Βουλή: Ονομαστική ψηφοφορία για την ένσταση αντισυνταγματικότητας

Θύελλα διαμαρτυριών από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης προς το προεδρείο
Τετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2012 10:56
UPD:13:55

Ενσταση αντισυνταγματικότητας επί του πολυνομοσχεδίου κατέθεσαν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και ο ΣΥΡΙΖΑ. Σφοδρές αντιδράσεις από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης αμέσως μετά την ανακοίνωση του προέδρου της Βουλής ότι η ένσταση απερρίφθη.

A- A A+

Ενσταση αντισυνταγματικότητας επί του πολυνομοσχεδίου κατέθεσαν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από το βήμα της Βουλής η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρυσούλα Γιαταγάνα, υποστήριξε ότι ο νόμος είναι καθ' ολοκληρίαν αντισυνταγματικός και απευθυνόμενη στους βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης, είπε:

«Πώς μπορείτε να ψηφίσετε ένα νόμο τον οποίο δεν έχετε προλάβει να το διαβάσετε και σαν άλλοι Χρυσοχοΐδηδες θα ρθειτε να μας πείτε 'συγνώμη δεν το διάβασα'; Θα πρέπει να ντρέπεστε».

Το νομοσχέδιο αυτό που έρχεται ως εκβιασμός στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, χωρίς να το έχουν διαβάσει οι βουλευτές που καλούνται να απαντήσουν με ένα «ναι» ή ένα «όχι», αποτελεί προσβολή μέχρι βαθμού καταλύσεως του δημοκρατικού πολιτεύματος, παρατήρησε στη δική της παρέμβαση η βουλευτής Α' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η κ. Κωνσταντοπούλου υποστήριξε ότι το ν/σ παραβιάζει το συνταγματικό πυρήνα προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών και στη συνέχεια παρέθεσε σειρά άρθρων του Συντάγματος τα οποία όπως είπε, παραβιάζονται από διατάξεις του πολυνομοσχεδίου.

Έσχατη αντισυνταγματικότητα είναι η παραμονή στο καθεστώς του υπαρκτού λαϊκισμού, απάντησε ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Κώστας Τασούλας. Πρέπει να ψηφίσουμε τα μέτρα είναι καθήκον μας, υποστήριξε, καθώς όπως είπε, αν δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο «και αν αμέσως μετά δεν αρχίσει η πορεία ανάκαμψης της οικονομίας, αυτό θα είναι η έσχατη αντισυνταγματικότητα που θα οδηγήσει τη χώρα στον όλεθρο και την καταστροφή».

Η ύπατη συμβολή στη συνταγματικότητα και στην αποτροπή των φρικτών χειρότερων που περιμένουν τον ελληνικό λαό αν παραμείνει το καθεστώς του υπαρκτού λαϊκισμού, είναι η μεγαλύτερη προάσπιση του Συντάγματος, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τασούλας.

Μετά το τέλος των τοποθετήσεων των βουλευτών και τη σχετική καταμέτρηση (δια της εγέρσεως των βουλευτών), ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης ανακοίνωσε ότι η ένσταση απερρίφθη, κάτι που προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Το προεδρείο δεν εκβιάζεται από φωνασκούντες βουλευτές, ξεκαθάρισε ο κ. Μεϊμαράκης και διέκοψε τη συνεδρίαση για μισή ώρα, προκειμένου να ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία.

«Ο Μεϊμαρακης αντί για καταμέτρηση των παρόντων, διέκοψε για ονομαστική. Όχι για 10' (72-3 του Κανονισμού) αλλά για 30'. Ροκανιζουν τον χρόνο», παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σε ανάρτησή του στο twitter.

Εντονη ήταν η αντίδραση και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ, ο οποίος σε παρέμβασή στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ παρέπεμψε στο σχετικό βίντεο από τη συνεδρίαση της Βουλής: «Πάρτε το βίντεο και μετρήστε πόσοι βουλευτές σηκώθηκαν και είπαν 'όχι'» (για την ένσταση αντισυνταγματικότητας). «Τώρα βέβαια θα μαζευτεί το κυβερνητικό κοπάδι» για να απορριφθεί η ένσταση, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή