Συσπειρώνεται η αντιπολίτευση στη Συρία

Υπέγραφη η κατ’ αρχήν συμφωνία για νέο ενιαίο όργανο
Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2012 14:41
UPD:19:24
A- A A+

Κατ' αρχήν συμφωνία για τη δημιουργία μιας «εθνικής συμμαχίας», που θα πολεμήσει κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, υπέγραψαν σήμερα στη Ντόχα διάφορες συνιστώσες της συριακής αντιπολίτευσης.

«Η κατ' αρχήν συμφωνία υπεγράφη. Στη διάρκεια της απογευματινής συνεδρίασης θα εκλεγεί ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του σώματος», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αλι Σαντρεντίν αλ Μπαγιανούνι, πρώην επικεφαλής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Συρίας.

Το νέο όργανο, που αποτελείται από οργανώσεις της αντιπολίτευσης εντός και εκτός Συρίας, θα ονομάζεται Εθνική Συμμαχία των Δυνάμεων της Αντιπολίτευσης και της Συριακής Επανάστασης, πρόσθεσε.

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί κοντά σε Δαμασκό και Χαλέπι

Την ίδια ώρα, τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα συνεχίζουν σήμερα να βομβαρδίζουν θέσεις των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό και στο Χαλέπι, όπως μεταδίδει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).

REUTERS

Στο Χαλέπι, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μία ανηλεής μάχη επί τρεις μήνες, επιθέσεις με όλμους δέχονται τα ελεγχόμενα από τους εξεγερμένους προάστια Σάαρ, Ας Σουκάρι και Χαλάμπ αλ Ζαντίντα, σύμφωνα με την ίδια οργάνωση.

Κάτοικοι ανέφεραν πως σφοδρές μάχες έχουν ξεσπάσει και στα προάστια αλ Ζάχρα και Λαϊραμούν, ενώ βομβαρδίζονται διαρκώς τα εξεγερμένα προάστια και η παλιά πόλη.

Επιπλέον, συγκρούσεις ανάμεσα στον στρατό και ανταρτικές ομάδες έχουν ξεκινήσει από τα μεσάνυκτα στην πόλη Χαράστα, στα βορειοανατολικά περίχωρα της Δαμασκού, και όλμοι έχουν πλήξει επίσης την κοινότητα Γιάλντα, στα νότια της πρωτεύουσας, σύμφωνα με το OSDH.

Οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού (LCC), που είναι επιφορτισμένες με την οργάνωση της κινητοποίησης στα πεδία των μαχών, έκαναν λόγο για πυκνές ομοβροντίες των κυβερνητικών πυροβόλων στη διάρκεια της νύκτας κατά των νοτιοδυτικών τμημάτων της πρωτεύουσας και κατά της Γιαντρούμπ, στα βόρεια. Τα κυβερνητικά στρατεύματα βομβαρδίζουν επίσης τις επαρχίες Ιντλίμπ, στα βόρεια της χώρας, και Ντέιρ Έζορ, στα ανατολικά.

Μάχες διεξάχθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της νύκτας και γύρω από την πόλη Ρας αλ Αιν στην επαρχία Χασάκα, με κατά πλειοψηφίαν κουρδικό πληθυσμό κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία, αναφέρει το Παρατηρητήριο.

Χθες, ο απολογισμός από τα πεδία των συγκρούσεων στη Συρία ήταν 121 νεκροί, μεταξύ των οποίων 45 άμαχοι, 42 στρατιώτες και 35 αντάρτες.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή