Βιρμανία: 56 νεκροί από τις εσωτερικές εθνοτικές συγκρούσεις

Η περιοχή έχει μεγάλη σημασία για κινεζικές επενδύσεις στο χωρό της ενέργειας
Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012 16:43
UPD:19:27

Η κυβέρνηση της Βιρμανίας, η οποία εκφράζει την βουδιστική πλειοψηφία στην χώρα, θεωρεί τους 800.000 Ροχίνγκυας παράνομους μετανάστες από το Μπανγκλαντές και τους αρνείται την χορήγηση υπηκοότητας. Από τις αιματηρες συγκρούσεις μεταξύ μελών της κυρίαρχης εθνότητας βουδιστών Ραχίν και των μουσουλμάνων Ροχίνγκυας, ο αριθμός των τραυματιών εμφανίζεται επίσης ιδιαίτερα υψηλός, ενώ εκατοντάδες σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

A- A A+

Αιματηρές συγκρούσεις, με απολογισμό μέχρι στιγμής τουλάχιστον 56 νεκρούς, εκ των οποίων οι 31 γυναίκες, συνεχίζονται για πέμπτη ημέρα στο δυτικό τμήμα της Βιρμανίας μεταξύ μελών της κυρίαρχης εθνότητας βουδιστών Ραχίν και των μουσουλμάνων Ροχίνγκυας, σύμφωνα με επίσημες πηγές.

Ο Μίο Θαντ, εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο κρατίδιο Ραχίν, σημείωσε σε δηλώσεις του ότι οι συγκρούσεις έχουν αρχίσει από τις 21 Οκτωβρίου, ενώ ο αριθμός των νεκρών μπορεί να «αυξηθεί σημαντικά» τις επόμενες ώρες.

Ο αριθμός των τραυματιών εμφανίζεται επίσης ιδιαίτερα υψηλός, ενώ εκατοντάδες σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

Η κυβέρνηση της Βιρμανίας, η οποία εκφράζει την βουδιστική πλειοψηφία στην χώρα, θεωρεί τους 800.000 Ροχίνγκυας παράνομους μετανάστες από το Μπανγκλαντές και τους αρνείται την χορήγηση υπηκοότητας.

Το Μπανγκλαντές, από την πλευρά του, τους αρνείται το καθεστώς του πρόσφυγα από το 1992.

Η βία έχει «αγκαλιάσει» και την σημαντική από οικονομική άποψη πόλη Κιαουκπίου, όπου σύντομα αρχίζει η κατασκευή δύο μεγάλων αγωγών, πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι οποίοι θα ενώνουν Κίνα και Βιρμανία.

Η περιοχή έχει ιδιαίτερη σημασία και για σειρά άλλων μεγάλων κινεζικών επενδύσεων, σε μια περίοδο κατά την οποία η Βιρμανία βρίσκεται σε μεταβατική φάση από τη δικτατορία στη δημοκρατία.

Από την πλευρά του ο ΟΗΕ εξέφρασε μεγάλη ανησυχία τόσο για την κλιμάκωση της βίας, όσο και για τον πολύ μεγάλο αριθμό εκτοπισμένων, ο οποίος ξεπερνάει τις δυνατότητες των υποδομών της περιοχής.

Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή