H Αλκη Zέη επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κύπρου

Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2012 11:11
UPD:29/11/2012 10:45

A- A A+

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου τίμησε χθες βράδυ την διεθνώς αναγνωρισμένη και πολυβραβευμένη συγγραφέα Άλκη Ζέη, την οποία αναγόρευσε σε επίτιμη διδάκτορα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Στην τελετή αναγόρευσης απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ενώ ο Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής, καθηγητής Στέλιος Ν. Γεωργίου ανάγνωσε το ψήφισμα και έκανε την περιένδυση της τιμώμενης με την τήβενο του Πανεπιστημίου Κύπρου. Για το έργο και την προσωπικότητα της Άλκης Ζέη μίλησε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής, Ελένη Φτιάκα.

Στο τέλος της τελετής η Άλκη Ζέη μίλησε με θέμα «Ώσπου να έρθουν οι λέξεις».

Διεθνώς αναγνωρισμένη

Η Αλκη Ζέη, σταθερή αξία για τη σύγχρονη λογοτεχνία μας, είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, πολυβραβευμένη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με τα πιο σημαντικά βραβεία. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και προτείνονται, επίσης, για ανάγνωση και για μελέτη στα σχολεία του εξωτερικού. Διαβάζοντας κανείς τα βιβλία της διακρίνει τα ζωηρά αφηγηματικά πρόσωπα, το διάσπαρτο χιούμορ, το νεύρο, την καλοδουλεμένη πλοκή και την εξαιρετική λογοτεχνικότητα του κειμένου. Χωρίς ίχνος διδακτισμού, η Αλκη Ζέη δίνει μέσα από τα βιβλία της αφορμή για προβληματισμό και περισσότερη αναζήτηση πάνω σε πλήθος διαχρονικών αξιών και σύγχρονων κοινωνικών και πολιτικών θεμάτων. Τα σημερινά παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν κείμενά της και μέσα από τα σχολικά τους βιβλία, όπου είναι ανθολογημένα έργα της.

Σύντομο βιογραφικό

Η Αλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925. Ο πατέρας της καταγόταν από την Κρήτη και η μητέρα της από τη Σάμο, όπου πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια. Παντρεύτηκε τον θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη Γιώργο Σεβαστίκογλου, που πέθανε το 1991, και μαζί απέκτησαν δύο παιδιά. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας, στο τμήμα σεναριογραφίας. Από το 1954 έως το 1964 ήταν πολιτική πρόσφυγας στη Σοβιετική Ένωση. Το 1964 επιστρέφει οικογενειακώς στην Ελλάδα, για να ξαναφύγουν πάλι όλοι μαζί με τον ερχομό της δικτατορίας, το 1967. Αυτήν τη φορά, ο τόπος διαμονής τους ήταν η Γαλλία, και συγκεκριμένα το Παρίσι, απ' όπου επέστρεψαν μετά τη δικτατορία.

Από πολύ μικρή ασχολήθηκε με το γράψιμο. Στις πρώτες ακόμη τάξεις του Γυμνασίου άρχισε να γράφει κείμενα για το κουκλοθέατρο. Ένας από τους χαρακτήρες που δημιούργησε, ο Κλούβιος, έγινε κατοπινά ο ήρωας του γνωστού κουκλοθέατρου «Μπάρμπα - Μυτούσης», εμπνεύστρια του οποίου ήταν η Ελένη Θεοχάρη - Περάκη. Πρώτο της μυθιστόρημα είναι «Το καπλάνι της βιτρίνας» (1963), που το έχει εμπνευστεί από τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο και είναι σχεδόν αυτοβιογραφικό. Ακολουθεί μια σειρά μυθιστορημάτων για παιδιά, και το 1987 κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο για μεγάλους με τίτλο «Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα». Το 2010, τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της.

Προτεινόμενα για εσάς