Περί τρομοκρατίας: Οδηγία ΕΣΡ προς τηλεοπτικά κανάλια

Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2002 20:15
A- A A+

Οδηγία προς όλα τα τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας εξέδωσε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης εφιστώντας την προσοχή:

α. να αποφεύγουν κρίσεις για πρόσωπα που φέρονται ως ενεχόμενα ή ύποπτα σε εγκλήματα τρομοκρατίας.

β. να σέβονται την αρχή ότι κάθε πρόσωπο τεκμαίρεται αθώο έως την καταδίκη του από το αρμόδιο ποινικό δικαστήριο και

γ. να μην μεταδίδουν εικόνες προσώπων και πειστηρίων, εκτός εάν αυτές είναι αναγκαίες για τη διαλεύκανση αυτών των εγκλημάτων.

Στο πνεύμα της οδηγίας, τα μέλη του ΕΣΡ σε σημερινή έκτακτη συνεδρίαση τους αποφάσισαν ομόφωνα την επικύρωση της χθεσινοβραδινής απόφασης του προέδρου του Συμβουλίου Ι. Λασκαρίδη, να διακόψει την προβολή της φωτογραφίας του Σάββα Ξηρού, αιμόφυρτου και αναίσθητου στο Τζάνειο Νοσοκομείο, λίγες ώρες μετά τον τραυματισμό του, που μετέδιδε ο τηλεοπτικός σταθμός Alter.

Η απόφαση του προέδρου για διακοπή της μετάδοσης της συγκεκριμένης φωτογραφίας, βασίστηκε στο άρθρο 15, παράγραφος 2 του Συντάγματος κατά το οποίο «η τηλεόραση υπάγεται στον άμεσο έλεγχο του κράτους και ο έλεγχος αυτός, ασκούμενος υπό του ΕΣΡ έχει σκοπό την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων και αφετέρου τον σεβασμό της αξίας του ανθρώπου», είπε σήμερα ο κ. Λασκαρίδης, δίνοντας στην δημοσιότητα την απόφαση αυτή.

Πάντως ο κ. Λασκαρίδης έσπευσε να αποσαφηνίσει ότι με εξαίρεση αυτή την εικόνα, η εκπομπή του δημοσιογράφου Νίκου Ευαγγελάτου και οι ομιλητές ήταν ενδιαφέροντες.

Προτεινόμενα για εσάς