«Τέλος διαπραγματεύσεων» και αντιδράσεις

Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012 14:49
UPD:21:13

Την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τα μέτρα και τον προϋπολογισμό ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός τονίζοντας πως «εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια πιέσεων και χρόνου».

A- A A+

Την ολοκλήρωση «της διαπραγμάτευσης για τα μέτρα και τον προϋπολογισμό» ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός τονίζοντας πως «εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια πιέσεων και χρόνου». Απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στους βουλευτές για έγκριση των μέτρων, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο η χώρα «να οδηγηθεί στο χάος».

«Ολοκληρώσαμε σήμερα τη διαπραγμάτευση για τα μέτρα και τον προϋπολογισμό» αναφέρει συγκεκριμένα στη δήλωσή του ο κ. Αντώνης Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι «κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν, εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια πιέσεων και χρόνου, πετύχαμε σημαντικές βελτιώσεις, ακόμα και την τελευταία στιγμή».

Ο Πρωθυπουργός υπογραμμίζει πως «εφ' όσον εγκριθεί η συμφωνία αυτή και ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός, η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και θα βγει από την κρίση». Επισημαίνει ακόμη πως πέρα από τη συμφωνία, ήδη προσπαθεί να δοθούν στην Ελλάδα περισσότερα από 31 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να υπάρξει αισθητό αποτέλεσμα στην πραγματική οικονομία.

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς προσθέτει σε δραματικούς τόνους πως «το πρόβλημα από εδώ και στο εξής δεν είναι εκείνο ή το άλλο μέτρο, το πρόβλημα είναι το ακριβώς αντίθετο: τι θα μπορούσε να συμβεί, αν δεν περάσει η συμφωνία και οδηγηθεί η χώρα στο χάος και πόσο πιο οδυνηρή θα ήταν για ολόκληρο τον ελληνικό λαό μια τέτοια εξέλιξη, από οικονομική άποψη και - ακόμα χειρότερα -από πολιτική άποψη».

Καταλήγοντας τονίζει πως «αυτοί οι κίνδυνοι πρέπει να αποφευχθούν κι αυτό εναπόκειται πια στην υπευθυνότητα όλων των κομμάτων και του καθενός βουλευτή ξεχωριστά».

ΥΠΟΙΚ: Στη Βουλή όλα τα μέτρα την άλλη βδομάδα

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είχε απορρίψει τις πληροφορίες που ήθελαν τις ανατροπές στα εργασιακά να εξαιρούνται τελικά από το συνολικό πακέτο των μέτρων και να μετατίθενται σε ύστερο χρόνο. «Όλα θα πάνε μαζί (στη Βουλή) την επόμενη εβδομάδα, δεν υπάρχει κι άλλη δυνατότητα νομίζω» είχε δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Ανέφερε επίσης ότι συζήτησε με τον κ. Σαμαρά για τον προϋπολογισμό και για τις τελευταίες πινελιές στα προαπαιτούμενα και πρόσθεσε ότι η συνεδρίαση του Euro Working Group χθες έγινε σε καλό κλίμα.

ΔΗΜΑΡ: Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης δεν μας βρίσκει σύμφωνους

Η πρώτη αντίδραση στη δήλωση του Πρωθυπουργού ήρθε από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, η οποία εξέφρασε την αντίθεσή της στην κατάληξη της διαπραγμάτευσης για τα νέα μέτρα, επαναλαμβάνοντας ότι εμμένει στις θέσεις της για τα εργασιακά.

«Η ΔΗΜΑΡ πάλεψε για τις εργασιακές σχέσεις με συγκεκριμένες θέσεις, προκειμένου να προστατευθούν τα ήδη αποδυναμωμένα εργασιακά δικαιώματα. Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης δεν τη βρίσκει σύμφωνη», αναφέρει η λακωνική ανακοίνωση που εξέδωσε από το κόμμα.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον πρόεδρο της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χάνες Σβόμποντα, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης υπογράμμισε για μία ακόμη φορά την ανάγκη πολιτικής αναδιαπραγμάτευσης έτσι ώστε στο νέο πακέτο μέτρων να μην συμπεριληφθούν οι απαιτήσεις της τρόικας για τα εργασιακά.

Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε πως οι απαιτήσεις της τρόικας αποσαρθρώνουν «τα ήδη αποδυναμωμένα εργασιακά δικαιώματα» και βρίσκονται έξω από το Ευρωπαϊκό δημοκρατικό κεκτημένο. Επισήμανε ακόμη ότι θα πρέπει να υπάρξουν προβλέψεις για χρονική επιμήκυνση και ρήτρα αντικατάστασης επαχθών μέτρων στο βαθμό που αυξάνονται τα έσοδα του κράτους, και ότι το νέο πακέτο παρεμβάσεων θα πρέπει να συνδυαστεί με αναπτυξιακό πακέτο που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Επανέλαβε τέλος την προσήλωση της ΔΗΜΑΡ στην οικονομική και πολιτική ενοποίηση της Ε.Ε., με διασφάλιση της ισόρροπης ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής των κρατών μελών.

Ευ. Βενιζέλος: Το λιγότερο ατυχής η εσπευσμένη δήλωση του Πρωθυπουργού

Ακολούθησε η αντίδραση από το ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του οποίου, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος εξέφρασε δυσαρέσκεια για τη δήλωση του Πρωθυπουργού, αφήνοντας και σαφείς αιχμές.

Στην παρέμβασή του ο κ. Βενιζέλος αφού επανέλαβε πως η στάση του ΠΑΣΟΚ «είναι καθαρή και υπεύθυνη και εμπεριέχει συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις» επισήμανε πως «όταν το ΠΑΣΟΚ τηρεί αυτή τη στάση, μία εσπευσμένη ανακοίνωση του τύπου "η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε να κάνει, προχωράει και όποιος θέλει ακολουθεί» και μάλιστα την ώρα που συνεδριάζει η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και αρχίζει η συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ, είναι το λιγότερο ατυχής».

Σημείωσε μάλιστα, αφήνοντας σαφέστατες αιχμές, πως «όταν εμείς γυρίζαμε κάποιοι άλλοι πήγαιναν στα θέματα της εθνικής ευθύνης και της διαχείρισης της κρίσης». «Ας προσέχουν συνεπώς στο πώς χειρίζονται τα θέματα τώρα που όλα είναι εξαιρετικά λεπτά».

Πρόσθεσε πως «όταν ο κ. Σαμαράς ανακοινώνει την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τα μέτρα και τον προϋπολογισμό, εννοεί προφανώς ότι ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις στο επίπεδο της τρόικας» και συμπλήρωσε πως είναι προφανές:

«Πρώτον, ότι όσα σχετίζονται με την εσωτερική ισορροπία των δημοσιονομικών μέτρων, εξαρτώνται από σειρά κρίσιμων ειδικών ρυθμίσεων που θα αποσαφηνιστούν στον εφαρμοστικό νόμο. Μέχρι την ψήφιση των ρυθμίσεων αυτών στην Ολομέλεια της Βουλής, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης χωρίς να αλλάζει ο δημοσιονομικός στόχος.

»Δεύτερον, ότι τα μέγιστα θέματα της επιμήκυνσης, της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και των κοινωνικών και αναπτυξιακών αντίβαρων θα κριθούν μέχρι το τέλος της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup, στις 12/11 σε πολιτικό επίπεδο, ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμικούς της εταίρους, δηλαδή τα κράτη-μέλη, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

»Συνεπώς το κρίσιμο πολιτικό στάδιο της διαπραγμάτευσης όχι μόνον δεν τελείωσε αλλά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και καλούμε την κυβέρνηση να βάλει τα δυνατά της, να αξιοποιήσει όλες τις εθνικές δυνάμεις, να επιδιώξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μέχρι το τέλος της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup».

Απάντηση Σ. Κεδίκογλου στον Ευ. Βενιζέλο

Λίγο ώρα αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου απάντησε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, χωρίς πάντως να ανεβάσει τους τόνους. «Αύριο, στο Eurogroup δεν θα μπορούσαμε να πάμε, με ανοικτό πακέτο μέτρων, και αυτό ο κ. Βενιζέλος το γνωρίζει» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Πρόσθεσε, πως «ούτε για τη βιωσιμότητα του χρέους, ούτε και για την επιμήκυνση θα μπορούσε να ληφθεί απόφαση, αν προηγουμένως, δεν έχουν κλείσει τα μέτρα. Και αυτό ο κ. Βενιζέλος το γνωρίζει καλά».

Εισήγηση στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για ψήφιση των μέτρων

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος εισηγήθηκε την ψήφιση των μέτρων, ενώ κάλεσε τη ΔΗΜΑΡ να επανεξετάσει τη στάση της.

'Αγνωστο παραμένει αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, όπως και η τελική στάση που θα τηρήσουν βουλευτές του Κινήματος οι οποίοι τις προηγούμενες μέρες έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν τα μέτρα, ή κάποια εξ αυτών http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2248642 .

Δεν ψηφίζουν Κ. Σκανδαλίδης - Μιχ. Κασσής;

Ήδη πάντως, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, τόσο ο Κώστας Σκανδαλίδης όσο και ο Μιχάλης Κασσής άφησαν να εννοηθεί πως κινούνται προς τη μη ψήφιση του πακέτου των μέτρων. «Ψήφιση των μέτρων ισοδυναμεί με παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας, να μην ψηφίσει τα μέτρα το ΠΑΣΟΚ», ζήτησε ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υπουργός διαφωνεί «θεμελιωδώς» με την «αφήγηση» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου, αναφέροντας ότι ενώ οι εκλογές έγιναν για να αλλάξει ρότα η χώρα και να αλλάξει η οικονομική συνταγή, η προγραμματική συμφωνία «τσαλαπατήθηκε», τα «ψέματα» που ειπώθηκαν «οδήγησαν στον εκφασισμό» και πρόσθεσε ότι «οι προϋποθέσεις έχουν προσπεραστεί με μεγάλη ευκολία» και «δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αναπτυξιακές πολιτικές».

Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις ο κ. Σκανδαλίδης διερωτήθηκε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, πώς μπορεί ένας βουλευτής να σιγουρευτεί ότι όλα θα γίνουν με διαφάνεια. Πάντως, ερωτηθείς, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ποια στάση θα κρατήσει στην κρίσιμη ψηφοφορία, ο κ. Σκανδαλίδης απάντησε: «Μίλησα πολιτικά, περιμένω να δω το τελικό πακέτο».

Και ο Μιχάλης Κασσής όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, απαντώντας σε θέση που φέρεται να εξέφρασε ο Γιώργος Ντόλιος ότι όποιος δεν ψηφίσει τα μέτρα θα πρέπει να παραδώσει τη βουλευτική του έδρα, είπε ότι δεν παραδίδει καμία έδρα, ότι δεν θα ψηφίσει και πως θα παραμείνει στο ΠΑΣΟΚ. «Πουλήσατε την Ακρόπολη της Ηπείρου (σ.σ. τη «ΔΩΔΩΝΗ») και μου λέτε να εμπιστευτώ τις αποκρατικοποιήσεις;» ρώτησε.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο Γιάννης Κουτσούκος ανέφερε ότι οι βουλευτές δεν γνωρίζουν ακόμα τα οριστικά μέτρα και ζήτησε να μην ψηφιστούν, εάν πρόκειται για τα μέτρα που ακούγονται. Ο ίδιος φέρεται να είπε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει γίνει «συνιστώσα» του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, «χωρίς λόγο και ρόλο», ενώ σημείωσε ότι τόσο η διαπραγμάτευση που έγινε, όσο και τα μέτρα είναι ανεπαρκή, καθώς επίσης και ότι άνοιξαν θέματα που δεν προβλέπονταν.

«Θα ψηφίσω για τελευταία φορά, αν την επόμενη έλθουμε στην ίδια θέση θα πάω σπίτι μου» τόνισε από την πλευρά του ο Χρήστος Αηδόνης, ενώ ο Γιάννης Δριβελέγκας σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να δώσει «λευκή επιταγή». Ο Μάρκος Μπόλαρης ανέφερε ότι από τη συνεδρίαση «πρέπει να βγει το μήνυμα ότι δεν στηρίζουμε μία κυβέρνηση μηδενικού έργου».

Η 'Αντζελα Γκερέκου και ο Λεωνίδας Γρηγοράκος υποστήριξαν ότι η Κ.Ο. πρέπει να εμφανιστεί ως μια γροθιά, όποια κι αν είναι η απόφαση που θα ληφθεί. Για την ευθύνη που φέρουν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για την απαξίωση, όπως είπε, του κόμματος, μίλησε ο Κώστας Τριαντάφυλλος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι «η μη ψήφιση των μέτρων ισοδυναμεί με σκότος και χάος».

Όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, ο πρώην υπουργός είπε ότι η πολιτεία έχει όλο το νομικό οπλοστάσιο για να τις φέρει εις πέρας και πως «δεν πρέπει να επιτρέψουμε στα βαποράκια που τώρα είναι και μπατίρηδες, να παίξουν ρόλο».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Χρυσοχοΐδης «απάντησε» στην αναφορά που είχε κάνει νωρίτερα στην εισήγηση του ο κ. Βενιζέλος περί δηλώσεων που αποτελούν «κουτσουλίτσες επικοινωνιακές», λέγοντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι οι στρατηγικές που εκείνος έχει ακολουθήσει «έχουν οδηγήσει σε κουτσουλιές».

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός από την πλευρά του, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να ψηφίσει τα μέτρα, ωστόσο, πρόσθεσε ότι αν η ΚΟ αποφασίσει την ψήφισή τους, τότε αυτό θα πρέπει να είναι δεσμευτικό για όλους. Αν και το κλίμα της ομιλίας του έτεινε προς το «όχι», όπως αυτό μεταφερόταν, ο Μίμης Ανδρουλάκης φέρεται να είπε ότι «είμαστε εγκλωβισμένοι».

Ο Παναγιώτης Ρήγας επισήμανε ότι «καλά είναι αυτά που λέει ο Κ. Σκανδαλίδης, αλλά είναι για άλλες εποχές», προσθέτοντας ότι «πρέπει να αγωνιστούμε και να συνεχίσουμε την προσπάθεια», συμφωνώντας με τον Γ. Ντόλιο.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης είπε ότι πρέπει «να φύγουν όσοι είναι να φύγουν από το ΠΑΣΟΚ, που δεν είχαν καταλάβει γιατί ήταν ή έχουν κάνει πιο προσοδοφόρες συμφωνίες».

«Έχουμε γίνει ουρά της ΔΗΜΑΡ» υποστήριξε ο Μίμης Ανδρουλάκης.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αργότερα σημείωνε πως «κάποιοι λίγοι συνάδελφοι εξέφρασαν τη δυσκολία τους να ψηφίσουν τα μέτρα», προσθέτοντας πως «όλοι έχουμε την ίδια αίσθηση ευθύνης». Πρόσθεσε πως τις επόμενες ημέρες θα έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις μαζί τους. Έκανε ακόμη λόγο για πολύ παραγωγική συνεδρίαση, που «για άλλη μια φορά διέψευσε την παραφιλολογία περί αλληλοσπαραγμού».

Αναφερόμενος εκ νέου στην ανακοίνωση του κ. Σαμαρά περί ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης, σημείωσε πως «προφανώς η διαπραγμάτευση δεν τελείωσε γιατί το πολιτικό της σκέλος είναι σε εξέλιξη όπως και η συζήτηση εν όψει του εφαρμοστικού νόμου». Σημείωσε μάλιστα πως «η σπουδαιότερη πολιτική διαπραγμάτευση είναι με τους ευρωπαίους εταίρους και θα τελειώσει ξημερώματα της 13ης Νοεμβρίου».

Τόνισε ακόμη πως «η δήλωση του Γιούρογκρουπ πρέπει να είναι: «Η Ελλάδα είναι στο Ευρώ», αλλιώς, τόνισε, αυτοϋπονομεύεται η Ευρώπη. Επιπλέον, σημείωσε ότι ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να ζητήσει την Τετάρτη στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup τη στήριξη της Ελλάδας για να ανάψει το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ευχαριστημένο από την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και ότι πολλά θα τα επιθυμούσε διαφορετικά, ωστόσο, επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κυβερνά μόνο του. Επιπλέον, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ευχαριστημένο ούτε από τους Ευρωπαίους εταίρους και ειδικότερα με δηλώσεις του τύπου «η Ελλάδα είναι μέσα στο ευρώ, αρκεί να τηρήσει τις υποσχέσεις της». «Αν ήμασταν μόνοι μας δεν θα αποφασίζαμε τόσο μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή εν μέσω ύφεσης», είπε και επέκρινε τους εταίρους που «μας επιβάλουν προκλητικές στρατηγικές εφαρμόζοντας μυωπικές πολιτικές».

Ο κ. Βενιζέλος έθεσε ακόμη το ερώτημα αν το πακέτο που θα έρθει στη Βουλή θα είναι το τελευταίο και εάν θα οδηγήσει κάπου, για να σημειώσει ότι πρέπει να είναι το τελευταίο και να οδηγήσει σε αποτέλεσμα. Δεν θα είναι εύκολο, πρόσθεσε και τόνισε ότι χρειάζονται πολυεπίπεδες ενέργειες.

Επικρίσεις για τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης

Αναφερόμενος στον τρόπο λειτουργία της κυβέρνησης, είπε ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να αντιληφθεί ο τρόπος λειτουργίας της δεν είναι καθόλου ικανοποιητικός, ότι πρέπει να σταματήσουν οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και ανέφερε ότι υποβαθμίζεται ο ρόλος της Βουλής επισημαίνοντας ότι δεν έγινε καμία συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Επίσης, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα δώσει ευκαιρία σε κανέναν υπουργό να καταθέσει νομοσχέδιο χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τις ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και πως η αρχή θα γίνει με τον εφαρμοστικό νόμο.

Την Τετάρτη το πρωί η κατάθεση του προϋπολογισμού

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο υπουργός Οικονομικών θα καταθέσει αύριο Τετάρτη το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2013 στις 11 το πρωί στον Πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Στις 11:30 η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα παρουσιάσει τον προϋπολογισμό στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Αύριο στις 11 το πρωί, θα διεξαχθεί παράλληλα η ονομαστική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις και το ποσοστό συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου. Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, τις επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα ψηφοφορίας έγινε καθώς μεγάλος αριθμός βουλευτών είχαν εγγραφεί για να μιλήσουν.

Βολές από την αντιπολίτευση

Η διαπραγμάτευση στην οποία αναφέρεται ο Πρωθυπουργός δεν ξεκίνησε ποτέ για να ολοκληρωθεί σήμερα, παρατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το μήνυμα του Αντώνη Σαμαρά, συμπληρώνοντας πως «αυτό το οποίο ολοκληρώνεται είναι η αποτυχημένη επικοινωνιακή επιχείρηση εξαπάτησης του λαού».

Η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι «δεν διασφαλίζεται η παραμονή της χώρας στο ευρώ από τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής λιτότητας που αποδομεί συνολικά την Ευρώπη». Εμφανίζεται επίσης βέβαιη ότι «δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα στην πραγματική οικονομία όταν τα 31 δισ. ευρώ της δόσης θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χωρίς δημόσιο έλεγχο, για την εξόφληση εντόκων γραμματίων και για την αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων».

Σε σχετική τονίζεται ακόμη ότι «χάος είναι το μνημόνιο» και συμπληρώνεται πως «τα μέτρα δεν πρέπει να ψηφιστούν, δεν θα εφαρμοστούν».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση ότι «έχουν αποδεχτεί το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος και του κοινωνικού κράτους, τη φορολογική λεηλασία των ασθενέστερων στρωμάτων και την κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων».

Επαναλαμβάνει επίσης τη θέση του ότι «οι όποιες επιμέρους διαφωνίες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων δεν αλλοιώνουν τον βασικό πυρήνα της ασκούμενης πολιτικής» και ότι ταυτόχρονα απορρέουν από «μικροπολιτικές σκοπιμότητες διάσωσης της όποιας πολιτικής αξιοπιστίας τους έχει απομείνει».

«Οι λαϊκές κινητοποιήσεις είναι η μόνη αποτελεσματική απάντηση στα μνημονιακά σχέδια κατεδάφισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της νεολαίας και υποτέλειας της χώρας στους δανειστές και το μεγάλο κεφάλαιο», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Αυτό που τέλειωσε σήμερα, είναι στη πραγματικότητα η παράσταση της δήθεν διαπραγμάτευσης», παρατήρησε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρήστος Ζώης.

Ο κ. Ζώης καταλόγισε στον κ. Σαμαρά ότι επανέλαβε «μονότονα αλλά και πειθαρχημένα, τον εκβιασμό με τον οποίο οι προκάτοχοί του κ. Παπανδρέου και κ. Παπαδήμος έβαλαν τη χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ψήφισαν μνημόνια και μεσοπρόθεσμα προγράμματα, έδεσαν με αλυσίδες τους Έλληνες και κατέστησαν την Ελλάδα προτεκτοράτο χρέους».

«Εκβιαστικό και τρομοκρατικό» χαρακτηρίζει τέλος το ΚΚΕ το μήνυμα του Πρωθυπουργού ότι η διαπραγμάτευση τελείωσε.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα καλεί το λαό να απαντήσει «περήφανα, μαζικά, αγωνιστικά και άμεσα, αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης». Όπως αναφέρει μάλιστα, ο πανεργατικός ξεσηκωμός για την καταψήφιση των μέτρων πρέπει να γίνει η αφετηρία «της λαϊκής αντεπίθεσης για αποδέσμευση από την ΕΕ, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και μονομερή διαγραφή του χρέους».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή