Διεθνείς αντιδράσεις στην επανεκλογή Ομπάμα

Τετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2012 12:08
UPD:12:08

A- A A+

Τον Μπαράκ Ομπάμα έσπευσαν να συγχαρούν για την επανεκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ πολλοί διεθνείς ηγέτες.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν δήλωσε ότι προσβλέπει στη συνέχιση της συνεργασίας με τον πρόεδρο Ομπάμα και την κυβέρνησή του στο «πνεύμα διαρκούς συνεργασίας» μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ηνωμένων Εθνών.

REUTERS

Ο Μπαν ανέφερε ότι πολλά από τα σημαντικότερα θέματα στο προσκήνιο - από τον τερματισμό της αιματοχυσίας στη Συρία μέχρι την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης - απαιτούν «ισχυρή, πολυμερή συνεργασία».

Ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ δήλωσε «πολύ χαρούμενος» για την επανεκλογή του Ομπάμα, με μήνυμα στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Στη διάρκεια της δεύτερης θητείας τους, οι αμερικανοί πρόεδροι έχουν την τάση να ανακαλύπτουν την ευρωπαϊκή ταυτότητα και έχουμε αναγκη, ΗΠΑ και Ευρώπη, να βρισκόμαστε κοντά και να συνεργαζόμαστε στενά», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Από τη Μέση Ανατολή όπου πραγματοποιεί περιοδεία ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον συνεχάρη τον Ομπάμα για την επανεκλογή του, τονίζοντας ότι προσβλέπει στη συνεργασία μαζί του για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στην οικονομία και την εξωτερική πολιτική για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Σε δήλωσή του τονίζει ότι «υπάρχουν τόσο πολλά πράγματα που πρέπει να κάνουμε: πρέπει να δώσουμε νέα ώθηση στην παγκόσμια οικονομία και θέλω να δω μια εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ».

«Πάνω από όλα, συγχαρητήρια στο Μπαράκ. Είχα πολύ καλή συνεργασία μαζί του, πιστεύω ότι είναι ένας πολύ επιτυχημένος αμερικανός πρόεδρος και προσβλέπω στη συνεργασία μαζί του στο μέλλον», πρόσθεσε ο Κάμερον.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ συνεχάρη τον Ομπάμα χαιρετίζοντας τη «ξεκάθαρη επιλογή» των Αμερικανών για μια «ανοιχτή και αλληλέγγυα Αμερική, δεσμευμένη πλήρως στη διεθνή σκηνή και με πλήρη συνείδηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας: όπως η ειρήνη, η οικονομία, το περιβάλλον».

Στη Γερμανία η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ χαιρέτισε την καλή συνεργασία με τον Ομπάμα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και τον προσκάλεσε στο Βερολίνο.

«Σας συγχαίρω θερμά για την επανεκλογή σας. Συνεργαστήκαμε στενά και φιλικά τα τελευταία χρόνια. Αναγνωρίζω ιδιαιτέρως την αξία που είχαν οι πολλές συνομιλίες μας, κυρίως για να ξεπεραστεί η παγκόσμια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση, αλλά και τις ειρηνευτικές προσπάθειες στο Αφγανιστάν, στον έλεγχο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Προσβλέπω στη συνεργασία μας ώστε οι χώρες μας να διευθετήσουν μείζονες προκλήσεις στην εξωτερική πολιτική και την οικονομία που αντιμετωπίζουν ως φίλες και συμμαχικές χώρες», αναφέρει η Μέρκελ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συνεχάρη επίσης τον Ομπάμα και δήλωσε ότι «η στρατηγική συμμαχία ανάμεσα στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ είναι πιο ισχυρή από ποτέ».

«Θα συνεχίσω να συνεργάζομαι με τον πρόεδρο Ομπάμα προκειμένου να διασφαλιστούν τα ζωτικά συμφέροντα της ασφάλειας των ΗΠΑ και του Ισραήλ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Νετανιάχου, οι σχέσεις του οποίου με τον επανεκλεγέντα πρόεδρο είναι τεταμένες.

Στη Ραμάλα η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε ότι ελπίζει να δει να τερματίζεται η σύγκρουση Ισραηλινών-Παλαιστινίων στη δεύτερη θητεία του προέδρου Ομπάμα

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς συνεχάρη τον Μπαράκ Ομπάμα και ευχήθηκε ο επανεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ να «συνεχίσει τις ειρηνευτικές του προσπάθειες» που θα οδηγήσουν στην ίδρυση του παλαιστινιακού κράτους.

Στο Κάιρο, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι απέστειλε τα συγχαρητήρια του στον αμερικανό ομόλογό του, τονίζοντας ότι επιθυμεί την ενίσχυση της φιλίας μεταξύ της χώρας του και των ΗΠΑ.

«Ελπίζω στην ενίσχυση των σχέσεων φιλίας μεταξύ των δύο χωρών μας προκειμένου να υπηρετήσουμε τους κοινούς μας στόχους που είναι η δικαιοσύνη, η ελευθερία και η ειρήνη», επισημαίνει ο Μόρσι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή