Λεπτό προς λεπτό πώς επανεξελέγη ο Ομπάμα

Τετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2012 06:03
UPD:13:25

A- A A+

Συνεχής ενημέρωση για τις αμερικανικές εκλογές, ώρα Ελλάδας (F5 για ανανέωση περιεχομένου)

13:22 Λίγο μετά τις 06:00 τα ξημερώματα στις ανατολικές ΗΠΑ και η επανεκλογή Ομπάμα έχει εξασφαλιστεί με άνετη πλειοψηφία στους εκλέκτορες αλλά πολύ μικρή στη λαϊκή ψήφο. Ακόμα βρισκόμαστε σε αναμονή για τα αποτελέσματα στη Φλόριντα. Οι Δημοκρατικοί διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας και οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής των Αντιπροσώπων.

11:47 Το Κολοράντο και η Ουάσιγντον έγιναν οι πρώτες αμερικανικές πολιτείες όπου υπερψηφίστηκε η νομιμοποίηση της κατοχής και πώλησης μαριχουάνας για λόγους αναψυχής, σε αντίθεση με τον ομοσπονδιακό νόμο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των σχετικών δημοψηφισμάτων. Αντίστοιχη πρόταση απερρίφθη στο Όρεγκον.

11:27 Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, οι ομογενείς που εκλέγονται στη Βουλή είναι η Δημοκρατική Ντίνα Τάιτους από τη Νεβάδα, ο Δημοκρατικός Τζον Σαρμπάνης από το Μέριλαντ, ο Ρεπουμπλικάνος Γκας Μπιλιράκης από την Φλόριντα, και η Δημοκρατική Νίκη Τσόγκα από τη Μασαχουσέτη.

11:23 Τη νίκη Ομπάμα χαιρέτισε και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

11:15 Σχετικά με ορισμένα από τα δημοψηφίσματα σε επίπεδο πολιτειών για τα οποία επίσης ψήφισαν οι Αμερικανοί: στο Μέιν, την Ουάσινγκτον και το Μέριλαντ οι ψηφοφόροι ενέκριναν νόμους για τους γάμους ομοφυλοφίλων, ενώ στη Μινεσότα οι πολίτες απέρριψαν την πρόταση για απαγόρευση των γάμων ομοφυλοφίλων.

10:57 Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή στη συνεργασία με τον Ομπάμα στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της ισότητας, σύμφωνα με το RIA.

10:53 Το CNN μεταδίδει ότι δεν θα ανκοινώσει τα αποτελέσματα στη Φλόριντα πριν τις 19:00 ώρα Ελλάδας, καθώς έχει σταματήσει η καταμέτρηση σε μία σημαντική περιφέρεια. Είναι η μοναδική πολιτεία που δεν έχει ανακοινώσει αποτέλεσμα και έχουν καταμετρηθεί πάνω από το 99% των ψήφων.

10:43 Ο Guardian μεταδίδει ότι το μήνυμα στο Twitter με το οποίο ο Ομπάμα ανακοίνωσε τη νίκη του έγινε αμέσως το πιο δημοφιλές όλων των εποχών. «Τέσσερα χρόνια ακόμα» έγραψε, δημοσιεύοντας μία φωτογραφία όπου αγκαλιάζει τη γυναίκα του.

10:39 Οι σχολιαστές έχουν ήδη στρέψει την προσοχή τους στο δύσκολο έργο που έχει μπροστά του ο Ομπάμα, με μία ρεπουμπλικανική Βουλή των Αντιπροσώπων απέναντί του. «Επανεκλέγουμε στην εξουσία μία διχασμένη κυβέρνηση», αναφέρει ο πρώην εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Φίλιπ Κρόουλεϊ.

10:38 Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν τον έλεγχο, όπως εξάλλου ήταν αναμενόμενο.

10:34 Στη Γερουσία, όπου διεξήχθησαν εκλογές για το ένα τρίτο των εδρών, οι Δημοκρατικοί διατηρούν το προβάδισμά τους. Έχουν 51 έδρες έναντι 44 των Ρεπουμπλικανών, ενώ ακόμα δεν είναι γνωστά τα αποτελέσματα σε Μοντάνα, Νεβάδα και Βόρεια Ντακότα.

10:29 Στη Φλόριντα, τη μοναδική πολιτεία όπου ακόμα δεν έχει ανακηρθυχθεί ο νικητής, ο Ομπάμα προηγείται με 45.000 ψήφους και 0,53 μονάδες.

10:19 Εξακολουθούν να είναι πολύ κοντά τα ποσοστά των υποψηφίων στη λαϊκή ψήφο. Ο Ομπάμα αποσπά το 49,9% και ο Ρόμνεϊ το 48,6%, τη στιγμή που έχουν καταμετρηθεί 110 εκατομμύρια ψήφοι.

10:16 Η ομογενής βουλευτής των Δημοκρατικών Νίκι Τσόγκα, κέρδισε έδρα της Μασαχουσέτης. «Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να χτίσουμε μια ισχυρότερη μεσαία τάξη, δημιουργώντας πραγματικές ευκαιρίες για όλους και υποστηρίζοντας συνεργασίες του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα με στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας μας», τόνισε η βουλευτής, σύμφωνα με τη VOA.

9:58 «Στη διάρκεια της δεύτερης θητείας τους, οι αμερικανοί πρόεδροι έχουν την τάση να ανακαλύπτουν την ευρωπαϊκή ταυτότητα και έχουμε αναγκη, ΗΠΑ και Ευρώπη, να βρισκόμαστε κοντά και να συνεργαζόμαστε στενά», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

9:56 «Είμαι πολύ χαρούμενος για την επανεκλογή του προέδρου Ομπάμα» έγραψε στα φλαμανδικά ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ στον λογαριασμό του στο Twitter.

9:47 Η πρώτη ανοιχτά ομοφυλόφιλη γερουσιαστής εξελέγη στο Ουισκόνσιν. Πρόκειται για την Τάμι Μπόλντγουιν των Δημοκρατικών.

9:41 Πανηγυρίζουν έξω από το Λευκό Οίκο οι υποστηρικτές του Ομπάμα.

9:31 Οι κύριοι τίτλοι των ιστοτόπων μερικών από τα σημαντικότερα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης - New York Times: Η νύχτα του Ομπάμα, Washington Post: Μία δεύτερη θητεία, ABC: Ο Ομπάμα κερδίζει, NCB: Νικητής Ομπάμα - «Τα καλύτερα έρχονται», CBS: Τέσσερα χρόνια ακόμα, CNN: «Τα καλύτερα έρχονται», Fox News: Τέσσερα χρόνια ακόμα.

9:22 Συγχαρητήρια Νετανιάχου στον Ομπάμα.

8:57 Ομπάμα: Δεν ήμουν ποτέ πιο αισιόδοξος για το μέλλον μας και για την Αμερική.

8:55 Ομπάμα: Η Αμερική δεν ορίζεται από το τι μπορεί να γίνει για εμάς αλλά από το τι μπορεί να γίνει από εμάς.

8:54 Ομπάμα: Θέλουμε μια χώρα που δεν βαρύνεται από το χρέος, δεν εξασθενεί από τα δημοσιονομικά.

8:51 Ομπάμα: Μας ψηφίσατε για να εστιάσουμε στις δικές σας δουλειές, όχι στις δικές μας.

8:48 Ιδιαίτερα για όσους συμμετείχαν στην καμπάνια του, ο Ομπάμα είπε ότι «ήταν οι καλύτεροι στην ιστορία της πολιτικής». «Σας ευχαριστώ που πιστέψατε σε όλη την πορεία. Με αναπτρεώνατε σε όλη την πορεία και θα είμαι για πάντα ευγνώμων».

08:46 Ομπάμα: Δεν θα ήμουν αυτός που είμαι σήμερα χωρίς τη γυναίκα που με παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια

8:45 Ο Ομπάμα ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στις προεκλογικές εκστρατείες και όσους ψήφισαν, και για τα δύο κόμματα.

8:42 Ομπάμα: «Απόψε... το έργο της τελειοποίησης της ένωσής μας προχωράει. Προχωράει χάρη σε σας»

8:40 Ομπάμα: Για τις ΗΠΑ, τα καλύτερα έρχονται.

8:38 Ο Ομπάμα απευθύνει ομιλία για τη νίκη του ενώπιον των υποστηρικτών του.

8:36 Ο Μπαράκ Ομπάμα και η οικογένειά του επί σκηνής στην έδρα της καμπάνιας του στο Σικάγο. Το κοινό πανηγυρίζει

8:34 Συγχαρητήριο μήνυμα στον Μπαράκ Ομπάμα απέστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο

8:29 Πανηγυρικό το κλίμα στην έδρα της εκστρατείας των Δημοκρατικών στο Σικάγο. Σύντομα αναμένεται να εμφανιστεί ο Ομπάμα.

8:18 Συγχαρητήρια του Ντέιβιντ Κάμερον στον Μπαράκ Ομπάμα για την επανεκλογή του, μέσω μηνύματος στο Twitter.

8:08 Ρόμνεϊ: Έδωσα τα πάντα σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία, τώρα προσεύχομαι για τον πρόεδρο.

8:02 Στην ψύχραιμη ομιλία του, η οποία σχολιάζεται ήδη θετικά, ο Ρόμνεϊ δήλωσε ότι πιστεύει πως ο πρόεδρος θα καταφέρει να ηγηθεί του αμερικανικού έθνους σε μία δύσκολη περίοδο. Ο ίδιος και η πολυμελής οικογένειά του, που ανέβηκε μαζί του στη σκηνή, χειροκροτήθηκαν θερμά από τους υποστηρικτές του.

7:55 Ο Ρόμνεϊ ανέβηκε στο βήμα στα κεντρικά γραφεία της καμπάνιας των Ρεπουμπλικανών και ανακοίνωσε ότι τηλεφώνησε στον Ομπάμα και τον συνεχάρη για την επανεκλογή του.

7:53 Ο Ρόμνεϊ τηλεφώνησε στον Ομπάμα και παραδέχτηκε την ήττα του.

7:48 Στη λαϊκή ψήφο οι δύο υποψήφιοι είναι σχεδόν ισόπαλοι, με τον Ομπάμα να προηγείται με μόλις 30.000 ψήφους και το ποσοστό και των δύο στο 49,3%.

7:44 Σύμφωνα με αμερικανικά δίκτυα, ο Ομπάμα κερδίζει τη Βιρτζίνια, κάτι που αυξάνει τον αριθμό των εκλεκτόρων του σε 303.

7:31 Εκτός από την ψηφοφορία για τον πρόεδρο, τους βουλευτές, κάποιους γερουσιαστές και κυβερνήτες πολιτειών, οι αμερικανοί ψηφοφόροι συμμετείχαν και σε διάφορα δημοψηφίσματα σε επίπεδο πολιτείας για διάφορα ζητήματα. Οι ψηφοφόροι του Μέιν, για παράδειγμα, ψήφισαν υπέρ της νομιμοποίησης του γάμου των ομοφυλόφιλων.

7:27Φλόριντα, Βιρτζίνια και Αλάσκα είναι οι πολιτείες στις οποίες δεν έχει γίνει γνωστό ποιος θα είναι ο νικητής. Από τις πολιτείες-κλειδιά, ο Ρόμνεϊ κέρδισε μόνο τη Βόρεια Καρολίνα και την Ιντιάνα, που το 2008 είχε κερδίσει ο Ομπάμα.

7:07 Πανηγυρισμοί ακούστηκαν στα κεντρικά γραφεία της καμπάνιας των Ρεπουμπλικανών στη Βοστώνη, όταν το CNN, που προβάλλεται σε γιγαντοοθόνη, ανέφερε ότι ο Ρόμνεϊ εξακολουθεί να προηγείται στο συνολικό ποσοστό της λαϊκής ψήφου με ποσοστό 0,2%.

7:04 Ο Ρεπουμπλικανός Καρλ Ρόουβ, μιλώντας στο Fox News, χαρακτηρίζει τα προγνωστικά για νίκη των Δημοκρατικών στο Oχάιο «πρόωρα.

7:03Ο Ομπάμα κερδίζει το Κολοράντο, σύμφωνα με το CBS.

6:58 Ακόμα δεν είναι γνωστά τα αποτελέσματα στις πολιτείες κλειδιά Φλόριντα, Βιρτζίνια και Κολοράντο, αν και η σημασία τους έχει πλέον υποβαθμιστεί.

6:55 Ο Ρόμνεϊ και ο υποψήφιός του για την αντιπροεδρία Πολ Ράιαν μόλις έφτασαν στα κεντρικά γραφεία της καμπάνιας των Ρεπουμπλικανών στη Βοστώνη.

6:51Ο Ομπάμα κερδίζει τη Νεβάδα και φτάνει στους 281 εκλέκτορες, σύμφωνα με το ABC.

6:27Μήνυμα Ομπάμα στο Twitter: "Αυτό συνέβη χάρη σε σας. Σας ευχαριστώ".

6:15Το Οχάιο στον Ομπάμα, έχει πλέον αρκετούς εκλέκτορες για να είναι πρόεδρος για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

06:24Ο Ομπάμα κέρδισε την Αϊόβα.

06:22Το ίδιο κάνουν και άλλο δίκτυα, όπως το CNN, το Sky News και το Fox News.

06:20Το CBS δίνει τη νίκη στον Ομπάμα.

06:18 Το Fox News δίνει στον Ομπάμα το Οχάιο.

06:16 Το MSNBC δίνει τη νίκη στον Μπαράκ Ομπάμα.

06:13 Το CNN προβλέπει ότι οι Δημοκρατικοί θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, όπως ήταν αναμενόμενο. Οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται να διατηρήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

06:04 Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα και όπως ήταν αναμενόμενο, ο Ομπάμα κερδίζει την Καλιφόρνια, τη Χαβάη και την Ουάσινγκτον, ενώ το Αινταχο στο Ρόμνεϊ. Ο Ομπάμα τώρα έχει 244 εκλέκτορες και χρειάζεται άλλους 26 για να είναι ο νικητής. Ο Ρόμνεϊ έχει 203.

06:00 Έκλεισαν και οι τελευταίες κάλπες στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Μέχρι στιγμής ο Μπαράκ Ομπάμα κερδίζει 173 εκλέκτορες και ο Μιτ Ρόμνεϊ 174. Στήθος με στήθος η μάχη σε Οχάιο, Φλόριντα και Βιρτζίνια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή