Χρ. Σταϊκούρας: Πιο κοντά στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα

Συνεχίζεται η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό
Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2012 11:18
UPD:17:56
A- A A+

«Τουλάχιστον ικανοποιητική» και «καλύτερη από τις προβλέψεις» χαρακτήρισε την εκτέλεση του κρατικού Προϋπολογισμού στο πρώτο δεκάμηνο του 2012 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Στη συζήτηση επί του κρατικού Προϋπολογισμού του 2013, η οποία συνεχίζεται σήμερα στη Βουλή για τρίτη ημέρα και θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι από τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για το δεκάμηνο, που θα παρουσιασθούν αναλυτικά τη Δευτέρα, προκύπτει πως το πρωτογενές έλλειμα μειώθηκε κατά 80% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα σε 1,2 δισ. ευρώ.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Εξάλλου, τον Οκτώβριο επετεύχθη πρωτογενές πλεόνασμα ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ καθώς και πλεόνασμα στο ισοζύγιο του Κρατικού Προϋπολογισμού ύψους 425 εκατ. ευρώ.

«Η εικόνα αυτή είναι ενθαρρυντική. Δεν δικαιολογεί όμως θριαμβολογίες. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Δημιουργούνται όμως βάσιμες προσδοκίες για την επίτευξη ενός καλού αποτελέσματος. Είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη του εθνικού στόχου: επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών από το βήμα της Βουλής.

Επανέλαβε επίσης ότι τα ταμειακά διαθέσιμα είναι οριακά, σημειώνοντας πως οι ανάγκες θα καλυφθούν από τη δημοπρασία και τη διάθεση εντόκων γραμματίων, 4 και 13 εβδομάδων, σε βασικούς διαπραγματευτές και φυσικά πρόσωπα, την επόμενη εβδομάδα.

«Το ζήτημα των ταμειακών διαθεσίμων ολοένα και επανέρχεται. Είναι αλήθεια ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι οριακά διότι δεν έχουμε πάρει τη δεύτερη και την τρίτη δόση του προγράμματος», είπε ο κ. Σταϊκούρας. Προσέθεσε, όμως, ότι ήδη οι πιεστικές και άμεσες ανάγκες καλύφθηκαν ή θα καλυφθούν μέσα από τη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

«Δύο φορές η πλειοψηφία σας εμπιστεύεται. Τρίτη φορά δεν θα υπάρξει αν δεν δούμε τα απτά αποτελέσματα», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης ο οποίος δήλωσε εκ προοιμίου ότι ψηφίζει τον προϋπολογισμό.

Ακόμη είπε ότι πλέον πρέπει «να δούμε και αν η κατ’ ευφημισμό Ενωμένη Ευρώπη, η οποία στην ουσία είναι η Ευρώπη των τραπεζών, θα κατανοήσει επιτέλους ότι δεν μπορούμε άλλο να παίζουμε».

Όπως ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ, δεν είναι μόνο τα 31,5 δισ. και τα άλλα 12 δισ. ευρώ που πρέπει να πάρουμε έως το τέλος του χρόνου αλλά και οι αποφάσεις που επείγουν για την επιμήκυνση και για το κούρεμα, κούρεμα που δεν πρέπει αυτή τη φορά να γίνει εδώ αλλά έξω.

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε την ανάγκη η κυβέρνηση να ζητήσει και να πάρει πίσω από τις τράπεζες τα 555 εκατ. ευρώ ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη να ολοκληρωθούν γρήγορα οι έλεγχοι στις διάφορες λίστες από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ΣΔΟΕ, θυμίζοντας ότι έχει ζητήσει να προχωρήσει άμεσα και να ολοκληρωθεί ο έλεγχος για τον ίδιο.

Ο κ. Κακλαμάνης κάλεσε το υπουργείο Οικονομικών να δώσει ξεκάθαρα στοιχεία για την αμοιβή του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, για τον οποίο ανέφερε ότι έχει τεράστιες ευθύνες για τον τρόπο που έγινε η διαχείριση των αποθεματικών των ταμείων.

Τέλος, εγκάλεσε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι επί ώρες εκπροσωπείται από δύο μόνο εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, τον κ. Μαυραγάνη και τον κ. Λιβιεράτο, στη συζήτηση του προϋπολογισμού και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης απουσιάζουν από τα υπουργικά έδρανα.

Στην τοποθέτησή του, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουσουρούλης πρόβαλε ως κυρίαρχη υποχρέωση του πολιτικού συστήματος την αναμέτρηση και τις ρήξεις με τα τραγικά λάθη της τελευταίας τριακονταετίας που βύθισαν τη χώρα στη βαθιά κρίση.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

«Τα τελευταία 30 χρόνια έγιναν τραγικά λάθη, με αμείλικτες συνέπειες για τους πολίτες. Το αποτέλεσμα είναι άδεια ταμεία για τη διοίκηση και άδειες τσέπες για τους πολίτες και σε αυτή την πραγματικότητα τρία κόμματα αποφάσισαν να αναμετρηθούν με τις συνθήκες αυτές. Η αναμέτρηση όμως πρέπει να γίνει με ρήξεις, χωρίς ψέματα και χωρίς προσκόμματα», είπε ο υπουργός.

Ασκησε, δε, κριτική στον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται πως στην Ευρωζώνη δεν μας κρατάνε από φιλανθρωπία, αλλά από ανάγκη. Και αυτή είναι μια θέση που υπονοεί ότι οι κρουνοί της χρηματοδότησης θα ανοίξουν για τη χώρα. Αλλά στην πραγματικότητα είναι μια ζαριά».

Για τον τομέα ευθύνης του, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου ανέφερε ότι τους τέσσερις τελευταίους μήνες προχώρησε ένα νέο σύγχρονο, ευέλικτο οργανόγραμμα, ενεργοποιήθηκαν θεσμικά όργανα με στόχο να γίνονται περισσότερα με λιγότερους πόρους. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ενίσχυση του Λιμενικού με σκοπό την αποκατάσταση αισθήματος ασφάλειας αλλά και την πάταξη του λαθρεμπορίου.

Ο κ. Μουσουρούλης υπογράμμισε τις πρωτοβουλίες για την ώθηση της ανάπτυξης, στο πλαίσιο της οποίας δημιουργούνται νέες υπηρεσίες μιας στάσης για τη νηολόγηση των πλοίων και λαμβάνονται μέτρα για την επιθετική αξιοποίηση κοινοτικών πόρων, με τον επανασχεδιασμό της νησιωτικής πολιτικής και τη χάραξη θαλάσσιας στρατηγικής.

Για το θέμα της ναυτικής εργασίας, ο υπουργός είπε ότι απαιτείται διορατική ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις και γι΄ αυτό η πολιτική ηγεσία κάλεσε σε διάλογο την ΠΝΟ. Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί, επίσης, το ηλεκτρονικό νηολόγιο.

Τέλος την έντονη αντίδραση του υπουργού Ναυτιλίας που έκανε λόγο για «μόνιμους παραδοσιακούς αρνητές της χώρας», προκάλεσε μια αποστροφή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στάθη Παναγούλη ότι «όσοι έχουν υπογράψει τα μνημόνια θα παρακαλάνε να περάσουν από Ειδικό Δικαστήριο, παρά να έχουν το τέλος του πρέσβη των ΗΠΑ στη Λιβύη».

«Υπονομεύουν την κάθε προοπτική της χώρας γιατί δεν μπορούν να την προσφέρουν η ίδιοι. Ξέρουν ότι η ανεμελιά τους πετάει την Ελλάδα έξω από το διεθνές περιβάλλον», επεσήμανε ο κ. Μουσουρούλης.

Στις δηλώσεις του κ. Παναγούλη αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, σημειώνοντας πως είναι αδιανόητο να δεχθεί τις απρέπειες εκείνων που χρησιμοποιούν το βήμα της Βουλής για να εκστομίσουν απειλές κατά των πολιτικών τους αντιπάλων και ύβρεις για όσους δεν συμφωνούν με τις απόψεις τους.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

«Αυτοί που έρχονται να απειλήσουν ότι οι υπουργοί θα οδηγηθούν στο Ειδικό Δικαστήριο, δεν χρειάζεται να πω ότι συμφωνούν με τη Χρυσή Αυγή. Το σοβαρότερο όλων είναι ότι απειλούν νομιμοποιημένους λειτουργούς του κράτους με λιντσάρισμα», είπε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε: «ο κ. Ευστάθιος Παναγούλης είναι φορέας ενός ένδοξου ονόματος. Όμως από τις στάχτες των λόγων του δεν θα διατηρηθεί τίποτε για τους νέους αυτού του τόπου».

Αναφερόμενος στον τομέα ευθύνης του, ο κ. Τζαβάρας είπε ότι οι δαπάνες για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι περιοριστικές κατά 50 εκατ. ευρώ, όμως με κοινή προσπάθεια, τα στελέχη του υπουργείου θα προχωρήσουν. Οι προσπάθειες, συνέχισε, θα αφοσιωθούν στην εντατικοποίηση της απορρόφησης των πόρων από το ΕΣΠΑ και ήδη το υπουργείο έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα απέραντο εργοτάξιο με έργα που αγγίζουν τα 600 εκατ. ευρώ. Μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το 2012 έχουν απορροφηθεί 112 εκατ. ευρώ και με το σχεδιασμό που υπάρχει το 2013 θα είναι δυνατό να απορροφηθούν περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ.

Όπως είπε, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο και θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την αναμόρφωση του θεσμού της χορηγίας και επεσήμανε ότι σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού με τη διακριτή του λειτουργία κατάφερε να απασχολεί 3.200 εργαζόμενους, πέραν του προσωπικού που υπηρετεί στις διάφορες υπηρεσίες του υπουργείου.

Το ποσό των 500 εκ. ευρώ θα αποδεσμευτεί πολύ σύντομα για τον εκσυγχρονισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά την ομιλία του επί του κρατικού προϋπολογισμού.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Όπως είπε, έχουν ήδη αξιολογηθεί 5.000 από τα 7.700 σχέδια και έτσι θα διατεθούν τα χρήματα που παραμένουν «μπλοκαρισμένα» τα οποία θα συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και ταυτόχρονα θα αιματοδοτήσουν τις τοπικές οικονομίες.

Ταυτόχρονα πρόσθεσε πως ενισχύεται η ρευστότητα των αγροτών αφού καταβλήθηκε το σύνολο της εξισωτικής αποζημίωσης 160 εκατ. ευρώ, το 50% της επιστροφής του αγροτικού πετρελαίου (81 εκατ. ευρώ) και πιστώθηκαν με 1,1 δισ. ευρώ οι λογαριασμοί τους.

Ανάμεσα στις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούνται, ανέφερε την εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας (e-ΥπΑΑΤ) για τη δικτυακή πρόσβαση των πολιτών αλλά και των δικαιούχων της καταβολής των ενισχύσεων καθώς και την εξωστρέφεια της αγροτικής οικονομίας. Για αυτό, όπως είπε, εκτός των άλλων, προωθούνται σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης η απλοποίηση της διαδικασίας εξαγωγών, αρχικά για τη φέτα και το ροδάκινο, ώστε να μειωθεί το κόστος και να αποφευχθεί η σπατάλη χρόνου, κυρίως για τους μικρούς και μεσαίους εξαγωγείς.

Επίσης, υπογράμμισε ότι προωθείται εντός του 2013 ειδικό τομεακό πρόγραμμα για την κτηνοτροφία ύψους 120 εκατ. ευρώ ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από τις μεγάλες εισαγωγές ζωικών προϊόντων.

Καταλήγοντας, ο κ. Χαρακόπουλος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι καλλιεργεί φαντασιώσεις για επάνοδο στην εποχή των παροχών με δανεικά τις οποίες χαρακτήρισε «φενάκη» και συμπλήρωσε πως χρέος της κυβέρνησης είναι, παρά τη λυσσώδη αντίδραση των δυνάμεων του λαϊκισμού, να προχωρήσει στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Στη διάρκεια της δικής του ομιλίας, ο υφυπουργός αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, ξεκαθάρισε τις προθέσεις της Πολιτείας για τα σωματεία και τις εγκαταστάσεις. Ο κ. Ιωαννίδης ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο νέο θεσμικό πλαίσιο στον αθλητισμό με το οποίο, μεταξύ άλλων, διευρύνονται τα κίνητρα και τα προνόμια αθλητών και ομάδων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και δίδονται τα εχέγγυα για τη διοικητική μεταρρύθμιση και την αποκέντρωση του Αθλητισμού.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Προανήγγειλε ακόμη την κατάρτιση προεδρικών διαταγμάτων για τη δημιουργία Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών, και την κατοχύρωση της φλόγας της αρχαίας Ολυμπίας, ως ιερό σύμβολο και την υλοποίηση προγραμμάτων για την καταπολέμηση των πνιγμών, τη δημιουργία φορέα ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού αθλητισμού κ.α.

«Η κυβέρνηση είναι σίγουρη ότι θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και δεν θα χρειαστεί να τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο καταβολής ενός ευρώ ανά συνταγή και 25 ευρώ για είσοδο και νοσηλεία σε νοσοκομεία», δήλωσε αργά χθες από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Ο κ. Λυκουρέντζος χαρακτήρισε «μέγα ψεύδος» τη φημολογία αυτή των ημερών εξηγώντας πως «η διάταξη αυτή, όπως αναφέρεται ρητά και στο πολυνομοσχέδιο, αφορά το έτος 2014 και θα εφαρμοστεί μόνο στην περίπτωση κατά την οποία μέχρι το τέλος του 2013 δεν θα έχουν επιτευχθεί οι δημοσιονομικοί στόχοι του Προγράμματος Υγείας και πάντως μόνο με υπουργική απόφαση.

Εμφανίστηκε, ωστόσο, βέβαιος ότι δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει στην έκδοση σχετικής διάταξης και δεν θα ενεργοποιηθεί η ρύθμιση που προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο, καθώς θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί για το 2014.

Αναφερόμενος στον ΕΟΠΥΥ, ο κ. Λυκουρέντζος είπε ότι κύριος άξονας της πολιτικής του υπουργείου Υγείας είναι η αποτελεσματική λειτουργία του, λόγος για τον οποίο πριν καν δοθεί η δόση δόθηκαν ήδη 90 εκ. ευρώ. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οι δράσεις του ΕΟΠΥΥ θα επικεντρωθούν τόσο στην εξυγίανση της οικονομικής λειτουργίας και των ελεγκτικών μηχανισμών του Οργανισμού όσο και στην ανάπτυξη επιθετικής πολιτικής διαπραγμάτευσης τιμών και εξασφάλισης εκπτώσεων από προμηθευτές και συμβεβλημένους παρόχους υπηρεσιών υγείας.

Τόνισε, επίσης, ότι η κορωνίδα της πολιτικής του υπουργείου Υγείας δεν είναι η περιστολή της δαπάνης είναι η αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία θα επιτευχθεί με την αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας. Προς την κατεύθυνση αυτή προανήγγειλε την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου σε συνεργασία με την υπουργό Τουρισμού.

Η συζήτηση επί του κρατικού Προυπολογισμού διεξήχθη χθες σε υψηλούς τόνους, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να εμφανίζεται καθησυχαστικός ότι θα γίνει κανονικά η εκταμίευση της δόσης και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εξαπολύουν επίθεση εναντίον της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2251398 .

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή