Στο Φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου η νέα ταινία του Κώστα Γαβρά

Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2012 10:23

A- A A+

Η νέα ταινία του Κώστα Γαβρά με τίτλο «Capital», σε συνδυασμό με ένα συνολικό αφιέρωμα στον Έλληνα σκηνοθέτη, ανοίγει την αυλαία του 34ου Φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου στο Μονπελιέ, σήμερα Παρασκευή 26 Οκτωβρίου.

Εστιάζοντας στα πολιτικο - κοινωνικά γεγονότα

Μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει 250 ταινίες από χώρες της Μεσογείου, το Φεστιβάλ - που θα διαρκέσει έως τις 3 Νοεμβρίου- παρουσιάζει την πρόσφατη κινηματογραφική παραγωγή των χωρών της περιοχής αυτής, με πρεμιέρες, θεματικά αφιερώματα, ημερίδες και επαγγελματικά σεμινάρια, εστιάζοντας παράλληλα στα πρόσφατα πολιτικο - κοινωνικά γεγονότα.

Όχι στη λογοκρισία

Φετινή θεματική της διοργάνωσης, όπως υπονοεί και η αφίσα της που απεικονίζει μια κοπέλα να κοιτάζει μέσα από «πέπλα», είναι η κάθε μορφής λογοκρισία που επιβάλλεται σε όλες τις γωνιές του κόσμου. Από τις ενότητες του Φεστιβάλ, ξεχωρίζει η παρουσίαση του έργου του Ρομπέρτο Ροσελίνι από τον γιό του, Ρέντζο Ροσελίνι, σκηνοθέτη και παραγωγό, και ένα μεγάλο αφιέρωμα στα 60 χρόνια του κινηματογραφικού περιοδικού Positif, στο πλαίσιο του οποίου θα προβληθούν οι ταινίες «Αιωνιότητα και μια μέρα» και «Ελένη» του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των επερχόμενων εγκαινίων του Μουσείου της Ιστορίας της Γαλλίας στην Αλγερία, στο Μονπελιέ, παρουσιάζεται μια κινηματογραφική αναδρομή στην κοινή ιστορία Γαλλίας και Αλγερίας μέσα από ταινίες που εξετάζουν τις διαφορετικές πτυχές της.

«Capital» - θρίλερ με επίκεντρο τις τράπεζες

Η τελευταία ταινία του Κώστα Γαβρά είναι ένα θρίλερ με επίκεντρο τις τράπεζες και τις ίντριγκες που διαδραματίζονται πίσω από τις κλειστές πόρτες ενός γαλλικού τραπεζικού κολοσσού. Εμπνευσμένο από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Στεφάν Οσμόν, η ταινία αφηγείται την ξαφνική άνοδο του Μαρκ Τουρνέιγ, ενός αμείλικτου παίκτη του οικονομικού συστήματος και μοντέρνου «Ρομπέν των δασών» όπως αυτοαποκαλείται. Με ένα εντυπωσιακό διεθνές καστ και με γυρίσματα σε Παρίσι, Λονδίνο, Τόκιο και Μαϊάμι, ο Έλληνας σκηνοθέτης εξετάζει την οικονομική κατάρρευση που ξεκίνησε το 2008.

Το «Capital» προβλήθηκε για πρώτη φορά στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο τον περασμένο Σεπτέμβριο ενώ θα προβληθεί και στο φετινό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Προτεινόμενα για εσάς