Φοβού τα φαντάσματα και δώρα φέροντα

Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2012 17:37
UPD:29/11/2012 12:31

A- A A+

Το χρήμα και η αξία της δύναμης του απομυθοποιούνται, στη βαθιά ανθρώπινη κωμωδία του Εντουάρντο ντε Φιλίππο, «Αχ, αυτά τα φαντάσματα», που παρουσιάζεται, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, στο θέατρο Βρετάνια.

Ναπολιτάνικο άρωμα

Η διάσημη κωμωδία του σπουδαίου Ιταλού θεατράνθρωπου Εντουάρντο ντε Φιλίππο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το 1948, δύο χρόνια μετά τη συγγραφή της, από το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, ενώ, το 1967, μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Ρενάτο Καστελάνι, με τον Βιτόριο Γκάσμαν και την Σοφία Λόρεν στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, ο Aρης Σερβετάλης και η Φαίη Ξυλά ενσαρκώνουν τους βασικούς χαρακτήρες σε αυτήν την ιστορία, που μας μεταφέρει σε ένα τεράστιο ναπολιτάνικο σπίτι, όπου συνυπάρχουν άνθρωποι και φαντάσματα. Ψυχές πονεμένες, καταραμένες αλλά και αθώες, ερωτευμένοι, σαλεμένοι και κομπιναδόροι πλέκουν έναν ιστό, στον οποίο παγιδεύονται αυτοί που πιστεύουν ότι το χρήμα λύνει όλα τα προβλήματα και παραβλέπουν την αγάπη, βάζοντας πάνω από όλα τον εγωισμό.

Ένα φάντασμα πολύ γενναιόδωρο

Ο αδύναμος και ηττημένος από τη μιζέρια της καθημερινότητας Πασκουάλε, καταλήγει να ζει με διάφορα τεχνάσματα, αφού δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μία αξιοπρεπή ζωή στον εαυτό του και τη γυναίκα του, τη Μαρία. Ο ιδιοκτήτης ενός τεράστιου διαμερίσματος, θέλοντας να διαψεύσει τις φήμες ότι στο σπίτι του κυκλοφορούν φαντάσματα, τους επιτρέπει να μετακομίσουν εκεί, χωρίς να πληρώνουν ενοίκιο.

Όμως, όντως, «κυκλοφορεί» κάποιος στο σπίτι. Είναι ο εραστής της Μαρίας, που ο Πασκουάλε τον περνά για ένα φιλάνθρωπο φάντασμα, το οποίο σκορπίζει χρήματα και δώρα, κάθε φορά που εμφανίζεται.

Ταυτότητα παράστασης: μετάφραση: Θοδωρής Πετρόπουλος, σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας, σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης, κοστούμια: Ειρήνη Τσακίρη, σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης, μουσική διδασκαλία & επιμέλεια: Αλέξιος Πρίφτης. Παίζουν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Aρης Σερβετάλης, Φαίη Ξυλά, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, Μαρία Κωνσταντάκη, Αγορίτσα Οικονόμου, Κίμωνας Φιορέτος, Μένη Κωνσταντινίδου, Βαγγέλης Ρωμνιός.

Πληροφορίες

Θέατρο Βρετάνια, Πανεπιστημίου 7 - Αθήνα, τηλ.: 210 3221579, Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Κυριακή: 19:00, Πέμπτη και Παρασκευή: 21:00, Σάββατο: 18:00 (λαϊκή απογευματινή) και 21:00. Τιμές εισιτηρίων: πλατεία: 20 ευρώ, πλατεία β': 16 ευρώ, λαϊκή απογευματινή: 16 ευρώ, φοιτητικό: 14 ευρώ, Πέμπτη: άνεργοι, άνω των 65 ετών, νέοι έως 26 ετών: 14 ευρώ. Ειδικό ενιαίο οικονομικό εισιτήριο για τις παραστάσεις και των τριών θεάτρων (Βρετάνια, Μουσούρη, Αθηνών): 42 ευρώ (3 x 14 ευρώ).

Προτεινόμενα για εσάς