Συρία: Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί κοντά σε Δαμασκό και Χαλέπι

Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2012 12:01
REUTERS

A- A A+

Τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα βομβαρδίζουν και σήμερα θέσεις των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό και στο Χαλέπι, όπως μεταδίδει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).

Στο Χαλέπι, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μία ανηλεής μάχη επί τρεις μήνες, επιθέσεις με όλμους δέχονται τα ελεγχόμενα από τους εξεγερμένους προάστια Σάαρ, Ας Σουκάρι και Χαλάμπ αλ Ζαντίντα, σύμφωνα με την ίδια οργάνωση.

Κάτοικοι ανέφεραν πως σφοδρές μάχες έχουν ξεσπάσει και στα προάστια αλ Ζάχρα και Λαϊραμούν, ενώ βομβαρδίζονται διαρκώς τα εξεγερμένα προάστια και η παλιά πόλη.

Επιπλέον, συγκρούσεις ανάμεσα στον στρατό και ανταρτικές ομάδες έχουν ξεκινήσει από τα μεσάνυκτα στην πόλη Χαράστα, στα βορειοανατολικά περίχωρα της Δαμασκού, και όλμοι έχουν πλήξει επίσης την κοινότητα Γιάλντα, στα νότια της πρωτεύουσας, σύμφωνα με το OSDH.

Οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού (LCC), που είναι επιφορτισμένες με την οργάνωση της κινητοποίησης στα πεδία των μαχών, έκαναν λόγο για πυκνές ομοβροντίες των κυβερνητικών πυροβόλων στη διάρκεια της νύκτας κατά των νοτιοδυτικών τμημάτων της πρωτεύουσας και κατά της Γιαντρούμπ, στα βόρεια. Τα κυβερνητικά στρατεύματα βομβαρδίζουν επίσης τις επαρχίες Ιντλίμπ, στα βόρεια της χώρας, και Ντέιρ Έζορ, στα ανατολικά.

Μάχες διεξάχθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της νύκτας και γύρω από την πόλη Ρας αλ Αιν στην επαρχία Χασάκα, με κατά πλειοψηφίαν κουρδικό πληθυσμό κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία, αναφέρει το Παρατηρητήριο.

Χθες, ο απολογισμός από τα πεδία των συγκρούσεων στη Συρία ήταν 121 νεκροί, μεταξύ των οποίων 45 άμαχοι, 42 στρατιώτες και 35 αντάρτες.

Επί της αρχής συμφωνία μεταξύ των δυνάμεων της αντιπολίτευσης

Εν τω μεταξύ, σε συμφωνία επί της αρχής για την ένωση των διαφορετικών πολιτικών συνθέσεων στις τάξεις της συριακής αντιπολίτευσης κατέληξαν οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη για τη Συρία, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Κατάρ στην πρωτεύουσα της χώρας, Ντόχα.

Η επί της αρχής συμφωνία ανακοινώθηκε μετά από μαραθώνιες συζητήσεις, τα ξημερώματα της Κυριακής.

«Έχουμε συμφωνήσει στα κύρια σημεία του σχηματισμού του Εθνικού Συνασπισμού των συριακών δυνάμεων της αντιπολίτευσης και την Κυριακή θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις που θα αφορούν πλέον τις λεπτομέρειες της συμφωνίας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους συμμετέχοντας, ο Σουχείρ Ατασί.

«Ήμασταν έτοιμοι να υπογράψουμε (τη συμφωνία), αλλά προτιμήσαμε να πάρουμε λίγο χρόνο ακόμη, ώστε να μελετήσουμε τις εσωτερικές ρυθμίσεις και τα αιτήματα ορισμένων κομμάτων», δήλωσε ο πρώην βουλευτής, Ριάφ Σείφ, που είναι και ένας εκ των εμπνευστών της συνόδου.

Η επί της αρχής συμφωνία μεταξύ των δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης, φαίνεται ότι επιτεύχθηκε μετά από τις έντονες πιέσεις που άσκησαν οι κυβερνήσεις του Κατάρ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή