Ε.Ε.: Αντιδράσεις προκαλεί η συμφωνία για την αλιεία

Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012 16:56
UPD:16:56

Την απογοήτευση περιβαλλοντικών οργανώσεων, αλλά και της αρμόδιας επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, προκάλεσε η προκαταρκτική συμφωνία των υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αναμόρφωση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.

A- A A+

Την απογοήτευση περιβαλλοντικών οργανώσεων, αλλά και της αρμόδιας επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, προκάλεσε η προκαταρκτική συμφωνία των υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αναμόρφωση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.

Σε συνεδρίαση τους στο Λουξεμβούργο, οι αρμόδιοι υπουργοί των χωρών - μελών της Ε.Ε. συμφώνησαν στο βασικό μέρος της πρότασης κανονισμού για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας, που θα αντικαταστήσει το υπάρχον ταμείο, το οποίο κατευθύνει τις επιχορηγήσεις για την αλιεία.

Το περιεχόμενο της προκαταρκτικής συμφωνίας δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, ωστόσο ο βρετανός υπουργός Αλιείας Ρίτσαρντ Μπένιον είπε ότι το νέο ταμείο θα χρηματοδοτεί την έρευνα και την αγορά σύγχρονου εξοπλισμού. Πάντως η κ. Δαμανάκη παραδέχτηκε ότι οι υπουργοί «κατέληξαν σε ένα συμβιβασμό που είναι λιγότερο φιλόδοξος από αυτά που είχαμε προτείνει».

Περιβαλλοντικές οργανώσεις αντέδρασαν υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία θα οδηγήσει στο να συνεχιστεί η τρέχουσα πρακτική, που στην ουσία προκαλεί την αύξηση της αλιείας, για παράδειγμα μέσω της χρηματοδότησης της αγοράς νέου εξοπλισμού και της καταστροφής παλαιών σκαφών (τα οποία αντικαθίστανται από νέα, πιο αποτελεσματικά).

Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι τέτοιου είδους πρακτικές οδηγούν σε υπεραλίευση και επικίνδυνη συρρίκνωση των πληθυσμών πολλών ειδών ψαριών. «Ήδη δεν υπάρχουν αρκετά ψάρια για όλα τα σκάφη εκεί έξω, οπότε δεν έχει νόημα να συνεχίζουν οι κυβερνήσεις να σπαταλούν χρήματα για τον υπερμεγέθη στόλο της Ε.Ε.», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής του τομέα αλιευτικής πολιτικής της Greenpeace Σάσκια Ρίτσαρτζ.

«Το να σπαταλώνται τα χρήματα των φορολογουμένων σε αυτό που προκαλεί το πρόβλημα είναι γελοίο: είναι σαν να πληρώνεις κάποιον για να σε κλέβει. Τα χρήματα των φορολογουμένων θα ήταν πολύ καλύτερο να δαπανώνται για την προστασία των θαλάσσιων οργανισμών, τη βελτίωση της συλλογής στοιχείων για τα αποθέματα ψαριών και στην καλύτερη επίβλεψη του αλιευτικού στόλου», πρόσθεσε.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «συνεχίζουν σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, χρησιμοποιώντας τα χρήματα των φορολογουμένων για να επιχορηγούν σωρεία καταστροφικών, μη ρεαλιστικών και αδικαιολόγητων αλιευτικών δραστηριοτήτων», είπε ο εκπρόσωπος της WWF Ρομπέρτο Φερίνιο.

Η αρχική πρόταση της Κομισιόν θα τεθεί προς συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πριν καταρτιστεί το τελικό κείμενο από τους υπουργούς, την Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή