Γ. Βρούτσης: Η κρίση ανέδειξε το πολιτικό έλλειμμα της χώρας

Κορυφώνεται η συζήτηση για τον προϋπολογισμό
Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2012 17:29
UPD:19:04
A- A A+

Για τέταρτη ημέρα συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό ενώ η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί απόψε το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία.

Στην ομιλία του ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει κηρύξει πόλεμο εναντίον της αδήλωτης εργασίας και της παραβατικότητας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η κρίση πέρα από τα δημοσιονομικά προβλήματα, ανέδειξε και το πολιτικό έλλειμμα που υπάρχει στη χώρα και σε αυτό το σημείο ο κ. Βρούτσης εξαπέλυσε επίθεση κατά της αντιπολίτευσης. Για δεκαετίες, η χώρα ήταν προσκολλημένη σε ιδεοληψίες και στο πελατειακό σύστημα, συμπλήρωσε.

Λένε ψέματα για τις αλλαγές στα εργασιακά, είπε και εξήγησε πως ο κατώτατος μισθός δεν θα μειωθεί αλλά θα μείνει σταθερός μέχρι το τέλος του προγράμματος. Για πρώτη φορά στο χώρο της εργασίας ισχύει στην Ελλάδα ότι σε όλη την Ευρώπη, «ισχύει το ευρωπαϊκό κεκτημένο» τόνισε ο υπουργός.

Επίσης ξεκαθάρισε ότι αλλαξε μεν θεμελιακά το θέμα της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, όμως οποιαδήποτε κλαδική ομοιοεπαγγελματική ή συλλογική σύμβαση διαμορφωθεί από τους κοινωνικούς εταίρους αυτό θα γίνει πάνω από τον κατώτατο μισθό.

Απαντώντας στην φημολογία περί προβλήματος καταβολής των συντάξεων διαβεβαίωσε με απόλυτο τρόπο ότι οι συντάξεις και του Δεκεμβρίου θα καταβληθούν κανονικά και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.

Αναφορικά με την επιχειρηματικότητα ο κ. Βρούτσης διεμήνυσε ότι μέχρι το 2016 θα μειωθούν κατά πέντε μονάδες οι εργοδοτικές εισφορές πράγμα θετικό καθώς διαμορφώνεται ένα θετικό επενδυτικό κλίμα για τη χώρα μας. Την ίδια στιγμή επεσήμανε ότι θα επιτευχθεί άμεσα για πρώτη φορά η απλούστευση της εργατικής νομοθεσίας και επιπλέον καταργήθηκαν στρεβλώσεις και γραφειοκρατία στο ΣΕΠΕ.

Aναφορικά με τα ασφαλιστικά ζητήματα, είπε ότι θα γίνουν πράξη μέσα στο 2013 παρεμβάσεις που ουδέποτε τέθηκαν σε εφαρμογή (Αριάδνη, Ενιαίο σύστημα πληρωμής συντάξεων, πάταξης της φοροδιαφυγής, καταβολή επιδόματος στις οικογένειες κ.α.).

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Όπως είπε, οι αλλαγές στα εργασιακά ήταν αναγκαίες καθώς υπήρχαν στρεβλώσεις όπως οι συνδικαλιστικές συντάξεις.

Μεταξύ των παρεμβατικών δράσεων του υπουργείου Εργασίας είναι το ενιαίο σύστημα πληρωμής συντάξεων και η ένταξη εισοδηματικών κριτηρίων για τα οικογενειακά επιδόματα.

Κατά τη σημερινή παρέμβασή του στη συζήτηση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε στοιχεία για τη μεταβολή του δημόσιου χρέους, σημειώνοντας ότι η συνολική αύξησή του, σε απόλυτα ποσά, είναι περίπου 23 δισ. ευρώ την περίοδο 2013-2016, όση δηλαδή ήταν περίπου η αύξηση του χρέους κατά το παρελθόν.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

«Ακουσα υπερβολές για το ύψος και την εξέλιξη του χρέους», είπε ο κ. Σταϊκούρας, σχολιάζοντας τις ομιλίες βουλευτών της αντιπολίτευσης. «Για όσο χρονικό διάστημα έχουμε δημοσιονομικό έλλειμμα, είναι προφανές ότι το δημόσιο χρέος θα αυξάνει. Τουλάχιστον με βάση το έλλειμμα του χρόνου αναφοράς. Αυτό είναι το προφανές. Όταν μάλιστα βαθαίνει η ύφεση όπως έχουμε τα τελευταία χρόνια, τότε ο δείκτης του δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ αυξάνει ανάλογα. Ειδικά όταν διευρύνεται η διαφορά μεταξύ του επιτοκίου δανεισμού και του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό θα πρέπει να συνεκτιμηθεί στις προτάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους», ανέφερε.

Με βάση όμως το Μεσοπρόθεσμο και εξαιτίας της αναδιάρθρωσης του χρέους που έγινε αλλά και της μείωσης των ελλειμμάτων, είπε ο αναπληρωτής υπουργός, η μεταβολή του χρέους την περίοδο 2013-2016 είναι κατά μέσο όρο 5,7 δισ. ευρώ, πολύ χαμηλότερα από τα ποσά του παρελθόντος. Ή διαφορετικά η συνολική αύξηση του χρέους, σε απόλυτα ποσά, είναι περίπου 23 δισ. ευρώ, όση ήταν περίπου η αύξηση κατ΄έτος στο παρελθόν.

Σε ό,τι αφορά το κόστος εξυπηρέτησης, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι οι τόκοι αναμένεται να μειωθούν από τα 16,3 δισ. ευρώ το 2011, στα 8,9 δισ. ευρώ το 2013. Στο μισό δηλαδή σε μια διετία.

«Επιβεβαιώνεται, συνεπώς η ορθή προσέγγιση της Κυβέρνησης Εθνικής Ευθύνης να θέσει ως βασικό στόχο της οικονομικής πολιτικής την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2013, έτσι ώστε η χώρα να πορεύεται με βαθμιαία μειούμενες δανειακές ανάγκες», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Αναφερόμενος στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι «το στοίχημα μέρα με τη μέρα κερδίζεται, όχι με επικοινωνιακούς τακτικισμούς, αλλά με ταπεινότητα, σκληρή δουλειά και μεθοδικότητα».

Πρόσθεσε επίσης ότι το ποσοστό φτώχειας μειώνεται κατά περίπου 3 ποσοστιαίες μονάδες στη χώρα μας έναντι 9 ποσοστιαίων μονάδων στην ΕΕ. «Δηλαδή, η αποτελεσματικότητα των σχετικών δαπανών στην Ελλάδα βρίσκεται στο 1/3 της αντίστοιχης αποτελεσματικότητας στην ΕΕ», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος προανήγγειλε δραστική μείωση των δαπανών του υπουργείου, με ταυτόχρονο εξορθολογισμό τους.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε πως το 2011 το υπουργείο του δαπάνησε 6.180.000.000 ευρώ, ενώ το 2013 θα διαθέσει 4.900.000.000 ευρώ, στο πλαίσιο μιας «λελογισμένης διαχείρισης των διαθέσιμων κονδυλίων». Παράλληλα, θα υπάρξει μια «ριζική επανατοποθέτηση και αξιοποίηση των ανθρωπίνων πόρων».

Αλλες επιλογές του υπουργείου Παιδείας θα είναι η χορήγηση της δυνατότητας μετεγγραφής σε συγκεκριμένες κατηγορίες πρωτοετών φοιτητών με βάση κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και η εισαγωγή μιας επιπλέον εξεταστικής τον Φεβρουάριο για τους επί πτυχίω φοιτητές, για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους γρηγορότερα.

«Περνάμε στην ουσία της αναβάθμισης του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», ένα σχέδιο που λογοδοτεί και ανταποκρίνεται στο εθνικό όραμα της δημιουργίας ανταγωνιστικών δημόσιων ιδρυμάτων και προχωράμε στην αξιολόγηση μετά από πολλά χρόνια, καταθέτοντας στο τέλος του Νοεμβρίου το Προεδρικό Διάταγμα», ανέφερε ο κ. Αρβανιτόπουλος. Στο τέλος δε, του χρόνου, θα κατατεθεί και το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του Λυκείου και του Επαγγελματικού Λυκείου.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος κλήθηκε επίσης να απαντήσει και σε υπαινιγμούς που είχε διατυπώσει προηγουμένως η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση, περί επιβίωσης πελατειακών λογικών, επικαλούμενη την αύξηση της χρηματοδότησης της Ακαδημίας Αθηνών και την ίδρυση ενός Ινστιτούτου στη Μεσσηνία για τη μελέτη της κλιματικής αλλαγής, την ώρα που το αντικείμενο καλύπτεται από άλλους ερευνητικούς οργανισμούς.

Ο υπουργός Παιδείας σχολίασε σκωπτικά πως «η Μεσσηνία έχει καταντήσει να είναι πολύ της μόδας τελευταία λες και οι Μεσσήνιοι είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού», ενώ διευκρίνισε πως η Ακαδημία χρηματοδοτείται προκειμένου να ισοσκελίσει τον ελλειμματικό της προϋπολογισμό.

Τον στρατηγικό στόχο του υπουργείου να καταστεί και πάλι η Γεωργία πυλώνας ανάπτυξης του τόπου, εξέθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης ο οποίος εξέφρασε ταυτόχρονα την αισιοδοξία του ότι «θα καταφέρουμε με βούληση, οργάνωση και αξιοποίηση της γνώσης και της εμπειρίας».

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Κατά την ομιλία του επί του κρατικού προϋπολογισμού, ο κ. Τσαυτάρης τόνισε ότι ο στόχος αυτός υπηρετείται στο υπουργείο με την αλλαγή του προσανατολισμού σε μια γεωργία ποιότητας, δεδομένου ότι δεν είναι η χώρα μας σε θέση να ανταγωνιστεί την υπόλοιπη Ευρώπη σε μια γεωργία χαμηλού κόστους.

Προς την κατεύθυνση αυτή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μίλησε για τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί: να υποστηριχθεί η κτηνοτροφία, το ανθρώπινο δυναμικό στη γεωργία, η απρόσκοπτη παραγωγική διαδικασία στους γεωργούς, η μεταποίηση, η εξωστρέφεια και οι εξαγωγές αλλά πρώτα από όλα να υποστηριχτεί η έρευνα, η τεχνολογία και η καινοτομία για να εξασφαλιστεί η μακροβιότητα σε αυτούς τους στόχους. Ο κ. Τσαυτάρης ανέφερε επίσης ότι ένας ακόμη στόχος είναι να μετατραπεί το υπουργείο σε ένα υπουργείο επιτελικό, ευέλικτο με καταλυτικό ρόλο.

Αναφερόμενος στις έως τώρα πρωτοβουλίες του υπουργείου, υπογράμμισε ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια να βοηθηθεί η ρευστότητα στους γεωργούς. Συγκεκριμέμενα ανέφερε ότι δόθηκαν 160 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους για την εξισωτική αποζημίωση, επιστράφηκε το 50% από τον φόρο κατανάλωσης πετρελαιοειδών και δόθηκε το 50% της προκαταβολής για την ενιαία ενίσχυση σε 700.000 αγρότες (1 δισεκ. 100 εκ. στην Περιφέρεια) ενώ εξασφαλίστηκαν οι πόροι να δοθεί και το υπόλοιπο ποσό μετά την 15η Δεκεμβρίου.

Η Ελλάδα σήμερα έχει εμπλακεί, όχι από δική της υπαιτιότητα, σε έναν ακήρυχτο οικονομικό πόλεμο και τον πόλεμο αυτόν πρέπει να τον κερδίσουμε, υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Ο υπουργός χαρακτήρισε ιστορικό σταθμό το τελευταίο πακέτο μέτρων λιτότητας αλλά και διαρθρωτικών αλλαγών που εγκρίθηκε από τη Βουλή πριν από λίγες μέρες.

Συνεχίζοντας, σημείωσε πως ο ελληνικός λαός δεν επαιτεί και απευθυνόμενος προς τους ευρωπαίους εταίρους είπε ότι ζητάμε να υπάρξουν πρωτοβουλίες από τους ισχυρούς της Ευρώπης και ιδιαίτερα από χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, αλλά και άλλες, για να μπορέσει συνολικά η Ευρώπη και όχι μόνο η Ελλάδα, να ξεπεράσει τα σημερινά αδιέξοδά της και να ξαναβρεί το δρόμο προς την πολιτική και οικονομική ενοποίησή της.

Τέλος ευχαρίστησε τη στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, με αφορμή τις περικοπές στα μισθολογικά, αλλά και όλους όσους υπηρετούν στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, γιατί έχουν αποσυνδέσει το όποιο δίκαιο παράπονο ή την όποια δίκαιη διαμαρτυρία από την ανάγκη επιτέλεσης του καθήκοντος.

Ως τον κρισιμότερο, από τότε που μπήκε η Ελλάδα στον μηχανισμό στήριξης, χαρακτήρισε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη τον κρατικό προϋπολογισμό του 2013 τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να προχωρήσουμε χωρίς κανένα δισταγμό μπροστά και να αφήσουμε πίσω τις σειρήνες του λαϊκισμού και της παραπλάνησης.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Η κ. Κεφαλογιάννη έδωσε έμφαση στα θέματα του τουρισμού, υπογραμμίζοντας ότι ο τουρισμός μπορεί, μέσα στο 2013, με ελάχιστους έστω πόρους, να αποτελέσει τον καταλύτη για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Με την σημερινή μας ψήφο αναλαμβάνουμε την ευθύνη για την εικόνα και την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό. Δίνουμε μια μάχη αξιοπιστίας και στην Ευρώπη και στους Έλληνες πολίτες, Η Ελλάδα κάνει το καθήκον της, προχωρά μπροστά. Με οδυνηρές αποφάσεις δίνει τη μάχη με εγχώριες δυνάμεις της οπισθοδρόμησης. Είναι όμως ώρα και για την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της», υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Ο ελληνικός τουρισμός, μαζί με τον πολιτισμό μας μπορεί να είναι αγγελιοφόρος καλών μηνυμάτων. Μπορεί να επανορθώσει την εικόνα της χώρας. Να γίνει ο μαγνήτης των επενδύσεων. Είναι ώρα να το συνειδητοποιήσουμε όλοι και να προχωρήσουμε βάσει ενός σχεδίου ανάπτυξης».

Ο χρόνος είναι λίγος, οι ανάγκες πολλές, συνέχισε, για αυτό προχωράμε άμεσα σε δράσεις, σε ένα πλήρες σχέδιο ανάπτυξης του τουρισμού υπογράμμισε δίνοντας -ανάμεσα στα άλλα- έμφαση στην απορρόφηση των κονδυλίων από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Στόχος μας είναι αποκαταστήσουμε την εικόνα της χώρας και να την επαναφέρουμε στο χάρτη της διαχρονικότητας, πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, κ. Κεφαλογιάννη είπε ότι «με αυτόν τον προϋπολογισμό στηρίζουμε αυτή την κρίσιμη εθνική προσπάθεια χωρίς κοντόφθαλμους τακτικισμούς. Είναι μια προσπάθεια που μας χρειάζεται όλους και όλες. Χρειάζεται καθημερινός αγώνας και πίστη, να πάρουμε την τύχη της χώρας στα χέρια μας».

Την πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος με τρόπο που αυτή θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της βαθιάς οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης, ανακοίνωσε στη συζήτηση του προϋπολογισμού ο υφυπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Ωστόσο εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα όρια του άρθρου 60 του Συντάγματος που ορίζει ότι «οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση» και ότι «η παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα είναι δικαίωμα του βουλευτή και συντελείται μόλις ο βουλευτής υποβάλει γραπτή δήλωση στον Πρόεδρο της Βουλής».

Ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε στο άρθρο 60 του Συντάγματος με αφορμή, όπως είπε, τις διαγραφές βουλευτών επειδή διαφοροποιήθηκαν στην ψήφιση των μέτρων του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ότι εκτός από το άρθρο 60 του Συντάγματος υπάρχει και το άρθρο για τα οργανωμένα κόμματα. «Πρέπει να δούμε μέχρι που μπορεί να πάνε, με βάση το Σύνταγμα, αυτά τα όρια της ελευθερίας», είπε ο κ. Αθανασίου και πρόσθεσε ότι «δεν επιτρέπεται να ανατρέπονται αποφάσεις αντίθετες με αυτές που έχουν ληφθεί στο εσωτερικό των κομμάτων που οδηγούν και σε παραβίαση του καταστατικού τους, διότι έτσι αλλοιώνονται και οι πλειοψηφίες με βάση τις οποίες λαμβάνονται αποφάσεις μέσα στα κόμματα».

Ο υfyπουργός αναφερόμενος στην τρικομματική κυβέρνηση υπογράμμισε ότι «τολμά με πολιτικό κόστος και όραμα». Επίσης αναρωτήθηκε ποιος μπορεί να παραγνωρίσει το θάρρος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ που, αν και γνώριζε τα προβλήματα που θα αντιμετώπιζε και το κόστος που επωμιζόταν, ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια τη στήριξη της κυβέρνησης.

Αντίστοιχα, και για τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη αναρωτήθηκε ποιος μπορεί να παραγνωρίσει τη σύνεση και τη νηφαλιότητα με τις οποίες αντιμετωπίζει τις διαβολές για τον πατριωτισμό του, όπως και τον τίμιο και ίσιο λόγο του πρωθυπουργού.

«Η κυβέρνηση με την ψήφιση των μέτρων και του Μεσοπρόθεσμου έπραξε αυτό που έπρεπε. Τώρα είναι η σειρά των δανειστών να κάνουν το χρέος τους και να στηρίξουν τη χώρα με την εκταμίευση του δανείου διότι αυτό επιβάλλει η γραμμή προάσπισης της ΕΕ», είπε ο κ. Αθανασίου, επισημαίνοντας ότι «αν καταρρεύσει η Ελλάδα τότε θα κινδυνεύσει να καταρρεύσει ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Αναφερόμενος στις δράσεις του υπουργείου Εσωτερικών, ο υφυπουργός μίλησε για το μεταναστευτικό λέγοντας ότι εναρμονιζόμαστε με τη συνολική ευρωπαϊκή πολιτική της μετανάστευσης που όμως, λόγω των ιδιαιτεροτήτων και τις αθρόας μετακίνησης μεταναστών, στην Ελλάδα πρέπει να αυστηροποιηθεί.

Το δικαίωμα στην ιθαγένεια πρέπει να είναι απόρροια της βούλησης για ενσωμάτωση έτσι όπως εκφράζεται με την εκπλήρωση κριτηρίων ενσωμάτωσης, είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών ο οποίος ενημέρωσε τους βουλευτές ότι προς την εξυπηρέτηση των ομογενών, ιδίως της Βορείου Ηπείρου, υπογράφηκε η Υπουργική Απόφαση και προετοιμάζεται νομοθετική διάταξη για να μπορεί το ειδικό δελτίο ομογενούς να είναι αορίστου χρόνου.

Ο υφυπουργός είπε, τέλος, ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τις ταραχές από κουκουλοφόρους στις πορείες και αναφέρθηκε στο σχέδιο νόμου για να μπορούν οι ομογενείς να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους.

Στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογικών μέσων και της ψηφιακής τεχνολογίας για ηλεκτρονική Δικαιοσύνη, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Καραγκούνης στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Στο πλαίσιο αυτό, επισκόπησε τους σχεδιασμούς για το ολοκληρωμένο σύστημα πρακτικών δικαστηρίων, το εθνικό ποινικό μητρώο, το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα των καταστημάτων κράτησης, την εφαρμογή του «βραχιολιού» αντί της προσωρινής κράτησης, αλλά και την εισαγωγή σχεδίου νόμου που θα κωδικοποιεί τη νομοθεσία ναρκωτικών, με εξορθολογισμό των ποινών για μικροδιακίνηση και αυστηρότερο πλαίσιο.

Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ο υφυπουργός είπε ότι όσο συνεχίζουν να αναπολούν πολιτικές άλλων δεκαετιών και να τάζουν λαγούς με πετραχήλια, τόσο η χώρα θα βυθίζεται στο χάος και σε νέα μνημόνια. «Παραμυθιάζουν ακόμα και σήμερα τον ελληνικό λαό ενώ γνωρίζουν την κατάσταση», πρόσθεσε.

Κατά τον κ. Καραγκούνη, στη σημερινή διαδικασία δεν αντιπαρατίθενται οι μνημονιακές και αντιμνημονιακές δυνάμεις, αλλά «οι δυνάμεις της συντήρησης τόσο της Δεξιάς, όσο και της Αριστεράς», που αρνούνται κάθε έννοια αλλαγής και θέλουν πάση θυσία τη διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος, και οι δυνάμεις της προόδου, στις οποίες ανήκει η Νέα Δημοκρατία.

Ο κ. Καραγκούνης επανέλαβε τέλος πως η Ελλάδα θα πρέπει να βρίσκεται εντός του ευρώ, όταν θα δοθεί πολιτική λύση σε ομοσπονδιακό ευρωπαϊκό επίπεδο. «Ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κρέμεται σε μια κλωστή. Ιταλία και Ισπανία με μια φωνή θα πούνε όχι στην πολιτική της λιτότητας και πρέπει να είμαστε εκεί», ανέφερε.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να προκηρυχθεί το έργο της παροχής ψηφιακών υπηρεσιών για τους πολίτες, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί ως τις αρχές του 2015, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Μανούσος Βολουδάκης, μιλώντας στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Ο υφυπουργός, αναφερόμενος στις δράσεις για την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, είπε ότι τελικός στόχος είναι όλες σχεδόν οι υπηρεσίες του Κράτους να είναι διαθέσιμες στον πολίτη και ψηφιακά. «Αυτό σημαίνει να μην πληρώνονται πλέον συντάξεις σε νεκρούς και να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη διαφάνεια», είπε ο κ. Βολουδάκης σημειώνοντας ότι μέχρι την παράδοση του έργου παροχής ψηφιακών υπηρεσιών στους πολίτες, το κράτος δεν μπορεί να μένει με σταυρωμένα τα χέρια.

Στο πλαίσιο αυτό, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, γίνεται ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων και αυτή προχωρά και στα άλλα υπουργεία. Έως το τέλος του έτους θα πρέπει να υπάρχουν τα οργανογράμματα σε όλα τα υπουργεία και να υποστηρίζονται από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Στόχος είναι εξάλλου και η ηλεκτρονική συνεργασία μετά την αναδιοργάνωση των δομών του δημοσίου.

Αναφερόμενος, τέλος, στην ταυτοποίηση των χρηστών και την ηλεκτρονική λειτουργική διασύνδεση των υπηρεσιών, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είπε ότι «θα σέβεται απόλυτα τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών και θα προστατεύει από καταχρήσεις εξουσίας».

Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη, είπε χθες από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

«Θα ήταν κρίμα να μετατραπεί η Ελλάδα σε Ιφιγένεια για να παραδειγματιστούν οι υπόλοιποι άτακτοι της Ευρωζώνης», ανέφερε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι είναι προφανές πλέον ότι η Ευρωζώνη αρχίζει να αντιλαμβάνεται τα προβλήματα αρχιτεκτονικής του ευρώ και να προχωρά αργά μεν αλλά σταθερά, σε λύσεις ομοσπονδιακής μορφής τόσο στον οικονομικό όσο και στον χρηματοπιστωτικό τομέα http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2251527 .

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή