνται με την καλλιέργεια μαριχουάνας και «μοιράζονται» την ίδια γυναίκα. Η απαγωγή της από ένα καρτέλ ναρκωτικών του Μεξικού πυροδοτεί τη μεγάλη περιπέτεια της διάσωσής της.

«Σκότωσέ τους γλυκά»

Ο σκηνοθέτης - σεναριογράφος 'Αντριου Ντόμινικ συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον Μπράντ Πιτ, ο οποίος αναλαμβάνει τον ρόλο ενός επαγγελματία μπράβου, που φροντίζει να τηρούνται οι κανόνες της Μαφίας, απλά σκοτώνοντας τους παραβάτες, στο αστυνομικό αυτό θρίλερ που βασίζεται στο βιβλίο «Cogan's Trade» του Τζορτζ Χίγκινς. Το καστ συμπληρώνουν οι Ρέι Λιότα, Ρίτσαρντ Τζένκινς, Τζέιμς Γκαντολφίνι, Μπεν Μέντελσον και Σαμ Σέπαρντ.

«Παράνομοι»

Ο Αυστραλός σκηνοθέτης Τζον Χίλκοουτ ανέθεσε το σενάριο και τη μουσική στον πιστό του φίλο και συνεργάτη Νικ Κέιβ, για να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το ιστορικό μυθιστόρημα «The Wettest County In The World» του Ματ Μπόντουραντ, το οποίο αφηγείται την αληθινή ιστορία των αδελφών Μπόντουραντ, που εκτυλίχθηκε στην Αμερική, την εποχή της ποτοαπαγόρευσης. Οι Τομ Χάρντι και Σάια ΛαΜπέφ υποδύονται τα αδέλφια, που αποτελούσαν μύθο στη Βιρτζίνια, αφού - έχοντας επιβιώσει από τον Μεγάλο Πόλεμο και την Ισπανική Γρίπη- επιδίδονταν στην παραγωγή και το λαθρεμπόριο του ουίσκι, χωρίς να υποκύπτουν σε κανέναν. Το καστ του αστυνομικού αυτού δράματος συμπληρώνουν οι Γκάρι Όλντμαν, Τζέισον Κλαρκ, Γκάι Πιρς, Τζέσικα Τσαστέιν, Μία Βασικόφσκα και Ντέιν Ντε Χάαν.

«California dreamin'»

Το ρουμανικό δράμα του 2006, σε σκηνοθεσία του αείμνηστου Κριστιάν Νεμέσκου - με τους Αρμάντ Ασάντε και Τζέιμι Έλμαν στους βασικούς ρόλους- απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο «Ένα κάποιο βλέμμα» στο Φεστιβάλ Καννών, ειδική μνεία και Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ της Ίμπιζα, Βραβείο Κοινού και Καλύτερης Ταινίας στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Βραβείο Κοινού στο Ανεξάρτητο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Anonimul, το 2007. Η ταινία εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κόσσοβο, το 1999, όταν ένα τρένο του ΝΑΤΟ, που μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό, φτάνει σε ένα μικρό ρουμανικό χωριό, του οποίου ο σταθμάρχης είναι ο τοπικός γκάνγκστερ, και το μετατρέπει σε χωριό των χιλίων ευκαιριών.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης

Προτεινόμενα για εσάς