Ενισχύεται ο τυφώνας Σάντι

Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2012 11:35
UPD:17:06

A- A A+

Ενισχύεται ο, κατηγορίας 1, τυφώνας Σάντι, που αναμένεται να πλήξει τις ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ μέχρι το βράδυ, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Κέντρο Τυφώνων.

Η μέγιστη ταχύτητα των ανέμων υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 140 χλμ. την ώρα, σε απόσταση περίπου 615 χλμ. νοτιοανατολικά της Νέας Υόρκης.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που συμμετείχε σε ειδική ενημέρωση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών, ζήτησε από τους κατοίκους των περιοχών που θα επηρεαστούν από το τυφώνα να πάρουν τις προειδοποιήσεις «στα σοβαρά» και να συμμορφωθούν με τις εντολές των αρχών.

Έξι πολιτείες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι θα επηρεαστούν από την έλευση του τυφώνα, καθώς ολόκληρες περιοχές εκκενώνονται, σχολεία κλείνουν και συγκοινωνίες δεν λειτουργούν.

Ο τυφώνας τον οποίο αποκαλούν «Frankenstorm» θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη καταιγίδα που έχει χτυπήσει ποτέ τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ. Αναμένεται να φέρει μαζί του θυελλώδεις ανέμους, καταρρακτώδεις βροχές, πλημμύρες, ακόμη και χιόνια.

Τουλάχιστον 14 από τα 17 μέλη πληρώματος του ιστιοφόρου Bounty, αντίγραφου του ιστορικού ομώνυμου πλοίου, διασώθηκαν αφού περισυνελέγησαν από δύο σωστικές λέμβους στις οποίες είχαν επιβιβαστεί στα ανοιχτά της Βόρειας Καρολίνας.

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν ήδη τεθεί η Νέα Υόρκη, η Πενσυλβάνια, το Μέριλαντ, η Βιρτζίνια, η Βόρεια Καρολίνα και η Ουάσιγκτον. Οι αρχές καλούν τους κατοίκους να προμηθευτούν αρκετό πόσιμο νερό, τρόφιμα μακράς διάρκειας και μπαταρίες και να είναι προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο εκτεταμένης διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι αρχές της Νέας Υόρκης διέταξαν την αναστολή της κυκλοφορίας των λεωφορείων, των τρένων και του μετρό, ενώ κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία. Ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ διέταξε ήδη την απομάκρυνση περίπου 375.000 κατοίκων από τις ευάλωτες περιοχές της πόλης και καταφύγια έχουν δημιουργηθεί σε 76 σχολεία.

British Airways, Air France και Virgin Atlantic ακύρωσαν όλες της πτήσεις τους από και προς τις πόλεις των ανατολικών ακτών που αναμένεται να πληγούν.

Κλειστό θα παραμείνει επίσης σήμερα και ενδεχομένως αύριο το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ ο ΟΗΕ δεν θα πραγματοποιήσει τις προγραμματισμένες συνεδριάσεις του.

Το Αγαλμα της Ελευθερίας άνοιξε χθες για το κοινό μετά από ένα χρόνο επισκευών, ωστόσο πολλοί λίγοι κατάφεραν να το επισκεφθούν πριν κλείσει πάλι λόγω του τυφώνα.

Οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία έχουν αλλάξει το πρόγραμμα των προεκλογικών τους εκστρατειών, ακυρώνοντας εκδηλώσεις στη Βιρτζίνια, τη Φλόριντα και το Κολοράντο.

Ο Σάντι έχει ήδη προκαλέσει το θάνατο 60 ανθρώπων κατά το πέρασμά του από την Καραϊβική την περασμένη εβδομάδα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή