Πιθανό το «πράσινο φως» της Αλγερίας για επέμβαση στο Μάλι

Απορρίπτει ωστόσο κάθε άμεση συμμετοχή στις στρατιωτικές επιχειρήσεις
Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012 18:08

Η Αλγερία διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο η προσπάθεια «έξωσης» των ισλαμιστών ανταρτών από το Βόρειο Μάλι θα μπορούσε να δημιουργήσει διάχυση της κρίσης στο εσωτερικό της.

A- A A+

Τη σιωπηρή της έγκριση για μια στρατιωτική επέμβαση με επικεφαλής αφρικανικές χώρες στο Βόρειο Μάλι φέρεται να έχει δώσει η Αλγερία, σύμφωνα με γαλλικές και αλγερινές πηγές.

Η Αλγερία, η οποία μοιράζεται με το Μάλι σύνορα συνολικού μήκους 2.000 χιλιομέτρων, διατηρεί ωστόσο σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο η προσπάθεια «έξωσης» των ισλαμιστών ανταρτών από το Βόρειο Μάλι θα μπορούσε να δημιουργήσει διάχυση της κρίσης στο εσωτερικό της, αλλά και σε άλλες γειτονικές χώρες.

Μολονότι το Αλγέρι δεν μπορεί να ασκήσει βέτο σε μια σχετική απόφαση, θεωρείται διπλωματικά τεράστιο ρίσκο αφρικανικές χώρες με την υποστήριξη της Δύσης να προχωρήσουν σε στρατιωτική επέμβαση στο Μάλι, χωρίς την έγκριση της Αλγερίας.

Η Αλγερία ωστόσο έχει ξεκαθαρίσει ότι αρνείται κάθετα οποιαδήποτε άμεση συμμετοχή της στις επιχειρήσεις, καθώς και τη στάθμευση ξένων στρατευμάτων στο έδαφός της.

Σύμφωνα με Γάλλους διπλωμάτες, ωστόσο, η έστω και σιωπηρή αποδοχή μιας επέμβασης στο Βόρειο Μάλι είναι μεγάλο βήμα για την Αλγερία, σε σχέση με τη θέση που διατηρούσε για το θέμα έως πρόσφατα.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή