Σε εξέλιξη η ψηφοφορία στις ΗΠΑ

Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2012 14:01
UPD:17:02

Οι κάλπες άνοιξαν στις ανατολικές και μεσοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες τα ξημερώματα τοπική ώρα.

A- A A+

Οι Αμερικανοί προσέρχονται στις κάλπες για την εκλογή του προέδρου, όλων των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων και ενός τρίτου των γερουσιαστών.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τους δύο προεδρικούς υποψηφίους να βρίσκονται στήθος με στήθος σε εθνικό επίπεδο και το αποτέλεσμα φαίνεται ότι θα κριθεί σε μερικές πολιτείες-κλειδιά, όπου ο Μπαράκ Ομπάμα έχει οριακό προβάδισμα, που μπορεί να του δώσει τους 270 εκλέκτορες που χρειάζεται για να κερδίσει άλλη μία θητεία στο Λευκό Οίκο.

Οι κάλπες άνοιξαν πρώτα στις ανατολικές και μεσοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες τα ξημερώματα τοπική ώρα. Τουλάχιστον 120 εκατομμύρια Αμερικανοί καλούνται στις κάλπες για να επιλέξουν ανάμεσα στον απερχόμενο δημοκρατικό πρόεδρο και τον ρεπουμπλικανό αντίπαλό του Μιτ Ρόμνεϊ, που παρέτειναν με την τελευταία στιγμή της προεκλογική τους εκστρατεία.

Ολοκληρώνονται οι εκστρατείες

REUTERS
Στις κάλπες πλέον η αναμέτρηση Ομπάμα-Ρόμνεϊ

Στις κάλπες πλέον η αναμέτρηση Ομπάμα-Ρόμνεϊ

Ο Ομπάμα ολοκλήρωσε την προεκλογική του εκστρατεία στην Αϊόβα. «Έπειτα από όσα περάσαμε, έπειτα από όλους τους αγώνες μας, δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τώρα την αλλαγή», δήλωσε συγκινημένος, με σπασμένη φωνή ο αμερικανός πρόεδρος στο Ντε Μόιν, όπου είχε ολοκληρώσει την προεκλογική του εκστρατεία και το 2008.

REUTERS
Οχάιο: Στον αγώνα κάλεσε τους ψηφοφόρους του ο Ομπάμα

Οχάιο: Στον αγώνα κάλεσε τους ψηφοφόρους του ο Ομπάμα

«Επέστρεψα στην Αϊόβα για μία ακόμη φορά για να ζητήσω την ψήφο σας. Επέστρεψα για να σάς ζητήσω να μάς βοηθήσετε να ολοκληρώσουμε αυτό που ξεκινήσαμε, γιατί από εδώ ξεκίνησε το κίνημα για την αλλαγή», δήλωσε ενώπιον πλήθους 20.000 ανθρώπων.

«Όταν οι κυνικοί έλεγαν ότι δεν μπορούσαμε (να τα καταφέρουμε), εσείς είπατε "Ναι, μπορούμε"», είπε.

«Όταν οι Αμερικανοί είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να φέρουμε την αλλαγή, δεν μπορούν να μάς σταματήσουν», υπογράμμισε.

Ο Ρόμνεϊ εμφανίστηκε στο Οχάιο και την Πενσιλβάνια κατηγορώντας τον απερχόμενο πρόεδρο ότι «απέτυχε».

REUTERS
Προεκλογική ομιλία Ρόμνεϊ στη Φλόριντα

Προεκλογική ομιλία Ρόμνεϊ στη Φλόριντα

Έπειτα από τη δαπάνη εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, μετακινήσεις δεκάδων χιλιάδων χιλιομέτρων, χιλιάδες χειραψίες και δεκάδες ομιλίες στη διάρκεια μίας προεκλογικής εκστρατείας που διήρκεσε ενάμισι χρόνο, ο λόγος ανήκει πλέον στους ψηφοφόρους.

Πρώτοι έριξαν την ψήφος του οι δέκα ψηφοφόροι της μικρής κοινότητας του Ντίξβιλ Νοτς στο Νιού Χαμσάιρ, όπου η ψηφοφορία άρχισε στη 01.00 (ώρα Ελλάδος) http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2250041 .

REUTERS
ΗΠΑ: «Ισοπαλία» στο χωριό Ντιξβιλ του Νιου Χαμσάιρ

«Ισοπαλία» στο χωριό Ντιξβιλ του Νιου Χαμσάιρ

Η πολιτεία τα εκλογικά αποτελέσματα της οποίας αναμένεται να συγκεντρώσουν την προσοχή τη νύκτα των εκλογών είναι το Οχάιο. Κανείς ρεπουμπλικανός υποψήφιος δεν έχει κατορθώσει να φθάσει στον Λευκό Οίκο χωρίς την ψήφο του Οχάιο και εδώ ο Ομπάμα διατηρεί σταθερό προβάδισμα, αν και η διαφορά δεν είναι μεγάλη. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ο Ομπάμα εξασφαλίζει στο Οχάιο το 50% των ψήφων, ενώ ο Ρόμνεϊ το 47%.

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στη 01.00 της Τετάρτη ώρα Ελλάδος , όταν θα κλείσουν οι κάλπες σε Ιντιάνα και Κεντάκι, αλλά σε μία χώρα που καταλαμβάνει έξι ζώνες ώρας από την ανατολική ακτή ως τη Χαβάη, το όνομα του νικητή μπορεί να μείνει επί ώρες άγνωστο αν τα αποτελέσματα φέρνουν στήθος με στήθος του υποψηφίους.

Αν ο Μπαράκ Ομπάμα επικρατήσει στο Οχάιο, τη Φλόριντα και τη Βιρτζίνια, το αποτέλεσμα θα είναι γνωστό από τις πρώτες ώρες της εκλογικής βραδιάς. Και τα δύο στρατόπεδα έχουν ετοιμάσει ομάδες δικηγόρων για την περίπτωση που το αποτέλεσμα κριθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπως είχε γίνει το 2000.

Στη σημερινή ψηφοφορία θα κριθεί επίσης η ισορροπία δυνάμεων στο Κογκρέσο, με τους Δημοκρατικούς να αναμένεται να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας και τους Ρεπουμπλικάνους να διατηρούν τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή