K. Παπούλιας: Η Ελλάδα θα ξεπεράσει την οικονομική κρίση

Παρασκευή, 09 Νοεμβρίου 2012 11:18
UPD:15:16

«Η Ελλάδα περνάει μια βαθιά οικονομική κρίση, με την ελπίδα ότι θα την ξεπεράσουμε, μια και στο παρελθόν έχουμε περάσει μεγαλύτερες», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντησή του με τον Σέρβο ομόλογό του, Τόμισλαβ Νίκολιτς.

A- A A+

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την οικονομική κρίση, καθώς στο παρελθόν έχει περάσει μεγαλύτερες, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, κατά τη συνάντησή του με τον Σέρβο ομόλογό του, Τόμισλαβ Νίκολιτς.

«Η Ελλάδα περνάει μια βαθιά οικονομική κρίση, με την ελπίδα ότι θα την ξεπεράσουμε, μια και στο παρελθόν έχουμε περάσει μεγαλύτερες. Και έτσι, ελπίζω, ότι θα βγούμε από αυτή την κρίση πιο δυνατοί, για να ανακουφιστεί ο ελληνικός λαός, ο οποίος - πρέπει να σας πω - ότι υποφέρει πάρα πολύ» τόνισε ο κ. Παπούλιας.

Κ. Παπούλιας: Η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση

Κ. Παπούλιας: Η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση

Από την πλευρά του ο κ. Νίκολιτς υποστήριξε ότι παρακολουθεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, σημειώνοντας ότι και η χώρα του βρίσκεται σε μια μακρόχρονη οικονομική κρίση και ξέρει πώς είναι να αντιμετωπίζει κανείς μια τέτοια κατάσταση. «Ο ελληνικός λαός είναι ικανός, έχει μάθει να κάνει θυσίες, και η Ελλάδα θα βγει από αυτή την κατάσταση», είπε ο κ. Νίκολιτς.

Οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν στις «ιστορικές σχέσεις» Ελλάδας - Σερβίας, που όπως επισήμανε ο κ. Παπούλιας, δεν επηρεάζονται ούτε από αλλαγές προσώπων, ούτε από αλλαγές καθεστώτων.

«Οι γεωπολιτικές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή μας παραμένουν ακόμα εύθραυστες. Η Ελλάδα και η Σερβία, χώρες γειτονικές με ιστορικούς δεσμούς φιλίας, οφείλουν να επιδεικνύουν αλληλεγγύη στα κρίσιμα εθνικά τους θέματα. Ήταν μια ευκαιρία για μια ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων, όπως αρμόζει μεταξύ φίλων», είπε ο Κάρολος Παπούλιας και διαβεβαίωσε τον Τόμισλαβ Νίκολιτς ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ.

Κ. Παπούλιας: Εύθραυστες οι γεωπολιτικές ισορροπίες

Κ. Παπούλιας: Εύθραυστες οι γεωπολιτικές ισορροπίες

«Υποστηρίζουμε την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, εφόσον βέβαια εκπληρώσουν τα κριτήρια και τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί» πρόσθεσε.

Επίσης, ο κ. Παπούλιας επεσήμανε τα σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης που υπάρχουν στις διμερείς οικονομικές σχέσεις, καθώς η Ελλάδα είναι εκ των τριών μεγαλύτερων επενδυτών στη γειτονική χώρα.

Από την πλευρά του, ο Σέρβος Πρόεδρος ανέφερε ότι η ιστορική διαδρομή της Ελλάδας και της Σερβίας είναι αλληλένδετη και πως οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να πορεύονται μαζί.

«Η Σερβία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει κάποια δικά της προβλήματα και έχουμε τις φιλικές σχέσεις και το κύρος να το πράξουμε αυτό, για να μπορέσουν να έρθουν οι δύο λαοί πιο κοντά, οι λαοί μας, οι οποίοι δεν είχαν ποτέ διενέξεις στο παρελθόν», τόνισε ο κ. Νίκολιτς, ο οποίος με πρόσφατες δηλώσεις του για την ονομασία της ΠΓΔΜ είχε προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της Αθήνας.

Επιπλέον ευχαρίστησε την Ελλάδα για την υποστήριξή της στη Σερβία στην πορεία της προς την ΕΕ: «Είμαστε ευγνώμονες στην Ελλάδα που συνεχίζει να υποστηρίζει τη διαφύλαξη της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας, καθώς επίσης και για τη σταθερή θέση της ότι η Σερβία θα πρέπει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Διαβεβαίωσε ακόμη πως «η Σερβία θα εκπληρώσει όλους τους όρους που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά την ένταξή της». Υπογράμμισε επίσης πως η χώρα του «ποτέ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου».

Τ. Νίκολιτς: H Σερβία ποτέ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου

Τ. Νίκολιτς: H Σερβία ποτέ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου

Ο κ. Νίκολιτς στις 16.00 θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ το βράδυ ο Σέρβος Πρόεδρος θα παραβρεθεί στο επίσημο δείπνο που θα του παραθέσει ο κ. Παπούλιας.

Αύριο Σάββατο, ο πρόεδρος της Σερβίας θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη όπου θα επισκεφθεί το συμμαχικό νεκροταφείο και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Αγιο Όρος όπου θα επισκεφθεί την Ιερά μονή Χιλανδαρίου.

Την Κυριακή θα μεταβεί στην Κέρκυρα, θα επισκεφθεί το νησί του Βίδο όπου θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Σέρβων στρατιωτικών.

Η επίσκεψή του θα ολοκληρωθεί με ξενάγησή του στο σερβικό μουσείο στην πόλη της Κέρκυρας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή