Λιθουανία: Η πρόεδρος ασκεί βέτο στη συμμετοχή των Εργατικών στην κυβέρνηση

Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2012 12:49
UPD:12:49

Η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε δήλωσε ότι το Εργατικό Κόμμα δεν είναι κατάλληλο για συμμετοχή στον κυβερνητικό συνασπισμό εξαιτίας των κατηγοριών σε βάρος του που προέκυψαν μετά τους δύο γύρους των εκλογών.

A- A A+

Η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε δήλωσε ότι δεν θέλει να συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση ένα από τα τρία αντιπολιτευόμενα κόμματα που κέρδισαν τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, έπειτα από κατηγορίες σε βάρος του για εξαγορά ψήφων και φοροδιαφυγή.

Η κ. Γκριμπαουσκάιτε, η οποία έχει την αρμοδιότητα να επιλέξει σε ποιον θα δώσει την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση ως πρωθυπουργός, δήλωσε ότι το Εργατικό Κόμμα - το τρίτο μεγαλύτερο στο κοινοβούλιο μετά τις εκλογές - δεν είναι κατάλληλο για συμμετοχή στον κυβερνητικό συνασπισμό εξαιτίας των κατηγοριών σε βάρος του που προέκυψαν μετά τους δύο γύρους των εκλογών.

Επίσης ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Βίκτορ Ουσπάσκιτς δικάζεται για φοροδιαφυγή του κόμματός του στην περίοδο 2004-2006.

Νωρίτερα σήμερα το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είχε ανακοινώσει πως θα σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τα δύο άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφού ήρθε πρώτο στο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Οι Σοσιαλδημμοκράτες κέρδισαν 38 από τις 67 κενές έδρες στο κοινοβούλιο αφού έκαναν προεκλογική εκστρατεία με την υπόσχεση να ανατρέψουν σκληρά μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται από το συντηρητικό κόμμμα του πρωθυπουργού Αντριους Κουμπίλιους.

Ο συνασπισμός, ο οποίος εφέρετο ότι θα περιλάβει το Εργατικό Κόμμα και το Κόμμα Τάξης και Δικαιοσύνης, θα είχε 78 έδρες στο 141μελές κοινοβούλιο.

Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί πλήγμα για τον Κουμπίλιους, η κυβέρνηση του οποίου επέβαλε μέτρα λιτότητας για να αποφύγει τη χρεωκοπία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή