Κυβερνητικοί τριγμοί μετά τη χθεσινή ψηφοφορία

Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2012 07:26
UPD:13:19
A- A A+

Υπερψηφίστηκαν αλλά με διαρροές το ν/σχ του υπουργείου Οικονομικών για την απόσυρση του Δημοσίου απ' τα λιμάνια και τις μεγάλες ΔΕΚΟ, πλην του άρθρου 4 για τις εισφορές του ΤΕΕ. Καταψηφίστηκε η τροπολογία με την οποία εντάσσονταν στον ΕΟΠΥΥ, οι κλάδοι ασθενείας των τραπεζοϋπαλλήλων, των δικηγόρων, των μηχανικών, των ιατρών και των εργαζομένων στον Τύπο.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπερψήφισαν όλα τα άρθρα και την τροπολογία, ενώ αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αγνόησαν την γραμμή του κόμματος για καταψήφιση της τροπολογίας και υπερψήφιση όλων των άρθρων πλην του άρθρου 4 (για την κατάργηση του πόρου για το ΤΕΕ), στο οποίο το ΠΑΣΟΚ επισήμως θα δήλωνε «παρών». Σημειώνεται πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, δεν μετείχε στην ψηφοφορία.

Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς καταψήφισαν τα επίμαχα άρθρα 2 και 3 (ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ και λιμανιών και πολυετή παραχώρηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας σε ιδιώτες προς αξιοποίηση), όπως επίσης και το άρθρο για το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ευθύνης για Ατυχήματα Αυτοκινήτων. Με κάποιες διαφοροποιήσεις, υπερψήφισαν το άρθρο 1 (ορισμός προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ), το άρθρο 4 (πόρος ΤΕΕ), όπως επίσης και το άρθρο για την εξίσωση των φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καταψήφισαν όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου - και την τροπολογία.

Πιο συγκεκριμένα, επί 293 παρόντων βουλευτών:

Το άρθρο 1 (ορισμός προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ), υπερψηφίστηκε από 173 βουλευτές και καταψηφίστηκε από 120.

Το άρθρο 2 (αποκρατικοποιήσεις ΔΕΚΟ και λιμένων) υπερψηφίστηκε από 148 βουλευτές, καταψηφίστηκε από 139, ενώ υπήρξαν και 6 βουλευτές που δήλωσαν «παρόντες». Όπως αναφέρθηκε, η επίσημη γραμμή του ΠΑΣΟΚ υπήρξε υπέρ της υπερψήφισης του άρθρου, αλλά οι βουλευτές κ.κ. Δριβελέγκας, Τζάκρη, Κακλαμάνης, Κασσής και Μπόλαρης καταψήφισαν, ενώ οι βουλευτές, κ.κ. Μωραΐτης, Σκανδαλίδης, Ντόλιος, Αχμέτ, Τριαντάφυλλος και Παραστατίδης, ψήφισαν «παρών».

Το άρθρο 3 του νομοσχεδίου (επικαρπία της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου από ιδιώτες προς αξιοποίηση), υπερψηφίστηκε από 156 βουλευτές και καταψηφίστηκε από 135, ενώ δύο βουλευτές ψήφισαν «παρών». Κατά του άρθρου τάχθηκε, από πλευράς ΠΑΣΟΚ η 'Αντζελα Γκερέκου, ενώ «παρών» δήλωσε ο Θάνος Μωραΐτης και ο Απόστολος Κακλαμάνης.

Το άρθρο 4 (πόροι υπέρ του ΤΕΕ) ψηφίστηκε από 146 βουλευτές και καταψηφίστηκε από 121. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ψήφισε «παρών», με εξαίρεση τον Μιχάλη Κασσή που το καταψήφισε και τον Γιώργο Ντόλιο που το υπερψήφισε. Ενώ το άρθρο 4 είχε θεωρηθεί αρχικά ως υπερψηφισθέν, κατόπιν διαβήματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίστηκε πως για την υπερψήφισή του χρειαζόταν η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, και πως οι θετικές ψήφοι δεν αρκούσαν.

Το άρθρο 5 (Επικουρικό Κεφάλαιο), υπερψηφίστηκε από 158 βουλευτές και καταψηφίστηκε από 135.

Το άρθρο 6 (εξίσωση των φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο), υπερψηφίστηκε από τους 173 βουλευτές της συμπολίτευσης και καταψηφίστηκε από τους 120 της αντιπολίτευσης.

Τέλος, η τροπολογία που συμπεριελάμβανε, μεταξύ άλλων, την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ των ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων, των μηχανικών, των υγειονομικών, των δικηγόρων και των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης, ψηφίστηκε από 136 βουλευτές - τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Χρυσοχοΐδη, Χατζηοσμάν, Ντόλιο, Κρεμαστινό, Γρηγοράκο, Τζάκρη, Μπόλαρη και Δήμα, όπως επίσης και τον βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βασίλη Οικονόμου. «Παρόντες» δήλωσαν οι υπόλοιποι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ κατά της τροπολογίας τάχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς και οι υπόλοιποι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Σκληρή αντιπαράθεση στην Ολομέλεια της Βουλής

Κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου, η αντιπαράθεση υπήρξε αρκετά σκληρή. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων εγκάλεσαν τους βουλευτές της συμπολίτευσης για την προθυμία τους να υπερψηφίσουν ό,τι εισάγει στο Κοινοβούλιο ο υπουργός Οικονομικών.

«Με ποιο δικαίωμα θα χαρίσει η κυβέρνηση 250.000 στρέμματα που έχει απαλλοτριώσει η ΔΕΗ στους ιδιώτες που θα την αγοράσουν; Η εκχώρηση του δικαιώματος διαχείρισης των υδάτων είναι δικαίωμα του βουλευτή να ακολουθήσει την κομματική γραμμή;» αναρωτήθηκε ο Θ. Πετράκος (ΣΥΡΙΖΑ) ενώ η Χρυσούλα Γιαταγάνα (Ανεξάρτητοι Έλληνες) αναρωτήθηκε: «Αλήθεια μωρέ! Δεν νοιώθετε καμία ντροπή; Υπερψηφίζετε μονάχα για να κρατήσετε την καρέκλα σας;».

«Κόπηκαν οι μισθοί, οι συντάξεις, τα επιδόματα, υπέρ του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου. Μην σας περάσει η ιδέα πως η ιστορία - δεν λέω οι ερινύες - θα σας αφήσει ήσυχο», ανέφερε απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών ο Μανώλης Γλέζος (ΣΥΡΙΖΑ). «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει όλους τους νόμους και τα Προεδρικά Διατάγματα που ψηφίζετε εδώ για το ξεπούλημα της ελληνικής γης» συμπλήρωσε.

«Με τις συνεχείς απειλές το μόνο που κατορθώνετε είναι να διώχνετε επενδυτές» εγκάλεσε την αντιπολίτευση ο εισηγητής της ΝΔ, Ιορδάνης Τζαμτζής. «Σας εγκαλώ για σαμποτάζ εναντίον της χώρας την ίδια ώρα που η πατρίδα χρειάζεται έστω και ένα ευρώ. Μου θυμίζετε τον Ανδρέα Παπανδρέου που το '82 απέτρεπε με την ίδια επιχειρηματολογία επενδύσεις στα ελληνικά νησιά, που μετά από 30 χρόνια θα είχαν γίνει περιουσία του ελληνικού κράτους!».

«Για να υπάρχει δημόσιο συμφέρον πρέπει να υπάρχει δημόσιος τομέας της οικονομίας - και με το παρόν νομοσχέδιο αποσύρεται πλήρως το κράτος» απάντησε η Νάντια Βαλαβάνη (ΣΥΡΙΖΑ).

«Ξεπούλημα είναι η επιστροφή στη δραχμή και η εκποίηση της περιουσίας όλων των Ελλήνων αντί πινακίου φακής» αντείπε ο Πάρις Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ).

Από πλευράς Χρυσής Αυγής, ο Ηλίας Κασιδιάρης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «υποτάσσει το Κοινοβούλιο στο Ταμείο για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου», ζητώντας την παραίτηση του Γιάννη Στουρνάρα. Ο κ. Κασιδιάρης καταφέρθηκε και κατά της Αριστεράς, τονίζοντας πως «όταν εμείς μιλούσαμε για ελληνικό πετρέλαιο, η Αριστερά υποστήριζε πως το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του» - και πρότεινε την ανακήρυξη της ΑΟΖ έναντι της «υποδούλωσης της χώρας λόγω του Μνημονίου».

ΔΗΜΑΡ: Εμμένει στις θέσεις της για τα εργασιακά

Μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, ανακοινώθηκε ότι το κόμμα εμμένει στις θέσεις του για τα εργασιακά.

Ηγετικά στελέχη του κόμματος εκτίμησαν ωστόσο ότι παραμένει σταθερή η στήριξη της κυβέρνησης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν πρωτοβουλίες για να αποκατασταθεί η συνοχή του κυβερνητικού σχήματος.

Πηγή:ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή