ΗΠΑ : Εκφράζονται φόβοι για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα

Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2001 09:17
UPD:10:13

A- A A+

Για το ενδεχόμενο να υπάρξουν τις επόμενες ημέρες νέα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και να πληγούν στόχοι αμερικανικών συμφερόντων, στο εξωτερικό, προειδοποίησε εκ νέου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Τζων Ασκροφτ, ενώ ο διευθυντής του FBI, διευκρίνισε ότι δεν διαθέτει πληροφορίες για συγκεκριμένους στόχους.

Στο Νιου Τζέρσεϋ, άλλος ένας ταχυδρομικός υπάλληλος επιβεβαιώθηκε ότι πάσχει από την πνευμονική μορφή της ασθένειας του άνθρακα, ενώ και ένας πολίτης έχει προσβληθεί από το βακτηρίδιο στο δέρμα. Ιχνη άνθρακα εντοπίστηκαν σε δύο ταχυδρομικά γραφεία του State Department, στα ταχυδρομικά γραφεία των υπουργείων Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών στην Ουάσιγκτον, στα γραφεία του υπουργείου Γεωργίας, καθώς και στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Περού, όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες υγείας.

Σπηλιές και υπόγεια τούνελ στο ανατολικό Αφγανιστάν πλήττουν τα αμερικανικά μαχητικά, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο να εγκαταστήσουν μία βάση στο Βόρειο Αφγανιστάν, για τη στήριξη των 300 ή περισσοτέρων κομάντος οι οποίοι θα λάβουν μέρος στις χερσαίες επιχειρήσεις.

Επίσημη πρόσκληση στον Πακιστανό πρόεδρο στρατηγό Μουσάραφ, να επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη στις 10 Νοεμβρίου, απηύθυνε ο Τζωρτζ Μπους, ο οποίος υπέγραψε το περασμένο Σάββατο το νομοσχέδιο για την άρση των κυρώσεων εναντίον του Πακιστάν. Εντός της εβδομάδας, ο Λευκός Οίκος αναμένεται να ανακοινώσει και την παροχή πρόσθετης οικονομικής βοήθειας προς το Πακιστάν, ύψους 500 εκατ. δολ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά την πρώτη του συνάντηση με το νέο συμβούλιο εσωτερικής ασφαλείας, δήλωσε : «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από το γεγονός ότι ο αμερικανικός λαός είναι υπομονετικός. Θα απαιτηθεί λίγος χρόνος έως ότου επιτύχουμε τους στόχους μας και γι αυτό είμαι ευγνώμων για την υπομονή σας».

Στο μεταξύ, αεροσκάφος της εταιρείας American Airlines, με 141 επιβάτες, το οποίο εκτελούσε πτήση από τη Ν. Υόρκη με προορισμό το Ντάλλας, προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο του Ντιούλες, και εκκενώθηκε, καθώς εντοπίστηκε ύποπτο σημείωμα σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας.

Μείωση του ποσοστού της βρετανικής κοινής γνώμης, που υποστηρίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, δείχνει δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Guardian», η οποία φέρει τους Βρετανούς να επιθυμούν τον τερματισμό των βομβαρδισμών για ανθρωπιστικούς λόγους. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, υπέρ των επιθέσεων στο Αφγανιστάν τάσσεται το 62% των ερωτηθέντων, έναντι 74% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό σε γκάλοπ, πριν από δύο εβδομάδες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή