IEA: Oι ΗΠΑ πρώτη πετρελαιοπαραγωγός χώρα έως το 2020

Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2012 22:51
UPD:13/11/2012 02:04

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του IEA, η εγχώρια παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ θα αυξηθεί στα 10 εκ. βαρέλια τη μέρα έως το 2015 και στα 11,1 εκ. έως το 2020. Στη φωτογραφία, εξέδρα άντλησης πετρελαίου στο Γουότφορντ, Βόρεια Ντακότα.

A- A A+

Έως τα τέλη της δεκαετίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ξεπεράσουν για ένα διάστημα τη Σαουδική Αραβία στην παραγωγή αργού πετρελαίου, εκτιμά ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA). Σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή του, η μεγάλη αύξηση στην παραγωγή σχιστολιθικού αερίου και πετρελαίου, ωθεί τη χώρα προς την ενεργειακή αυτάρκεια.

Οι νέες προβλέψεις έρχονται σε αντιδιαστολή με παλαιότερες εκτιμήσεις του οργανισμού, σύμφωνα με τις οποίες η Σαουδική Αραβία θα παρέμενε η υπ' αριθμόν ένα πετρελαιοπαραγωγός χώρα μέχρι το 2035 και θα ανταγωνιζόταν τη Ρωσία.

Όπως γράφουν οι συντάκτες του "World Energy Outlook 2012", έως το ίδιο έτος, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν σχεδόν απεξαρτηθεί από τις εισαγωγές ξένου πετρελαίου και αερίου, με τις οποίες καλύπτουν σήμερα σχεδόν το 20% των ενεργειακών τους αναγκών.

«Οι ενεργειακές εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σημαντικές και οι επιπτώσεις τους θα γίνουν αισθητές πέρα από τη Βόρειο Αμερική και τον ενεργειακό κλάδο», αναφέρει στην έκθεσή του ο IEA.

«Η πρόσφατη ανάκαμψη στην αμερικανική παραγωγή, κυρίως χάρη σε τεχνολογίες που ‘ξεκλειδώνουν’ κοιτάσματα σχιστολιθικού πετρελαίου και αερίου, τονώνει την οικονομική δραστηριότητα, ενώ οι λιγότερο υψηλές τιμές αερίου και ηλεκτρισμού δίνουν στη βιομηχανία το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».

Στην αύξηση της εγχώριας παραγωγής, τόσο με τα βιοκαύσιμα όσο και με τη χρήση μη συμβατικών μεθόδων εξόρυξης, όπως το αμφιλεγόμενο fracking, προστέθηκε η εισαγωγή των μέτρων για την ενίσχυση της αποδοτικότητας καυσίμου στις μεταφορές, κατά την πρώτη θητεία του Μπαράκ Ομπάμα, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της ζήτησης πετρελαίου. Ο IEA «βλέπει» δραστική μείωση των εισαγωγών από τα 10 εκ. βαρέλια σε 4 εκ. βαρέλια την ημέρα, μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

REUTERS
ΙΕΑ: Οι ΗΠΑ προς την κορυφή παραγωγής πετρελαίου

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που εισήγαν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή, δεν θα εισάγουν τίποτε από εκεί μέσα στα επόμενα χρόνια», δήλωσε στους Financial Times ο επικεφαλής οικονομολόγος του οργανισμού Φατίχ Μπιρόλ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εάν η πρόβλεψη επαληθευτεί, θα μπορούσαν να υπάρξουν συνέπειες και σε γεωπολιτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του IEA, η εγχώρια παραγωγή στις ΗΠΑ θα αυξηθεί στα 10 εκ. βαρέλια τη μέρα έως το 2015 και στα 11,1 εκ. έως το 2020, για να μειωθεί στα 9,2 εκ. βαρέλια ημερησίως έως το 2035. Στη Σαουδική Αραβία, η παραγωγή θα διαμορφώνεται στα 10,9 εκ. βαρέλια το 2015, στα 10,6 εκ. το 2020, ενώ θα σημειώσει νέα αύξηση - στα 12,3 εκ. βαρέλια- έως το 2035.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή