Ιράκ: Αρνείται τις κατηγορίες για διαφθορά ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης

Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2012 08:37
A- A A+

Τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει για διαφθορά αρνήθηκε το Σάββατο ο πρώην επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Ιράκ, καταγγέλοντας ότι έχει πέσει θύμα εκστρατείας της κυβέρνησης να ελέγξει την αυτονομία των τραπεζικών αποθεματικών.

Το υπουργικό συμβούλιο του Ιράκ τον περασμένο μήνα απομάκρυνε τον Σινάν αλ-Σχιμπίμπι από τη θέση του, μετά από κοινοβουλευτική έρευνα σε στελέχη της κεντρικής τράπεζας τα οποία κατηγορούνταν για κατάχρηση.

Οι τοπικές αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης για τον Σχιμπίμπι, ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα, και άλλα τραπεζικά στελέχη, μια απόφαση που αύξησε τις ανησυχίες των επενδυτών ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μαλίκι παρεμβαίνει στην αυτονομία της κεντρικής τράπεζας.

«Νομίζω ότι το βασικό πρόβλημα ήταν ότι η κεντρική τράπεζα δεν χρηματοδοτούσε την κυβέρνηση, διότι ο νόμος δεν το επιτρέπει», δήλωσε από τη Γενεύη ο Σχιμπίμπι. «Οι κατηγορίες και η κριτική είναι άδικες και ακατανόητες», συμπλήρωσε.

Ο πρωην διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Ιράκ δεν διευκρίνισε αν θα επιστρέψει στη Βαγδάτη για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες εναντίον του, οι οποίες διερευνώνται από ανεξάρτητη αρχή.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή