Στα «Κινέζικα Κουτιά» της Σώτης Τριανταφύλλου το βραβείο «Francesco Alziator»

Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012 20:15
UPD:20:26

Το λογοτεχνικό βραβείο «Francesco Alziator» απέσπασε -σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Κάλιαρι της Σαρδηνίας- η Σώτη Τριανταφύλλου, για το βιβλίο της «Κινέζικα κουτιά».

A- A A+

Το λογοτεχνικό βραβείο «Francesco Alziator» απέσπασε - σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Κάλιαρι της Σαρδηνίας- η Σώτη Τριανταφύλλου, για το βιβλίο της «Κινέζικα κουτιά».

Το εν λόγω λογοτεχνικό βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο σε ένα συγγραφέα μιας μεσογειακής χώρας στη μνήμη του Alziator Francesco, διανοούμενου, δοκιμιογράφου και συγγραφέα, ο οποίος πέθανε στην πρωτεύουσα της Σαρδηνίας το 1977. Τα «Κινέζικα κουτιά» της Σώτης Τριανταφύλλου εκδόθηκαν φέτος στην Ιταλία από τις εκδόσεις «Voland» ενώ έχουν μεταφραστεί και στα γερμανικά από τις εκδόσεις «Suhrkamp Verlag» το 2009.

Μια κατάσταση του μυαλού

Η ιστορία που αφηγείται το βιβλίο διαδραματίζεται σε τρεις νεοϋορκέζικες γειτονιές.

Τα μυστήρια της ιστορίας δεν αποκαλύπτονται ποτέ, οι απαντήσεις στα ερωτήματα μοιάζουν με κινούμενους στόχους και η ιστορία με κινέζικα κουτιά - όταν ανοίγεις το ένα, βρίσκεις ένα άλλο επτασφράγιστο.

Τα «Κινέζικα Κουτιά» είναι θραύσματα της ζωής ενός ιδιωτικού ντετέκτιβ, του Στούαρτ Μαλόουν, που κυνηγάει μια χίμαιρα. Επιπλέον, είναι μια περιπλάνηση, μια υπνοβασία, σε μια πόλη που δεν είναι παρά μια κατάσταση του μυαλού.

Μελαγχολία που συνεχίζει να ονειρεύεται και να ελπίζει

Η Σώτη Τριανταφύλλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε φαρμακευτική στην Αθήνα, ιστορία και πολιτισμούς στο Παρίσι, ιστορία της αμερικανικής πόλης στη Νέα Υόρκη καθώς και γαλλική φιλολογία στην Αθήνα. Το συγγραφικό έργο της τοποθετείται στο αστικό περιβάλλον και τις μικρές μάχες των ανθρώπων μέσα σε αυτό. Οι ήρωές της είναι καθημερινοί άνθρωποι, συνήθως με μια οπτική για τα πράγματα που διαφέρει από την εκάστοτε επικρατούσα άποψη. Το κλίμα που διαπερνά τα βιβλία της Σώτης Τριανταφύλλου συχνά παίρνει το χρώμα της μελαγχολίας, μιας μελαγχολίας όμως που συνεχίζει να ονειρεύεται και να ελπίζει.

Προτεινόμενα για εσάς